sporą niespodzianką, zważywszy na fakt niewielkiej ostatnio aktywności i dość krótki staż bloga. Za wszystkie odwiedziny serdecznie dziękuję :). Aby uczcić to wszystko, co się ostatnio działo dziś szczególny wpis - Tort Szwarcwaldzki, inaczej zwany Czarnym Lasem - u mnie wystąpiła wersja bezalkoholowa. Smacznego! :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia (żelatyna musi być cały czas w postaci płynnej). Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie miksujemy z ostudzoną, wciąż płynną żelatyną. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy 2 razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną
psgotujemycałą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy(...)dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce
Cakes By KejtSłodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)krążek wyłożyć porcję kremu robiąc na brzegach wzorki. Na środku rozsmarować niewielką warstwę kremu, ułożyć połówki małych truskawek i zakryć kremem. Podobnie postępować przy kolejnych bezach. Na końcu obłożyć tort połówkami truskawek. Podawać schłodzone. Smacznego :) RADA: Na jednej blaszce suszyłam dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym
https:KKuchniaMniamDelikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową , to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić(...)obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Torty Tagged: frużelina , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamWykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką oraz czekoladowymi kulkami. Sam środek tortu dekoruje samochód zrobiony z kakao. Inspiracja: biszkopt , krem
Moja Galeria SmakuDzisiaj zapraszam wszystkich na tort, nie byle jaki, tylko urodzinowy i to w dodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek(...)jest to konieczne) dosładzamy do smaku, wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się
Rozpustne gotowaniemojej rodzinie każdy może sobie wybrać jaki tort chciałby mieć na swoim przyjęciu urodzinowym bądź imieninowym. W przypadku dzieci jest to zazwyczaj ciągle ten sam tort, ale za to my z mężem za każdym razem odkrywamy nowe smaki i kompozycje. Jednym z takich ulubionych jest połączenie kawy i maku. Dawno już nie piekłam nic takiego, toteż te właśnie smaki wybrałam(...)tort imieninowe dla męża. Czytaj więcej
Wiem co jemmega czekoladowy, zawierający blisko 6 tabliczek czekolady tort upiekłam na 18 urodziny mojej siostrzenicy. W końcu na taką uroczystość tort powinien być wyjątkowy. Swoim składem i smakiem nawiązuje do niedawno prezentowanego brownies migdałowo-wiśniowego . Tort nie jest przesłodzony, bo użyłam głównie gorzkiej czekolady. Wymaga trochę czasu i zachodu ale efekt końcowy zrekompensuje nam nasz trud. Najważniejsze, że solenizantka była zadowolona
Wiem co jemszklanki wrzącej wody. Przelałam do płaskich naczyń i przestudziłam. Ostatniego banana obrałam i pokroiłam w ukośne plasterki. Każdy plasterek maczałam w żółtej galaretce i układałam na wierzchu tortu. Naczynia z galaretką wstawiłam do lodówki. Kiedy stężała, podarłam ją na kawałki i ułożyłam na wierzchu tortu. Na plasterkach banana ułożyłam czekoladowe kropelki. Tort odstawiłam jeszcze do lodówki, żeby masa serowo-śmietanowa
Kuchenne zapiski Edytyogrodzie zasiąść.... przy starym skrzypiącym stole, z dobrą książką lub z przyjacielem który lubi pomilczeć ....i ciesząc się ulotną chwilą przekąsić małe co nie co ?, taki tam kawałeczek tortu z dobrą filiżanką mocnej aromatycznej kawy....delektować się śpiewem ptaków i psa poczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja(...)budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany śnieżki 7 łyżek cukru pudru 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej
Apetyczna babeczkaZnowu piekłam tort na zamówienie. Na życzenie klientki był taki sam jak ostatnio ale z inna dekoracją. Na niego więc przepisu nie będzie a będzie przepis na tort, który upiekłam dla chłopaków. Tak chodzili gdy robiłam inny i marudzili, więc upiekłam i dla Nich. Tak bez okazji tez można zrobić torcik - prawda ? Tort podałam na talerzyku z kolekcji Tamara
Ewa w kuchniTort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama Gotujepotrzeba. Nawet moja wybredna córka poprosiła o drugi kawalek, zostawioną galaretkę jej wybaczymy.... Zapraszam na bardzo słonecznie prezentujący się torcik. P.s Jest to moja wariacja na temat tortu z bitą śmietaną. Chodziło mi o trochę lżejszą wersję, więc część śmietany zastąpiłam serkiem ricotta. Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt (jeden blat): 3 jajka(...)ostygnięcia. W ostudzonym biszkopcie w yrównujemy ewentualne nierówości i d obrze nasączamy ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta
Mia Cucina SofietaMiałam ostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto! Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży(...)niską tortownicę, radziłabym zrobić go z 1/2 porcji, lub po prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy
kuchcikowniasię także moim prywatnym krytykom kulinarnym, bez których by mnie tu nie było. Dziękuję za obecność, cierpliwość, za próbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc
Pełny talerz