dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem(...)cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości
Kuchnia z widokiem na ogródoknem znów pochmurno, wije mocno wiatr... Dlatego choć w mojej kuchni staram się, aby było bardziej wiosennie i pozytywnie. Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką sałatką z soczystymi truskawkami. Składniki: mix sałat z rukolą 8 truskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy(...)mikrofali lub garnku) i mieszamy z jogurtem tworząc sos do naszej sałatki. Resztę truskawek kroimy na pół (lub na mniejsze kawałki) i układamy na naszej sałacie. Dodajemy sos. Smacznego
Słodkie okruszkiskładniki na 2 porcje pół jogurtu greckiego 3 łyżki słonecznika 200 g truskawek 2 łyżeczki konfitury truskawkowej 2 kopiaste łyżki musli bakaliowego Truskawki rozmrozić w kąpieli wodnej posypując je odrobiną cukru , następnie rozdusić widelcem- powstał sos z kawałkami truskawek. Słonecznik prażyć na suchej patelni. Do pucharka układamy jogurt ,musli, konfiturę, jogurt , zalewamy truskawkami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego
Cukier&PuderSkładniki : 0,5 l jogurtu naturalnego lub kefiru 25 dkg truskawek 25 dkg malin Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek. Jogurt wlać do miksera, wsypać owoce, dobrze zmiksować. Zmiksowany jogurt można wstawić do lodówki, aby go schłodzić. Gotowy rozlać do wysokich szklanek, można ozdobić świeżymi owocami. Możemy użyć także mrożonych truskawek i malin, będzie równie pyszny(...)świeżych. Można go przygotować również z samych malin lub truskawek, wtedy dajemy podwójną porcję owoców tych które mamy. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnewiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek, że w mojej zamrażarce przeważają owoce. Zamrożone w różnej postaci. W sałatce widzicie mrożone ć wiartki truskawek, oczywiście ostrożnie rozmroziłam przed wyłożeniem ich na sałatę :) Sałatka pyszna, dla nas idealna! Na sam widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się(...)produkt, którego smakiem jestem zauroczona :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach, ale to będę pokazywa ć na bieżąco. Co to za ser? Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej
Blondynka GotujePyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryż na mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii. składniki: 1 szklanka białego ryżu ok 2,5 szklanki mleka truskawki z kompotu Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż(...)ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i zajadać
Monia miesza i gotujeWitam wczoraj umieściłam Brzdąca na swoim blogu, dziś ciąg dalszy sobotniego pieczenia. Ponieważ biszkopt był wysoki postanowiłam zrobić dwa ciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami. Pieczemy biszkopt. SKŁADNIKI: 2 galaretki np. agrestowe 1 i 1/4 l wody 2 śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek 1/2 kg. świeżych obranych truskawek WYKONANIE: zagotować wodę, rozpuścić(...)dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą galaretkę agrestową wylać masę na biszkopt truskawki pokroić wzdłuż na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej zalać tężejącą galaretką truskawkową Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę
Kuchnia BeatyRobiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody(...)połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 1h Truskawki umyć i pokroić w plasterki Po 1h wyjąć sernik z lodówki i ułożyć na nim truskawki w "dachówkę" - jeden plasterek na drugi Zalać gęstniejącą galaretką Smacznego :) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczęsto zaglądać do notesu kulinarnego Figa. Od ponad roku umieszczam przepisy na facebooku, ale postanowiłam publikować je także tutaj. Także na powitanie zapraszam po przepis na torcik śmietanowy z truskawkami. Świeżutkie truskawki i czereśnie pachnące latem to co uwielbiam najbardziej. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś z tego wyczarować. Biszkopt ( składniki na 1 biszkopt, potrzeba upiec 2) 5 jajek(...)miksujemy. Gdy masa będzie gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami
noteskulinarnyfigaSezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany(...)Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta. Teraz czas na przygotowanie musu truskawkowego. Składniki na mus: 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa pół szklanki wody 2 łyżki cukru pudru Truskawki miksujemy na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem , czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy
noteskulinarnyfigadobrze posiadać trochę zamrożonych truskawek! przydają się w zimie :) Składniki: (na 2 porcje) -250-300 g truskawek (mogą być mrożone) -500 ml kefiru -ewentualnie do posłodzenia 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity mus. Dodajemy kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można ozdobić owocami :). Smacznego! Aby napój był orzeźwiający, do truskawek można dodać kilka listków mięty. Całość
KasiekGotujeNiecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta(...)soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder do posypania Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia masła. Do roztopionego masła wlewamy mleko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoza marchewkowym, to też długo zbierałam się do zrobienia tego koktajlu. Pomysł ten już jakiś czas temu powstał, ale dopiero teraz stwierdziłam że zrobię bo niedługo skończą się świeże truskawki w dobrej cenie i będzie mi szkoda. Połączenie owoców i warzyw dało gęsty, sycący, bardzo zdrowy i o dziwo... pyszny koktajl. Jego smak jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem(...)Fakt, że dominującym smakiem w nim są truskawki, ale daje się również wyczuć orzeźwiającą nutę ogórka. Kto jeszcze nie próbował, to polecam to połączenie smaków!! Koktajl truskwkowo - warzywny SKŁADNIKI: 1/2 ogórka zielonego 10 łodyżek z botwinki 300 g truskawek 1/2 cytryny 250 ml jogurtu naturalnego mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Łodyżki botwinki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci(...)Budyń z musem truskawkowym SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli mieszamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy mieszając chwilkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dwie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTruskawki - smak lata. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C,mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych. Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie(...)zlepianiu się czerwonych krwinek. Te pachnące owoce mają własności przeciwbakteryjne i mogą likwidować stany zapalne w jamie ustnej. Wybielają też zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść na czczo, wtedy organizm lepiej przyswaja zawarte w nich witaminy. Doskonałe na soki,dżemy,kompoty i ciasta
Przepisy i porady kulinarne