zawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była mało możliwe, innym razem ich cena znów stawała się zaporowa. Jednak zawsze się udawało. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zamieszczam ten przepis na blogu? Wcześniej co prawda już wspominałam(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 1 łyżka miodu - opcjonalnie 500 ml wody składniki na piankę truskawkową 2 śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa
Przysmaki Karolkisię chłopu nie podoba, to niech sam gotuje i pierze. Zagłuszając wyrzuty sumienia postanowiłam chociaż odżywiać się zdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami, na kefirze. Powiem wam, że wyszły super. Są inne w smaku niż wielbione wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające. Potrzebujemy: szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka z Krasnegostawu(...)mleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się
ladykitchenstanie pomieścić. Ostatecznie jednak się nie powstrzymałem i uważam, że to była słuszna decyzja. Zresztą jak zawsze w takich przypadkach ;) Pierwsze lody, które zdecydowałem się zrobić, są z truskawek - klasyczne, na śmietance (nie pomylcie śmietanki ze zwykłą śmietaną 30 proc., bo tej drugiej nie ubijecie). I muszę powiedzieć, że to chyba najlepsze lody truskawkowe, jakie kiedykolwiek jadłem. Smakują(...)prostu latem! Składniki: 250 ml śmietanki 30 proc. 250 ml zmiksowanych truskawek (potrzeba do tego ok. 300 g świeżych truskawek) sok z 1 pomarańczy 4 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Zimną śmietankę (najlepiej, żeby stała dobę w lodówce, inaczej jej nie ubijecie, tylko zrobicie masło) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier. Truskawki umyć i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać
W SMAKPrzedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śnieżki ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków(...)owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko skórka z połowy limonki kilka dużych truskawek Składniki na szybką kruszonkę: 1 łyżka masła 2,5 łyżki mąki 2 łyżki brązowego cukru Suche składniki mieszamy razem w misce. Limonkę dokładnie myjemy i z połowyocieramy skórkę. Do suchych składników dodajemy
CiastkozercyTAAAK !!! Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) Dlatego...... Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą: truskawki kilka łyżeczek cukru 2-3opakowania serka mascarpone 200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 8cl Amaretto 2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów 10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby(...)Śmietanę ubić i dodać cukier puder i mascarpone. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Herbatniki namaczać kilka sekund w kawie i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą mascarpone, następnie zmiksowanych truskawek. Powtarzać warstwy aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Można oprószyć cacao. Ozdobić truskawkami. Mniam
Jemy Pijemyliściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem ich w jakiejś potrawie(...)czas w Botaniku kupuję doniczkę z rukolą (3,50zł) i wtykam w różne wolne miejsca w ogrodzie. Dzięki temu zawsze jest zapas młodziutkich listków. To co, jemy? SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ mała sałata lodowa (nasza!) garść rukoli (nasza!) ok 20 truskawek (nasze!) cheddar garść słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny (u nas miodowy) czerstwa bułka ciemna Sałatę
les mirabellesmacie jeszcze dość truskawek? Jeśli nie polecam szybkie ciasto z truskawkami. Można użyć dowolnych sezonowych owoców. Składniki: 3 jajka 1/2 szklanka mleka 1 i 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 20-30 dag truskawek cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę(...)wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
Kuchnia domowa Aniczas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę(...)cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. Smacznego
Kuchnia ElliePomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 350g) 1kg truskawek około(...)baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek) sok i skórka z cytryny 400g cukru WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany. Truskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte
Pyry na Gazkoktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę. Nastał ciepły dzień, miałam w domu i truskawki, i grejpfruta, szybciutko więc wszystko razem zmiksowałam. Imbiru mi zabrakło, ale jakbym miała, dodałabym z pewnością. W innym zestawieniu Gosia proponuje dodatek mięty - połączenie z pewnością warte wypróbowania. Póki co - słodkie truskawki(...)połączenie jest naprawdę niezwykłe. Idealnie orzeźwiające, no i wygląda po prostu pięknie. Spróbujcie koniecznie, jeśli za oknami świeci słonko. Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy Składniki: (na 1 porcję) 150 g truskawek sok z 1 różowego grejpfruta 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe(...)zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 80 g mąki pszennej 80 g zwykłego cukru świeże truskawki Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Mąkę i suche drożdże wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, dodać szczyptę soli i letnie masło oraz mleko. Wyrobić gładkie
UgotowaćPLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu, tylko na suchej, nieprzywieralnej patelni (np. teflonowej). Jedyny dodatek tłuszczu to 3 łyżki oleju roślinnego wymieszanego z ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko(...)połączenia i już można zacząć smażenie. Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak żeby moje macierzyństwo było poddawane presji i ostracyzmowi społecznemu. Nie i koniec. Jak już wiecie, jak się wściekam to gotuję. Z tej wścieklizny powstał kolejny chłodnik-z pomidorów, truskawek i rabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona owoc(...)szklanki liści kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel
ladykitchenSezon na truskawki jest taki krótki. Z tym zastosowaniem truskawek zetknęłam się po raz pierwszy oglądając film "Pretty woman" Przepis na w iosenny lub letni wieczór o zapachu truskawek. Składniki: ukochana osoba szampan truskawki 2 kieliszki Wykonanie: Rezerwujemy wolny wieczór. Schładzamy szampana. Dalszy scenariusz według uznania
Smak mojego domu