Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi(...)Składniki: Warstwa z makaronem: 1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini 1 truskawkowa galaretka 250 ml gorącej wody 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie ) 10 dag świeżych truskawek Mus truskawkowy: 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do smaku Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kostki mlecznej czekolady 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej
Izabelawkuchnimój pierwszy naked cake Przepis na ten tort znalazłam na jednym z popularnych blogów o pieczeniu. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała Naked cake z nutellą i truskawkami Składniki: Ucierane ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) 1 łyżka miękkiego masła 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2 godziny wcześniej
PatiGotujewyobrażam sobie truskawkowego sezonu bez koktajlu z truskawek, ciasta z truskawkami czy makaronu lub ryżu z truskawkami! Są to dla mnie pozycje obowiązkowe w sezonie letnim. Składniki: 2 saszetki ryżu, 600 g truskawek, łyżka cukru, śmietana 18%, cynamon - szczypta. Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Truskawki myjemy, oddzielamy od szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem, Odstawiamy na kilka
Lena GotujeDzisiaj, zgodnie z obietnicą, kolejny pomysł na wodę smakową. Tym razem w roli głównej czerwone owoce. Woda z truskawkami i czereśniami/wiśniami Składniki: woda garść truskawek garść czereśni/wiśni garść świeżej mięty (najlepiej kilka rodzajów) Owoce dokładnie myjemy. Połowę truskawek przecinamy na pół, drugą część zostawiamy w całości. Owoce wrzucamy do dzbanka. Czereśnie/wiśnie również dzielimy(...)dwie części: jedne zostawiamy w całości, drugie dzielimy na połówki i wyciągamy pestkę. Dorzucamy do truskawek. Umyte listki mięty ściskamy kilka razy w rękach (aby uwolniły więcej aromatu), dodajemy do owoców i zalewamy wodą. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy dorzucić kilka kostek lodu. Artykuł Woda z truskawkami i czereśniami/wiśniami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujejednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru waniliowego 30 g bezów Masło roztopić(...)ciastka pokruszyć i wymieszać z jeszcze ciepłym masłem. Masę rozłożyć równomiernie na kwadratowej blasze (24×24 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić na około godzinę do lodówki. Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek, odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Połowę zmiksować z cukrem pudrem na mus. Twaróg wymieszać z musem, sokiem i skórką z cytryny. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki
Pieguskowa KuchniaDomowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce. Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują(...)się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI CIASTO PARZONE 1 szklanka wody 125 gram masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli NADZIENIE śmietanka 30 % DODATKOWO cukier puder do posypania truskawki bądź inne owoce W garnku zagotować wodę z solą i z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub kulką do ciasta, aż powstanie jednolita masa odchodząca
Pieguskowa KuchniaPolecam coś na szybkie niedzielne śniadanie. Ostatnie podrygi truskawek zamrożonych z zeszłego roku. Nie wiem jak Wy, ale jakoś żal mi było jeść i dozowałam sobie doznania. A że już można zjeść przepyszne truskawki tegoroczne, to coś trzeba zrobić z tą resztką w zamrażalniku. I tak powstała wersja crumble kukurydziane. Zamiast prawdziwej kruszonki, płatki kukurydziane :) Składniki: 1-2 szklanki(...)mrożonych truskawek - mogą być oczywiście świeże 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Przygotowanie: w kokitkach układamy truskawki, tak aby nie było widać dna :) czyli tak do ok 1/3 wysokości do miski wsypujemy płatki kukurydziane i je kruszymy dodajemy masło i cukier i wyrabiamy kruszonkę truskawki przykrywamy płatkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie z pasjąSezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana. Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer(...)moje zjadło). Składniki: 300 g mleka 50 g masła 20 g drożdży 60 g cukru 550 g mąki 1/4 łyżeczki soli - można powiedzieć duża szczypta truskawki - od naszej miłości do truskawek zależy ile chcemy - ale tak 250 g powinno wystarczyć serek ricotta Przygotowanie: do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać
Gotowanie z pasjąTruskawki pod chmurkami pokochają wszystkie dzieci :). Słodkie truskawki, czekolada i bita śmietana stanowi pokusę nie do odparcia dla każdego! Radzę zrobić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Gwarantuję, że wszystkie truskawki znikną z talerza zanim podacie kawę ;). Składniki: ok 20 truskawek 30 g mlecznej czekolady, połamanej 30 g gorzkiej czekolady, połamanej(...)śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 1 łyżka Więcej... Artykuł Truskawki pod chmurkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłniż ciasto, ze wzgl. na niezbyt słodki smak i pieczenie w niewielkiej, typowo chlebowej keksówce . Wpadł mi w ręce intrygujący przepis z bloga Ciastka - domowe słodkości z dodatkiem sezonowych truskawek, który zmodyfikowałam pod potrzeby mniejszej blaszki i własne dodatki aromatycznych przypraw. Dobry to był wybór, bo ciasto wyszło mięciutkie, wilgotne, pachnące cynamonem i kardamonem , przyjemnie kwaskowate od truskawek(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki soli 80ml oleju rzepakowego 120g jogurtu naturalnego 200g świeżych truskawek cukier puder - do obsypania z wierzchu Truskawki obszypułkować, umyć, osuszyć z wody i pokroić na plasterki. Do oddzielnej miski przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cynamonem
Grunt to przepis!Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami. Składniki masy śmietankowej: 300 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 300 ml śmietany 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki masy truskawkowej: 500 g truskawek 100 ml gorącej wody(...)energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietana jest gęsta i jest jej mało, więc trwa to dość długo. Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną. Wykonanie masy truskawkowej: Truskawki miksujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami. Wykonanie ciasta: Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki
Smak mojego domuopakowanie podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 250 gr mascarpone 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru Diamant <--Klik 200 gr truskawek + 1 płaska łyżeczka żelatyny 200 gr brzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, następnie wlewamy ją do musu(...)truskawek, mieszamy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy
Gotowanie...to proste !wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju(...)wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią* 1/2 szkl cukru lub ksylitolu 250 g truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż
wegujemyKasza jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin. Składniki: (na 4 porcje) szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sól 250kg truskawek 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) Skórka starta z ½ cytryny 0,5 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej(...)płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka. W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się
Pyry na Gazwitaminą B2. Migdały poleca się również kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, gdyż zawierają dużo żelaza, neutralizują objawy zgagi i wspomagają laktację. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka truskawek 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki masła migdałowego Primavika Dekoracja: kawałki świeżych truskawek płatki migdałowe Wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy na sitku, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki(...)musu z truskawek dodajemy jogurt grecki, cukier puder oraz masło migdałowe. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalki na całą noc. Następnego dnia wyciągamy lody z zamrażalki i przed nałożeniem czekamy około 5 min., aby nieco odtajały. Nakładamy do pucharków i dekorujemy kawałkami truskawek
Kuchnia MagdaLeny