ktoś ich nie lubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu , który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 50 pierogów) Ciasto(...)mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 200 ml gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: ok. 400 g truskawek woda do ugotowania pierogów śmietana, jogurt lub stopione masełko z cukrem do podania Przygotowanie: Ciasto : W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo
Nastoletnie WypiekanieKruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy(...)zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Truskawki pokroiłam w plasterki. Krem wyłożyłam na upieczony i wystudzony spód, na krem wyłożyłam truskawki i ciasto gotowe
nietadietaSkładniki: mleko sojowe lub inne roślinne (1 szklanka) płatki ryżowe (1 szklanka) truskawki (5 szt.) coś do słodzenia (opcjonalnie, ja nie używam) Czas przygotowania: 10 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: W idealnej wersji do deseru użyłabym świeżych truskawek, ale jest zima, więc kupiłam mrożone. Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na patelni przez ok. 2 min. Przekładamy do szklanki(...)Kiedy będzie gorące, dosypujemy do niego płatki ryżowe. Teraz możemy dodać łyżeczkę cukru bub inny słodzik. Gotujemy mieszając, aż powstanie gęsta masa. Przekładamy do szklanki, w której znajdują się truskawki
Weganka gotujeVelvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy
CiastkozercyTego roku nie mogę nacieszyć się, świeżymi, słodkimi truskawkami! Jem je każdego dnia i co dziwne, do tej pory się nie przejadłam.. Prawdopodobnie, tylko dlatego, że za każdym razem majstruję z nich coś nowego i innego. SKŁADNIKI: ok 100g truskawek 2 szklanki wody 2 łyżki ksyllitolu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki agaru WYKONANIE(...)łyżeczkę agaru szklankę wody zagotowujemy, do gotującej się wody wsypujemy zawartość miseczki- gotujemy ok 3 min stale mieszając gotową masę przekładamy do aluminiowych foremek- odstawiamy do stężeni truskawki blendujemy na mus szklankę wody gotujemy- dosładzam ksylitolem i dodajemy agar- stale mieszamy ok 3 min gotowy agar mieszamy ze zblendowanymi truskawkami- kładaziemy jako kolejną warstwę na ciastka ciastka odstawiamy
healthy dreamsProsty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną. SKŁADNIKI: (na dwa desery) 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody) 200-300 g truskawek skórka(...)żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany
Pyry na Gaznożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu(...)addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu
moj przepis naładniej się prezentuje. SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 2 łyżki cukru WYKONANIE Żelatynę wsypać do szklanki i zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Zostawić na chwilę do napęcznienia. Do garnuszka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier(...)mieszając żeby się dobrze rozpuściła. Gotową masę przelać do miseczek i zostawić do ostudzenia. Zimne włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Jeżeli macie świeże truskawki, to kilkanaście odłożyć do dekoracji, zaś pozostałe włożyć do misy blendera, dodać cukier i zblendować. Jeżeli macie mrożone truskawki, to wyciągnąć je z zamrażalnika wcześniej. Odmrożone wraz z sokiem przełożyć
Passions hobbies lifeSezon truskawkowy już dawno minął, ale udało mi się zamrozić kilka paczek słodkich truskawek. I właśnie nadszedł moment, kiedy postanowiłam nacieszyć się ich smakiem w tym oto placku. Wiadomo, że połączenie truskawek, bitej śmietany i galaretki jest idealne, więc przy użyciu jeszcze dodatkowych składników powstało to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)truskawek (użyłam rozmrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 - 3 garście kakaowych kulek okrągłe małe biszkopciki masa krówkowa 3 wafle (wycięłam koła o średnicy tortownicy) Wykonanie. Na spód tortownicy kładziemy wafel, następnie biszkopty. Wykładamy masę krówkową i wygładzamy. Kładziemy następny wafel. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana
tojestpyszne.blogspot.comMoja Oliwka stwierdziła, że są najlepsze na świecie. Nawet nie wiecie jaką miała minę gdy jej powiedziałam, że są bez cukru, tylko truskawki i banany, bo akurat owoce trafiły mi się wyjątkowo słodkie :) Możecie je przygotować w formie lodów na patyku lub zamrozić w większym pojemniku i podawać w gałkach. Pamiętajcie tylko aby po włożeniu do zamrażalki co godzinę(...)wymieszać aby nie robiły się lodowe grudki. A przed podaniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej aby lekko zmiękły. 300g słodkich truskawek 2 banany ewentualnie miód do posłodzenia wafelki do lodów Truskawki opłukać, obrać z szypułek i wrzucić do blendera. banany obrać, pokroić w plasterki i dodać do truskawek. Owoce dokładnie zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby
Smakołyki Asiwyszperałam w starych zbiorach ale jest jak najbardziej na czasie ;) Pamiętajcie także aby lód kruszyć w blenderze przystosowanym do tego celu. W przeciwnym razie zniszczycie sobie sprzęt! 20 dag truskawek 20 kostek lodu łyżka miodu 1/2 szkl białego wina (może być musujące) Obrane i umyte truskawki zmiksować z miodem. Lód rozkruszyć w blenderze, dolać wino i zmiksowane truskawki. Wymieszać. Przelać(...)kieliszków i udekorować połówką truskawki i listkiem melisy
Smakołyki Asispowoduje, że po wyjęciu z zamrażalnika, po chwili lody będą nadawały się do serwowania, będą puszyste a nie takie twarde i zmrożone. Słodkie mleko i śmietanka przełamane kwaskowatym smakiem truskawek to połączenie genialne. Razem z mamą i Oliwką zjadłyśmy wszystkie za jednym razem..... Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam. Baza: 250ml(...)śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego Mus truskawkowy: 300g truskawek cukier do smaku (ok 2-3 łyżki) Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków i smażyć do czasu aż zgęstnieje. Pamiętać aby często mieszać aby się nie przypaliły. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę dobrze ubić
Smakołyki AsiPyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru(...)galaretka truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 8-9 opakowań herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu . Miksujemy za pomocą blendera , truskawki gotujemy do momentu zagotowania ,zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się
Bajeczna KuchniaBardzo smaczny i lekki deser na bazie jogurtu , truskawek i galaretki . Dość szybko się go przyrządza , wygląda rewelacyjnie i jeszcze lepiej smakują . Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 250 ml. jogurtu naturalnego 250 gram truskawek Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostygnięcia . Połowę truskawek kroimy na mniejsze części i układamy na dnie pucharków(...)Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia . Połowę galaretki łączymy z pozostałym jogurtem i wylewamy na stężałą masę jogurtową.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki układamy na masie jogurtowej i zalewamy pozostałą tężejącą galaretką agrestową .Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przepis podany jest na dwa desery
Bajeczna KuchniaPyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię(...)stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki . Wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchnia