końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno z truskawkami i galaretką. To idealne ciasto na letnie dni, jest lekkie, orzeźwiające i nie zawiera dużo kalorii. Chyba nie ma innego tak prostego i pysznego ciasta z truskawkami(...)Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g chudego twarogu 40 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połowki. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić
Healthy food explorerszparagach i botwince czas na coś z truskawkami. Taka wiosenne kolej rzeczy:) I chociaż ciągle mam poczucie, że tegoroczna wiosna przechodzi mi koło nosa ( to przez to, że większość czasu nadal spędzamy w domu) to w kuchni wiosna na całego. Dziś przepis na pyszne, delikatne muffinki z truskawkami z dodatkiem delikatnego twarożku, pod migdałową kruszonką. Przekąska idealna. Dodatek twarożku sprawia(...)miło, leniwie, albo jak kto woli -aktywnie, spędzacie ten długi weekend. Tak czy inaczej takie muffinki tylko mogą go poprawić. Jak najlepszego ciągu dalszego tego weekendu życzę . Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką Z podanych proporcji wyszło mi 20 muffink Składniki: Kruszonka: 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyzki mąki 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Ciasto: 400 g mąki
Cooking for Emilymożna ją zwinąć. Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% ok 200g truskawek + truskawki do ozdoby 1 pełna łyżka żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie(...)pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia *** *** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia
Blog z Apetytemzdrowe koktajle . Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska mają właściwości żelujące, z ich udziałem można przygotować pyszne puddingi bez gotowania: – Malinowy pudding chia bez cukru – Pudding chia z truskawkami – Chia Pudding z owocami. Deser z chia z owocami – Pudding chia kakaowy – Pudding chia z owocami Tym razem dodałam nasiona chia do koktajlu, ale nie po to by koktajl był gęsty(...)trawienie, mają wiele innych zbawiennych dla organizmu substancji. Wszystkie składniki na koktajl miksujemy i cieszymy się smakiem zdrowego śniadania. Składniki na 2 porcje koktajlu truskawkowego z chia: 250 g truskawek 300 ml mleka 1 łyżeczka płynnego miodu, syropu klonowego, cukru, czy innej substancji słodzącej (lub więcej) 1 łyżka nasion chia (lub 2 jeśli chcemy by koktajl był gęściejszy) + do dekoracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię/koktajl-truskawkowy-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/koktajl-truskawkowy-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/koktajl-truskawkowy-480x270.jpg"],"description":"Przedstawiamy po\u017cywny i zdrowy przepis na koktajl orzechowo owocowy (tu z truskawkami) na bazie jogurtu naturalnego i mleka. Przepis ten \u015bwietnie uzupe\u0142nia po treningu.","keywords":["banan","jogurt","mleko","orzechy","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)recipeCategory":["Koktajl"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"100 cal"},"recipeIngredient":["200 ml jogurtu naturalnego","200 ml mleka UHT","1 banan","1 gar\u015b\u0107 truskawek (\u015bwie\u017cych lub mro\u017conych)","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a orzechowego (polecam wersj\u0119 \u201eg\u0142adk\u0105\u201d bez drobnych kawa\u0142k\u00f3w orzeszk\u00f3w)"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie
ProstePesto.plSezon na truskawki rozpoczyna się na dobre więc czas na ciasto z truskawkami. To ciasto z cyklu tych prostych, które zawsze się udają. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi mielonych migdałów- zarówno do ciasta jak i do kruszonki. Proste ale wielkie ciasto. Smak obłędny. Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką Składniki Ciasto: 150 g miękkiego masła 50 g oleju(...)najlepiej brązowego) 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy 200 gr. mąki pszennej 100 gr zmielonych migdałów ¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka cukru 2 łyżki masła pół łyżeczki cynamonu mała szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać
Smaczny zeszytkruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty migdałowej oraz delikatnym spodem. Dosłownie poezja smaku! P.S. Z przepisu(...)zimnej śmietanki 30% szczypta soli Pasta migdałowa: 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 2 łyżki cukru pudru 1 białko 2 krople ekstraktu migdałowego Dodatkowo: ok. 400 g truskawek żółtko cukier kryształ do posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto
Kuchnia MagdaLenykruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty migdałowej oraz delikatnym spodem. Dosłownie poezja smaku! P.S. Z przepisu(...)zimnej śmietanki 30% szczypta soli Pasta migdałowa: 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 2 łyżki cukru pudru 1 białko 2 krople ekstraktu migdałowego Dodatkowo: ok. 400 g truskawek żółtko cukier kryształ do posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto
Kuchnia MagdaLenyPierwsza połowa tego tygodnia była u mnie piękna, pogodna i letnia. Stąd zresztą i przepisy w takim właśnie stylu jak keto torcik straciatella czy keto ciasto z rabarbarem i truskawkami … Niestety dzisiaj, kiedy akurat mam dzień wolny – pogoda postanowiła dać wszystkim odrobinę wytchnienia od tych kilku ciepłych dni… No cóż – w takiej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić… Skoro w lodówce(...)znalazła się jeszcze jakaś garstka truskawek , czyli niedobitki z ostatniego ciasta, to należy zrobić z nich jakiś użytek. No a nic tak nie poprawia humoru jak gorąca czekolada ! W połączeniu zaś ze znacznym obniżeniem temperatur i brakiem słońca, które skryło się za grubą powłoką chmur jest to idealny napój na dzisiejszą aurę! Keto gorąca czekolada truskawkowa poleca się na chłodne
Modern Cave GirlRolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 🍓 Nie taka fit, a też nie taka strasznie #niefit rozpusta. Puszysty biszkopt, delikatna śmietana i słodkie truskawki... Ciężko się nie skusić :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju Szczypta soli Wypełnienie: 1 opakowanie śmietanki 30% 2 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 200 g truskawek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Dosypujemy powoli ksylitol/erytrol/cukier (ciągle ubijamy). Wrzucamy po jednym żółtku (ciągle ubijamy). Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni (termoobieg). Blaszkę (tą od piekarnika) wykładamy papierem
CzarnawisienkaSezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 21×21) 4 jajka pół szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 400 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła (30 g) 3 łyżki mąki (45 g) 1 łyżka cukru pudru (20 g) * Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj . Przygotowanie: Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę. Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę
Słodki BlogŻelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny. Uwaga! Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei(...)zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Żelka truskawkowa – śr 16 cm , wysoka 1 cm: 260 g świeżych/mrożonych truskawek 20-30 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku 2 -3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody Żelatynę zalewamy wodą
Słodki PomysłTarta cytrynowa z rabarbarem, to połączenie dwóch skrajnych smaków: kwaśnego cytryny i słodkiego bezy. Dodatkowo dla lepszych walorów smakowych dodałam rabarbar i truskawki. Do przygotowania mojej tarty wykorzystałam sok z cytryny Limmi . To świetny dodatek do ciast, deserów, napojów, czy też drinków. Można go kupić w tradycyjnych sklepach w całej Polsce (w tym sieci lokalne np. Sklepy Doroty), w dużych(...)upiec wymyślną tartę cytrynową i postanowiłam, że również spróbuję ją udekorować. Starałam się wybrać dodatki w taki sposób, aby po upieczeniu nadal ładnie wyglądały. Niestety nie widać, że z truskawek są wycięte serca, a liście z ciasta kruchego też nie wyglądają tak, jak bym sobie życzyła :-) Chyba prościej zostawić ładnie ułożoną bezę ;-) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej tortowej
Passions hobbies lifesytuacja z czasów początku pandemii, kiedy musieliśmy odwołać spotkanie ze znajomymi. Dziś już możemy spotykać się trochę bardziej, przynajmniej na świeżym powietrzu. I w końcu doczekaliśmy się świeżych truskawek! Są drogie, o wiele tańsze pewnie nie będą. Czekam na te działkowe, ale one potrzebują jeszcze tygodnia, dwóch, a przede wszystkim dobrej pogody. A te pierwsze truskawki to trzeba(...)żelatynę, aż dokładnie się rozpuści. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Czekoladę siekamy i delikatnie łączymy z kremem. Wierzch ciasta: ok. 10-15 świeżych truskawek 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Jedną część biszkoptu układamy w tortownicy i zakładamy obręcz. Truskawki kroimy w plastry (będziemy używać tych bardziej środkowych
bistro mamaKarpatka z truskawkami Prosty przepis na klasyczną karpatka z ciasta parzonego i masy budyniowej z dodatkiem świeżych truskawek. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g) 750ml mleka 1/4 szklanki cukru 200g miękkiego masła Dodatkowo(...)truskawek masło lub margaryna i mąka do blaszki cukier puder do posypania ciasta *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy
Blog z Apetytem