mocno rozpada! Gotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje podane z owocami sezonowymi - truskawkami lub czereśniami. Smacznego! 🍰 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieSzukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam. Muffinki kukurydziane z owocami, mogą to być truskawki a nawet pojawiające się czerwone i czarne porzeczki! Moja propozycja to czarna porzeczka! Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki kukurydzinej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru czarna porzeczka 3 łyżeczki cukru do posypania
Życie zaczyna się w kuchniżywe wspomnienia z dzieciństwa związane z tym czasem. Widzę to bardzo wyraźnie- kuchnia w domu mojej mamy, otwarte drzwi na podwórko, słońce przebiegające przez firanki, sygnał lata z radiem, truskawki na stole i to poczucie że w końcu wakacje i przede mną całe dni spędzane na 3 tamie (to miejsce nad rzeką gdzie chodziliśmy się kąpać), chodzenie do Jolki, wyjazd
Cooking for EmilyPoczątek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
Gosia gotujeCzym pachnie dla mnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie
Bon appetit mon amieJejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem. Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu
Kuchnia w czekoladziehalloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla
Food SquareSkładniki : 2 kg dojrzałych truskawek ( lub innych miękkich owoców malin, borówek itp. ) 80 dkg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów ( 30 g ) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób wykonania : O woce umyj, oczyść, usuń szypułki, wsyp do rondla, rozgnieć na mniejsze kawałki. Postaw na średnim ogniu, zagotuj. Co kilka minut zamieszaj. Następnie dodaj
Przepisy i porady kulinarnedzieciaka, które nie lubi takiego makaronu. Można go posłodzić zwyczajnym cukrem, miodem lub dowolnym słodzikiem. Po dodaniu sezonowych owoców nabiera nowego smaku, a jeśli trafimy np. na bardzo słodkie truskawki, to można zrezygnować z dosładzania. Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu makaronu. Tak właśnie było w moim przypadku. W lodówce leżała niewielka ilość twarogu
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju kokosowym małe placuszki, abyśmy byli w stanie je obracać. Podajemy z sosem: zmiksowane liście bazylii, mięty i melisy, z odrobiną wody, możesz też dodać miód. Podałam z truskawkami! Buziak
SMYKWKUCHNIDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej
FitKotPrzykład ostatniego ciasta na blogu, czyli ekspresowego z truskawkami, to dla mnie niemała motywacja, żeby tego mojego miejsca w sieci nie opuszczać, nie zaniedbywać. Tak po prostu, sami z siebie zaczęliście wklejać zdjęcia pod linkiem na FB swoich ciast. To jest chyba to, co w korporacjach nazywają feedbackiem. Nigdy nie umiałam prosić o lajki przy danych przepisie, o znak
bistro mamaKocham Jeść . Menu, które przygotowałem: Amouse-bouche: sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco
Food Squarewyczarujemy z nich pyszne i pożywne napoje. Proponuję zmiksować świeży szpinak z arbuzem i sokiem z pomarańczy, dorzucić łyżkę nasion chia i gotowe. Oczywiście do składników możecie dorzucić kilka truskawek, listki świeżej mięty itd. Puśćcie wodze fantazji i stwórzcie własną kombinację smakową, a potem podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Jestem bardzo ciekawa co dobrego zmiksujecie :) Składniki: 1 szklanka
Smakowity Blog KulinarnyLATA. I będziecie czuły się dobrze we własnej skórze ;-). Koniec paplania, idziemy robić pyszną sałatkę! SKŁADNIKI: - 2 garście ulubionej sałaty ( u mnie rzymska i masłowa) - 6-8 dużych truskawek - 1 łyżka pokruszonego sera feta (wybierz ten o mniejszej zawartości tłuszczu) - 6-7 sztuk orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1/8 melona pokrojonego w kostkę dressing
SMYKWKUCHNI