kompletnie o niej zapomniałam i pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych
vaniliowoczekoladowapełną gębą. Bo kasza jaglana tu jest i owoce takie w fajniejszej formie i żółtka są i banany i rodzynki i ochyyy i achyyy. Możecie ją nawet wykorzystać jako tort na 1 urodziny. Nasza tarta powstała z myślą o gościach, którzy przyjeżdżają do nas na weekend wraz z małą księżniczką. Będzie się działo!!! Dwa bobasy, Dziubasy i my młodzi
Krupeczkiwilgotne w środku. Do tego są mocno kakaowe i nie za słodkie dzięki konfiturze porzeczkowej. Polewa czekoladowa owszem czyni je słodszymi ( można pominąć polewę) a wisienka na torcie jaką jest malina, dodatkowo uzupełnia wszystkie smaki. Cóż więcej chcieć od muffinek? Mi nic więcej do szczęścia nie trzeba J Składniki: (12 muffinek) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki
Calzonella.compasty są chrupiąca cukinią i młody szpinak zwany także baby. Jest i czosnek oraz olej rzepakowy. Prosto, smacznie i po włosku, bo tak najbardziej lubię jeść makrony! Wisienką na torcie będzie dodanie startego grana padano lub parmezanu! Zapraszam na włoską ucztę w jakże deszczową weekend majowy. Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem / 1 porcja Składniki: 1 porcja pelnoziarnistego spaghetti
Moja smaczna kuchniaNa święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę
Jemy Pijemygdyż sernik z mascarpone ma delikatniejszą konsystencję i przez to jest mniej odporny na działanie temperatury (podobnie jak serniki z ubijanymi białkami). Całość smakuje orzechowo, a dodatkową "wisienką na torcie" jest chrupka posypka orzechowa na wierzchu sernika. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik orzechowy Składniki: 700g tłustego twarogu 300g mascarpone 250g orzechów laskowych 5 jajek 150g cukru
Smakołyki Berenikizbyt mulący. Idealny deser na ciepłe popołudnia do kawki :) Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu.... Polecam :) Składniki na blaszkę 22 cm Spód: - 100g biszkoptów - kawa do nasączenia - kilka łyżek wódki do kawy Masa serowa: - 1kg sera z wiaderka - 300g
Wypieki ReneSałatka z kurczakiem i pieczarkami podana w formie tortu. Bardzo smaczna, ładnie się prezentuje. Nie wymaga wiele pracy, ale bardzo szybko znika z talerza. Ja wykorzystałam do zrobienia sałatki obręcz do ciast dzięki której mogłam ją przygotować bezpośrednio na talerzu. Nie będzie możliwe przełożenie sałatki na talerz jeśli zrobicie w tortownicy z dnem. To taka moja mała podpowiedź. Polecam! Składniki
O kuchni z uczuciemTort bezowy, a raczej torcik bezowy, ponieważ nie był ogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno
RelaxtimeSzybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki. Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250
Rusty Forkutartego serka dodać białą rozpuszczoną czekoladę. Szybko zmiksować, do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów. Wyciskać krem na ostygnięte muffinki, tworząc tzw. "koszyczek". Na środku muffinek, we wgłębienie kremu wetknąć kolorowe czekoladowe jajeczka. Smacznego
kolorowotorcikowoodstaw do ostudzenia. Kiedy mleko ostygnie i zacznie się ścinać ubij lekko śmietankę. Dodaj twarożek i ubijaj przez 2 minuty. Wlej mleczną mieszankę cały czas miksując. Kruchy spód do tortu obtocz metalowym pierścieniem rozciągniętym do średnicy placka. Mój pierścień do ciasta jest ze stali nierdzewnej, wysoki 7 cm o średnicy od 18 cm do 30 cm. Wylej ścinającą się masę
codojedzeniagotowanych żółtek, dołożyć tarty chrzan. Całość doprawić szczyptą soli i pieprzem. Przy pomocy blendera farsz zmiksować na gładką masę. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekorowania tortów i wyłożyć w ugotowane białka, w zagłębienia po żółtkach. Ewentualnie farsz nakładać małą łyżeczką. Faszerowane jajka posypać siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowo