Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy , dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;) Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc(...)uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych. Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami. Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia . Smacznego
Słodkości i nie tylkoMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Słodkości i nie tylkoDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaW dzisiejszym świecie pełnym przetworzonych produktów spożywczych, coraz większą uwagę przykłada się do zdrowia i świadomego podejścia do diety. Jednym z najczęstszych wyzwań, przed którymi stajemy
Kuchnia MagdaLenyPiękne oponki z ciasta parzonego przełożone kremem z mascarpone i powidłami. Prezentują się bardzo elegancko i są proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 35 min Czas pieczenia
Słodki BlogPraktycznie każda mama doskonale wie o tym, jak trudno jest przekonać dziecko do jedzenia warzyw. W tym wypadku doskonałym rozwiązaniem jest tarka do domowych chipsów, która
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na a’la faworki dla zabieganych. Robi się je 20 minut i to z pieczeniem. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego i cukier puder do
Słodki BlogPrzepis na klasyczne serowe oponki ale upieczone w piekarniku. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zastąpieniu smażenia w głębokim tłuszczu, pieczeniem, także zdrowsze! Czas przygotowania: 30
Słodki BlogSłodkie pączusie o wyraźnym smaku budyniu waniliowego. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba miksera ani wyrabiania. Czas przygotowania: 5 min Czas smażenia: ok. 5 min. (jedna
Słodki BlogLekkie i puszyste pączki z piękną obwódką po środku, wypełnione gotowym kremem pistacjowym ze słoika. Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na pączki wg receptury mojej babci
Słodki BlogDziś ulubiony tort dziadka. I jego wnuczki też, choć ona woli masę cytrynową - pomiędzy piętrami wafli. Ale dziś czekolada, bo to był tort na Dzień Dziadka. Za mną już kilka prób - starań odtworzenia naszego tradycyjnego piszingera, którego smak wciąż mam w pamięci, a przepis przepadł. Dzisiejsza próba - chyba najbardziej zbliżyła mnie do wspomnień sprzed lat. Wyjątkowe ciasto, choć
Kronika PiekarnikaKwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica
Kuchnia MagdaLenybitą śmietaną, lodami waniliowymi, Możesz też udekorować ciasto polewą np. czekoladowo–rumową. Czy można użyć innych form pieczenia? Tak, ciasto można upiec w formie okrągłej, prostokątnej, a nawet jako tort czekoladowy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ciasta, więc warto sprawdzić je patyczkiem. Jak zrobić najlepszą polewę czekoladową? Aby przygotować polewę czekoladową, roztop czekoladę z odrobiną masła(...)zostaw ciepłe ciasto czekoladowe w uchylonym piekarniku przez kilka minut, zanim wyjmiesz je na blat, aby uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Gotowe ciasto pokrój, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Murzynek, brownie, tort Sachera – jakie jest najlepsze ciasto czekoladowe na świecie? Wybór „najlepszego ciasta” to sprawa mocno subiektywna, ale jest kilka klasyków, które cieszą się uznaniem miłośników czekolady na całym świecie. Sachertorte
Cztery Fajerynauczyła mnie, jak dobrze smakuje mocna kawa bica w towarzystwie portugalskich ciasteczek pastel de nata. Ta prosta przyjemność stała się jednym z moich ulubionych wspomnień. Niemcy : Tradycyjna kawa z tortem Szwarcwaldzkim W niemieckich kawiarniach kawa podawana jest zazwyczaj w porcelanowych filiżankach, a towarzyszy jej coś słodkiego, jak tort Szwarcwaldzki. Ta kombinacja to prawdziwa kwintesencja niemieckiej tradycji kawowej – idealna na leniwe
RafalCookElektroniczne akcesoria mogą być świetnym wsparciem w rozwijaniu kulinarnej pasji. Mogą one zarówno ułatwić pracę, jak i poprawić jakość wypieków. Dowiedz się, jakie urządzenia powinien mieć
Słodki Blog