Truskawki zasypane cukrem, zamknięte w słoiczkach do domowej spiżarni. Świetnie sprawdzą się na kompot zimą lub jako dodatek do ciast. Składniki: na 4 słoiki po 300 ml 1 kg truskawek (waga bez szypułek), 160 g cukru Przygotowanie: Przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy oraz suszymy - także nakrętki. Jeśli owoce są bardzo duże, kroimy na pół. Truskawki wcześniej umyte i bez szypułek przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok - co jakiś czas należy przemieszać.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...