Składniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć. . Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny
O kuchni z uczuciemDawno nie piekłam babeczek więc trzeba było to szybko zmienić :) Niezawodne kakaowe tym razem w wersji ze zdrowszą bitą śmietaną czyli ubitym mleczkiem kokosowym oraz z truskawkami. Niebo w gębie! 10 szt: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 70 g cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 190 g jogurtu naturalnego pół(...)szklanki oleju jajko puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 5-6 dużych truskawek W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier
Mienta blogmnie w domu nigdy się takich nie jadło, generalnie nie było u nas słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki 200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty, gorzka czekolada sól Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi(...)międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów
MarciochaKucharzysałatki. Dlatego teraz na moim blogu znajdziecie więcej lekkich przepisów, adekwatnych do wiosennej, rześkiej atmosfery. Na pierwszy ogień poszedł koktajl bananowo-truskawkowy, gdyż niemiłosiernie tęsknię za latem i świeżymi truskawkami, z których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań. Potrzebne nam: - 450 g mrożonych lub świeżych truskawek - 2 banany - 450 ml mleka 2% - solidna łyżeczka miodu - 1-2 łyżeczki(...)soku z limonki Przygotowanie: Truskawki, jeśli są mrożone, zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby lekko odmarzły. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego sorbetu wkroić banany, dodać miód, sok z limonki oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli wolicie rzadsze lub słodsze koktajle, wystarczy dodać mleka lub miodu. Jako że jemy oczami
W poszukiwaniu inspiracjisezon truskawkowy już się rozpoczął, a z pierwszych truskawek postanowiliśmy przygotować szybki i bardzo smaczny koktajl truskawkowo-bananowy. W następnych tygodniach cena truskawek na pewno spadnie a wypieków, deserów i napojów z ich udziałem coraz więcej. Składniki na 2 porcje : 250 g truskawek, 2 banany, 125 ml mleka sojowego (możecie użyć innego) Przygotowanie: truskawki płuczemy
cookplpomiksować nieco więcej. :-) Taki koktajl z powodzeniem zastępuje posiłek a by był bardziej treściwy i sycił na dłużej, dodałam do niego twaróg. Wyszedł kremowy, puszysty i naturalne słodki od truskawek, które trafiły mi się pyszne! Jeśli truskawki nie będą naturalne słodkie można dodać trochę miodu, cukru lub innego słodzidła. (składniki na 2 porcje) 10 dużych truskawek (u mnie mrożone(...)listków mięty 4 łyżki twarogu 300ml mleka opcjonalnie: łyżeczka miodu 1. Truskawki rozmrażamy lub pozostawiamy zamrożone (wtedy koktajl jest bardzo zimny i orzeźwiający). 2. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy dłuższym miksowaniu koktajl będzie lżejszy i bardziej puszysty. 3. Koktajl w szklankach dekorujemy listkami mięty
Szefowa kuchnitego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..? Tak czy siak, OTO JEST. TORT WIOSENNO-LETNI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: CIASTO: 4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 szklanka masła(...)polecam domowy z tego przepisu) 4 jaja w temp. pokojowej 2 szklanki maślanki PRZEŁOŻENIE: 230 g białej czekolady, połamanej 2 łyżki masła 2/3 szklanki śmietany kremówki do ciast + truskawki (ok. 1 opakowanie) Przygotowanie: W sporej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj ekstrakt
Gotowanie to kochanieSezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem
Ciasteczkowy PotwórMoże! :))) A to dlatego, iż składa się z przepysznych niskotłuszczowych wafli ryżowych- przygotowywanych w 100 % z pełnoziarnistego ryżu, chrupiących i cienkich- z dodatkiem cynamonowego jogurtu naturalnego oraz mrożonych truskawek (wybrałam mrożone, są dużo smaczniejsze, a przede wszystkim słodsze, niż te hiszpańskie, które są teraz dostępne). Deser lekki, deser, w którym składniki idealnie zgrywają się w spójną, smaczną i zdrową całość(...)deser, który można zjeść bez żadnych wyrzutów, gdyż 1 porcja zawiera tylko 140 kcal :) Polecam! Przepis na 3 porcje: * wafle ryżowe naturalne*- 6 sztuk * jogurt naturalny- 250 ml * truskawki- 250 g * cynamon- 1 czubata łyżka * miód- 1 łyżka Truskawki odmrozić. Jogurt naturalny wymieszać z miodem oraz cynamonem. Wafle ryżowe pokruszyć i ułożyć na spód, następnie dodać po 3 łyżki cynamonowego
Kraina Miodem Płynącabrak czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy później na pewno się tu pojawią... Co do ciasta rabarbarowego z truskawkami, to jest wyśmienite!!! To ciasto to jedno z niewielu, które mnie zachwycają. Kiedy upiekłam je pierwszy raz, to od razu podbił moje podniebienie:) Radzę zatem, kto jeszcze tego ciacha(...)piekł, to niech się zabiera do roboty póki sezon na rabarbar i świeże truskawki! Przepis krąży po necie, pojawia się tu i tam, ale ja, a właściwie to moja koleżanka znalazła go na blogu Dorotus Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki; 2 łyżki cukru pudru; 10 dkg masła; Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać
In my kitchenbananem to bardzo wyborne połączenie i zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka(...)wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem: 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego; 1 puszka truskawek w syropie (410g); 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix"; 1 czubata łyżka
In my kitchengodzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki o długości(...)Truskawki obrać z szypułek. Rabarbar wyłożyć na przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku. Składniki na pianę: 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 kisiel żurawinowy (lub inny); Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodać
In my kitchenPyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować dżemem truskawkowym, na dżem wyłożyć
In my kitchenszklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody; 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego; 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek; 150 g biszkoptów; 2 galaretki truskawkowe; Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać(...)cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy
In my kitchenMasa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody 1 szklanka wody pół szklanki cukru pudru 50 g truskawek Spód: 180-200 g herbatników 20-30 g masła Dekoracja: 50 g truskawek 1 duże kiwi zielona galaretka- ja użyłam agrestowej Przygotowanie: Spód: 1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera(...)garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia
KreatywnePiny