Sezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów żelujących(...)przedstawię. Do Was należy wybór, z której metody skorzystacie by zrobić swój własny, domowy dżem truskawkowy. Zapraszam. Metoda 1 Dżem truskawkowy - metoda tradycyjna "babcina" Składniki: 1 kilogram truskawek 2 szklanki cukru (jeśli wolicie słodszy dżem możecie dodać więcej) sok z 2 cytryn Przygotowanie: Umyte truskawki kroimy na mniejsze części (ćwiartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy
Słodkie okruszkiŚniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki: 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana ) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru ) 150 g truskawek 1 łyżka cukru pudru(...)łyżka sosu balsamicznego szczypta kolorowego pieprzu masło do smażenia Wykonanie: Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej
kolorowotorcikowojajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej mus truskawkowy ok. 20 słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy(...)łyżki masy, tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru). Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy ją z truskawkami. Ustawiamy mikser
DefinicjaSmakuwiesz, tyle razy Cię spotykam, siala lala la..." Wprawdzie piosenka w oryginale mówi o blondyneczce, ale przechodząc codziennie ulicami mojego miasta, widząc stragany przepełnione dorodnymi truskawkami, w głowie często pojawia się właśnie ta "Bajer" melodia :D Truskawki grzeją się na słońcu, stąd ich piękny czerwony kolor i słodki smak. W gorące dni każdy z nas szuka orzeźwienia. Truskawka też powinna(...)dostać ! Stąd pomysł na deser iście z mroźnej krainy... Panie i Panowie, przedstawiam SORBET !!! Połączyłam lekkie, słodkie truskawki i banana. To dzięki niemu deser otrzyma kremową konsystencję. Deser z serii FIT. Minimum składników, maksimum chłodzących doznań. Bajka :) Jak zrobić to cudo? Za mną ! :) SKŁADNIKI 0,5 kg truskawek 0,5 szklanki wody 2 łyżki cukru / miodu (opcjonalnie) 1 banan PRZYGOTOWANIE
Mój Smak na Życiechce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ? Sorbet truskawkowo-cytrynowy Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g truskawek s ok z 2 niedużych cytryn 6 łyż ek cukru* *Ilość cukru zależy od tego jak słodkie(...)truskawki. Wykonanie: Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy , kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem. Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut
Kulinarne przygody Gatitykompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje. Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody. Kompot truskawkowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 600 g truskawek(...)wody 3-4 łyżki cukru* *Ilość cukru zależy do tego jak słodkie są truskawki Wykonanie: Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki kawałki. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy owoce i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki
Kulinarne przygody Gatityporcja/ ~40g nasion chia cosdlazdrowia.pl ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej roślinnego np. sojowego) ~100-150ml mleka (u mnie owsiane) ~opcjonalnie syrop/cukier/stevia do posłodzenia - do smaku ~200g truskawek Nasiona mieszamy z jogurtem, dodajemy mleko i ostawiamy na noc do lodówki. Rano razem z truskawkami miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dosładzamy do smaku. Mi nie udało się do końca zmiksować(...)się nie da :D Są tak pyszne, że ponoć i jelenie się na nie kuszą i podjadają babci liście z drzewek brzoskwiniowych :D Nazrywaliśmy z tatą całe wiaderko truskawek - najlepsze jakie w tym sezonie jadłam! Przy okazji podpatrzyliśmy jak rosną i dojrzewają sobie inne owoce i warzywa, juz nie mogę się na nie doczekać! ♥ Oczywiście wszystko udokumentowane, haha :) Wziełam
breakfast of dreamsinnego dania potrzebne mi były żółtka jajek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam jakoś wykorzystać białka. Postanowiłam zrobić kolejne podejście do tortu bezowego. Tym razem z pysznymi świeżymi truskawkami. Niebo w gębie, mówię wam :) To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżka mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego lub innego ulubionego Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać
Jemy Pijemypostanowiłam połączyć te dwie "zachciewajki" w jedno, smaczne ciasto. Dziś było podobnie z tą różnicą, że miałam również ogromną ochotę na stojące na kuchennym stole, dojrzałe i pięknie czerwone truskawki. I tak oto moja "Indianka" przeobraziła się w pyszne ciasto z truskawkami. A dlaczego "Indianka"? No cóż kolor ciasta i lecący w tle stary film sprawił, że nazwa ta pasowała(...)idealnie. I tak już zostało ;) Zapraszam Was serdecznie do skosztowania mojego kawowego ciasta z truskawkami. * pomysł i przepis własny ... ach, te truskawki... one pasują właściwie do każdego wypieku. Zgadzacie się? Składniki: 4 całe jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 4 łyżeczki kawy zbożowej (np. Inka
Słodkie okruszkiKonfitury przygotowywałam w taki sposób, że najpierw skrapiałam truskawki sokiem z cytryny, a potem zasypywałam cukrem i odstawiałam na kilka godzin. Truskawki w tym czasie puszczały sok, a ja ten sok z rozpuszczonym cukrem odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który(...)sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku, sok zagotowałam i przelałam do wyparzonych buteleczek, a z truskawek zrobiłam konfiturę truskawkową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprawda już lipiec i sezon truskawkowy ma się ku końcowi, może więc właśnie dlatego warto zrobić jeszcze co nieco z truskawek? Proponuję mus i konfiturę, nieco inaczej, ale równie fantastycznie truskawkowe w smaku, jak tradycyjne. Przetwory robiłam w czerwcu, a dziś kończące się w tym sezonie truskawki rozpoczynają moją przygodę z blogiem. Życzcie mi powodzenia(...)Konfitura truskawkowa 3 kg truskawek 600 g cukru 4 małe cukry waniliowe 2 galaretki truskawkowe lub porzeczkowe 3 żelfiksy typu 3:1 (małe torebki) Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki wrzucam go garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, zagotowuję na średnim ogniu, mieszając w razie potrzeby (nie wolno dopuścić do przypalenia!). Kiedy puszczą sok i zmiękną (po ok. 10 min.) wsypuję
Kuchnia PrezydentowejZdrowy, kakaowy pudding przygotowywany z kaszy jaglanej oraz świeżych truskawek- sycący, gęsty, o aksamitnie kremowej konsystencji, z delikatną nutą wanilii, która cudownie miesza się ze smakiem kakao oraz truskawkami. Zamiast kakao można dodać kilka kostek ulubionej czekolady, a truskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza(...)porcje po 250 ml: * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce) * laska wanilii- 1 szt. * kakao- 2 łyżki * syrop klonowy- wedle uznania (lub inny słodzik) * truskawki- około 140 g (+ 1 czubata łyżka cukru trzcinowego) * szczypta soli Truskawki pokroić i zasypać jedną łyżką cukru, odstawić na moment ugotowania się kaszy (w tym czasie puszczą sok). Kaszę jaglaną przepłukać
Kraina Miodem Płynącalodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone(...)łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Po przestudzeniu rozdrobnić blenderem. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy
kulinarnyswiatdomiGarść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli(...)gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Odcedzić
Wiem co jemprzykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 36% Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden(...)obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego
Domowa cukiernia Ewy