Godzina wieczorna,a wieczorową porą niejednokrotnie pojawiają się podszepty---zrób sobie, zrób sobie loda! Tak zrobimy sobie loda całkiem póznym wieczorkiem, z truskawkami, ziarenkami i samym dobrodziejstwem! Na pokuszenie! Składniki -lody u mnie zuppa inglese -truskawki -suszone morele Skworcu - są przepyszne - nie twarde i nie gumowate -Migdałowy Przylądek- mieszanka prażonych ziaren słonecznika,sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe(...)Ziarenkowo -sos do deserów u mnie mango -możesz ale nie musisz dodać łyżkę ulubionego alkoholu na smaczek- opcjonalnie Na sam dół pucharka pokrój trochę truskawek, na to wsyp ziarna prażone. Dodaj lodów. Polej sosem. Dodaj morele suszone. Truskawki. Lody, znów ziarenka. I tak po kolei do zapełnienia pucharka po same brzegi...! Kochani...i nie ma się nad czym zastanawiać! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 3,2% 600 ml (2x300 ml) wrzątku owoce np. truskawki Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały
Mama Gotujemnie jest idealny :) Ale jak się dokładnie zmienił zaraz przeczytacie :) Składniki : 2 jajka 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego kilkanaście truskawek kilkanaście borówek amerykańskich 1 budyń waniliowy kilkanaście herbatników kakaowych Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder, zaczynamy miksować(...)powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy kawałki truskawek i budyń. Ubijamy białka i przekładamy je do reszty składników delikatnie mieszając. Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Łamiemy na małe kawałki herbatniki kakaowe i połowę układamy na folię, tak żeby przykryły całą powierzchnie. Następnie wlewamy na nie masę i na górę układamy resztę pokruszonych na kawałki herbatników. Wstawiamy
Parowar Facetatemperaturze pokojowej ucieramy z cukrem trzcinowym do momentu, aż cukier całkiem się nie rozpuści. Następnie dodajemy po niewielkiej ilości zimnego budyniu i cały czas miksujemy. Ponadto: Kilkanaście truskawek 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie był to mus owocowy bez cukru od Balviten Kilka czereśni do ozdoby kilka łyżek soku jabłkowego Biszkopt kroimy na dwie części. Wkładamy dolną część(...)tortownicy i nasączamy ją sokiem jabłkowym. Truskawki kroimy na pół pionowo i rozcięciem przykładamy do boków blaszki i tak dookoła. Pomiędzy truskawki wykładamy masę budyniową i w nią możemy powkładać kilka truskawek w całości. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i smarujemy wierzch musem morelowym. Na środek wykładamy kilka czereśni. Odstawiamy na minimum 3 h do lodówki
MamaOskarkazawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była mało możliwe, innym razem ich cena znów stawała się zaporowa. Jednak zawsze się udawało. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zamieszczam ten przepis na blogu? Wcześniej co prawda już wspominałam(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 1 łyżka miodu - opcjonalnie 500 ml wody składniki na piankę truskawkową 2 śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa
Przysmaki Karolkisię chłopu nie podoba, to niech sam gotuje i pierze. Zagłuszając wyrzuty sumienia postanowiłam chociaż odżywiać się zdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami, na kefirze. Powiem wam, że wyszły super. Są inne w smaku niż wielbione wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające. Potrzebujemy: szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka z Krasnegostawu(...)mleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się
ladykitchenstanie pomieścić. Ostatecznie jednak się nie powstrzymałem i uważam, że to była słuszna decyzja. Zresztą jak zawsze w takich przypadkach ;) Pierwsze lody, które zdecydowałem się zrobić, są z truskawek - klasyczne, na śmietance (nie pomylcie śmietanki ze zwykłą śmietaną 30 proc., bo tej drugiej nie ubijecie). I muszę powiedzieć, że to chyba najlepsze lody truskawkowe, jakie kiedykolwiek jadłem. Smakują(...)prostu latem! Składniki: 250 ml śmietanki 30 proc. 250 ml zmiksowanych truskawek (potrzeba do tego ok. 300 g świeżych truskawek) sok z 1 pomarańczy 4 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Zimną śmietankę (najlepiej, żeby stała dobę w lodówce, inaczej jej nie ubijecie, tylko zrobicie masło) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier. Truskawki umyć i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać
W SMAKPrzedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śnieżki ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków(...)owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko skórka z połowy limonki kilka dużych truskawek Składniki na szybką kruszonkę: 1 łyżka masła 2,5 łyżki mąki 2 łyżki brązowego cukru Suche składniki mieszamy razem w misce. Limonkę dokładnie myjemy i z połowyocieramy skórkę. Do suchych składników dodajemy
CiastkozercyTAAAK !!! Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) Dlatego...... Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą: truskawki kilka łyżeczek cukru 2-3opakowania serka mascarpone 200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 8cl Amaretto 2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów 10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby(...)Śmietanę ubić i dodać cukier puder i mascarpone. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Herbatniki namaczać kilka sekund w kawie i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą mascarpone, następnie zmiksowanych truskawek. Powtarzać warstwy aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Można oprószyć cacao. Ozdobić truskawkami. Mniam
Jemy Pijemyliściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem ich w jakiejś potrawie(...)czas w Botaniku kupuję doniczkę z rukolą (3,50zł) i wtykam w różne wolne miejsca w ogrodzie. Dzięki temu zawsze jest zapas młodziutkich listków. To co, jemy? SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ mała sałata lodowa (nasza!) garść rukoli (nasza!) ok 20 truskawek (nasze!) cheddar garść słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny (u nas miodowy) czerstwa bułka ciemna Sałatę
les mirabellesmacie jeszcze dość truskawek? Jeśli nie polecam szybkie ciasto z truskawkami. Można użyć dowolnych sezonowych owoców. Składniki: 3 jajka 1/2 szklanka mleka 1 i 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 20-30 dag truskawek cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę(...)wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
Kuchnia domowa Aniczas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę(...)cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. Smacznego
Kuchnia ElliePomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 350g) 1kg truskawek około(...)baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek) sok i skórka z cytryny 400g cukru WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany. Truskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte
Pyry na Gazkoktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę. Nastał ciepły dzień, miałam w domu i truskawki, i grejpfruta, szybciutko więc wszystko razem zmiksowałam. Imbiru mi zabrakło, ale jakbym miała, dodałabym z pewnością. W innym zestawieniu Gosia proponuje dodatek mięty - połączenie z pewnością warte wypróbowania. Póki co - słodkie truskawki(...)połączenie jest naprawdę niezwykłe. Idealnie orzeźwiające, no i wygląda po prostu pięknie. Spróbujcie koniecznie, jeśli za oknami świeci słonko. Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy Składniki: (na 1 porcję) 150 g truskawek sok z 1 różowego grejpfruta 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze