Pyszny i prosty deser z mrożonych truskawek i bitej śmietany. Słodycz przełamana kwaskowatością owoców. Robi się błyskawicznie, pięknie wygląda a smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: (na 2 dość duże porcje ) 1,5 szkl zmiksowanych truskawek 1/2 szkl jogurtu cukier do smaku mały kubeczek śmietanki 30% cukier puder (ok. 2 łyżeczki) 1-2 łyżeczki nutelli płatki migdałów 1. Truskawki zmiksować(...)cukrem i jogurtem. 2. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. 3. Do szklanek wyłożyć po warstwie truskawek i bitej śmietany. 4. Do reszty ubitej śmietanki dodać nutellę i jeszcze chwilkę ubijać. 5. Wyłożyć drugą warstwę truskawek i warstwę czekoladową. Posypać płatkami migdałów
Kto ugości moich gości?ułatwić odchudzanie i sprawić, że potrawy nabiorą lepszego smaku i będą stanowić źródło niezbędnych witamin i kwasów tłuszczowych. Zapraszam Was na kakaowy Tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku :) Pysznie, smacznie, zdrowo :) Koniecznie do powtórki, choć w innych wariacjach. Składniki: - 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem) - 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem(...)opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia: - 100 g chudego twarożku - 1 łyżka jogurtu naturalnego - aromat waniliowy - odrobina słodzidła Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Dodatkowo: - 250 g świeżych truskawek Połowę truskawek kroimy w talarki u układamy na masie budyniowej, pozostała część posłuży nam do przyozdobienia wierzchu. Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrajmy go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne
Zdrowie na języku :PSezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta. Składniki: 200 ml śmietanki 300 250 ml mleka 3 łyżeczki agar-agar laska wanilii 3 łyżki cukru 30 dkg truskawek(...)rozpuści. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia. Masę przelewam do czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki. Truskawki myję i szypułkuję. Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam w lodówce. Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy
Magiczna kuchnia Dariinowymi wyzwaniami. Ach, jak to wszystko słodko brzmi! Nie sądzicie? Co do wiosennej słodyczy, już się nie mogę doczekać na sezonowe owoce. Najbardziej tęsknię chyba za soczystymi, słodkimi truskawkami, bo te które mogę teraz kupić nie mają w sobie tego czegoś - chociaż muszę przyznać, że nie są znowu takie złe :) Dziś przygotowałam deser - mix moich ulubionych owoców - jabłek i truskawek(...)śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! " Składniki na 3 pucharki 3 jabłka 50 ml wody mielony cynamon 100 ml śmietanki pół laski wanilii 10 truskawek okrągłe biszkopty Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą
Słodkie Przyjemnościsumie lody o za dużo powiedziane. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam dwa typy lodów - rożki i kanapki lodowe. dziś przygotowałam dla Was tą drugą propozycję - Lodowe kanapki śmietankowe z truskawkami! Śmietankowy smak i słodycz truskawek są według mnie idealną kompozycją na ciepłe dni. To co, też chcecie już lato?" Składniki : 2 duże kwadratowe wafle (25 x 25) 400 ml śmietanki(...)kremówki - 30% 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g truskawek Sposób przygotowania: Oba wafle kroimy na mniejsze prostokątne kawałki - u mnie 24 sztuki. Do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy ekstrakt waniliowy i ostrożnie mieszamy. Tak przygotowana śmietankę, ostawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie
Słodkie Przyjemnościwyrobić - odpocząć, pisać magistra, pojeździć na rowerze, upiec, popielić w ogródku, obejrzeć coś... Sporo tego a tylko jeden dzień wolnego. Najbardziej zależy mi na upieczeniu, gdyż kupiłam wczoraj sporo truskawek, po raz kolejny, tak bardzo nielubiany u mnie w domu rabarbar, i cały koszyk kiwi. Sądzę, że przygotuję jakieś tarty, może koktajle, ciasteczka? Jej, tyle pomysłów, a tak mało czasu(...)przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem." Składniki : 6 białek 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 90 g mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 plasterki ananasa szklanka truskawek Dodatkowo : 50 g masła
Słodkie Przyjemnościdobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się ze mną swoimi wynikami! Składniki(...)żółtka jajko 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 210 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1,5 szklanki truskawek Dodatkowo : 3 białka 150 g cukru pudru 120 g serka śmietankowego szklanka truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościCiasto Składniki: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Ponadto: około 1 kg truskawek około 6 łyżek nutelli 100 ml mleka 2 łyżki cukru do truskawek olej do smażenia Mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy(...)pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami
Bon Appetit Małgorzatypozostaje na długo w pamięci :)W wersji podstawowej wystarczą tylko dwa składniki i można się delektować tym słodkim i aksamitnym, kremowo-czekoladowym smakiem!Wersja 'na bogato' wzbogacona jest o truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka.Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :)3 porcje o pojemności pełnej szklanki:* czekolada mleczna(...)kremówka- 150 g* truskawki (świeże lub mrożone)- 150 g* crunchy- 9 łyżekCzekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem
Kraina Miodem Płynącacukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy(...)homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1). Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki umyć, odszypułkować (4 sztuki odłożyć na tułów), pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej (fot.2). Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, a następnie tężejącą zalać truskawki. Wstawić do lodówki
Świat Ciastamleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (należy jedynie pamiętać - aby odłożyć odpowiednią ilość truskawek do udekorowania wierchu naszego sernika). Do masy dodać truskawki i żelatynę (fot.2). Dobrze wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie(...)odłożyć do małej miseczki a resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4). Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny
Świat CiastaSkładniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówkiPonieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki z nadzieniem(...)uwierzyć, ale po zrobieniu rozeszły się w mgnieniu oka :) Czekoladę mleczną lub deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki (ja akurat miałam w kształcie truskawek). Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm (fot.1). Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę
Świat CiastaBiszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fixu(...)ubijania śmietany ponadto: ok. 10 większych truskawek Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej
Słodka Stronawygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny. SKŁADNIKI: Makaron - 400 g semoliny - 4 jajka - 2 szczypty soli morskiej - 2 łyżki kakao(ciemnego(...)mąka do posypywania (405 pszenna) Do dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby) -sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę - listki świeżej bazylii Sos - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego) - mały kubek naturalnego jogurtu - sok z cytryny do smaku - sól
Basia w kuchni