bardziej odświętna wersja klasycznego włoskiego deseru Tiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia(...)masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników . Kawę mieszamy z alkoholem. Składamy tort: Kładziemy dolny blat tortu i nasączany dość mocno alkoholową kawą , wykładamy część masy i kładziemy drugi blat , również mocno nasączamy i wykładamy masę serową ,przykrywamy ostatnim blatem ,delikatnie dociskamy i nasączamy
Wypieki RenePrzepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około 25-35 kawałków, może też spokojnie spełniać funkcję tortu. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao
moj przepis nanadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blacie wycisnąć rozetki, udekorować borówkami. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Smacznego
moj przepis nazeszycie, a potem wpadłam na pomysł z blogiem, a jeszcze później poprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt(...)masę, kładziemy drugi blat i nakładamy na niego czekośliwkę. Przygotowujemy ganche. Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy żeby wystygła. Zimnym ganche tynkujemy tort. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i nakładamy kolejną porcję ganche. Na wierzch wylewamy karmel i dekorujemy dowolnie. U nas były to orzechy i czekoladowe kwiaty. SMACZNEGO
Lili w kuchniMasa cukrowa to fantastyczny materiał do ozdabiania różnych wypieków, głównie tortów. Daje nieograniczone możliwości i praktycznie można z niej zrobić wszystko. Podaję przepis, z którego korzystam już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej testowałam różne krążące w sieci. Bywało różnie:) Ostateczna wersja jest efektem prób i błędów i według mnie jest świetna(...)opóźnia wysychanie. Oczywiście to są tylko moje wnioski, ale masa cukrowa z tego przepisu wychodzi bardzo dobra, więc przepis podaję:) Składniki: (do pokrywania całego tortu przygotowuję masę z podwójnej porcji. Zawsze trochę zostaję i z tego robię dekorację) 40 dkg cukru pudru 5g żelatyny 50g glukozy w proszku 35 ml zimnej wody
Maślane ciasteczkorurkami też zostało pozytywnie przeze mnie rozpatrzone :) Torcik rozmiar ma niewielki, ale jest mega czekoladowy, idealny dla czekoladoholików i dzieci, jak się okazuje też dla nastolatka. Na przepis tego tortu po raz pierwszy trafiłam kilka lat temu na Moje Wypieki , ale wykonałam go troszeczkę w innej wersji. Tym prazem czekoladowe blaty nasączyłam Waniliowym likierem Dalkowski , który je fajnie nasączył(...)dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam na chwilę, po czym mieszałam do jej roztopienia, dodałam kawę. Całość wystudziłam i wstawiłam na całą noc do lodówki ( minimum 12 h). Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy
Blondynka GotujeDziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta. Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji(...)chwilę. Wszelkie braki uzupełniamy lukrem. Uwaga - elementy są kruche, ale jeżeli się złamią - można bez problemu skleić lukrem. 9. I gotowe :) Można cieszyć oko i zdobić torty. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceudane. Niedawno mój synek kończył dwa latka. Była to doskonała okazja do wyćwiczenia nowych umiejętności. Tak się złożyło, że imprezę trzeba było rozłożyć na dwie tury. Ucieszona popełniłam dwa torty! Smyk miłością czystą i pełną uwielbienia darzy wszelkie rybki, a Rybkę Mini Mini tak pokochał, że musieliśmy kupić złotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego(...)tortu W zestaw wchodzą: - rybka MiniMini - pomarańczowa ośmiorniczka - różowa muszla z perłą - żółwik - większe i mniejsze muszelki - elementy rafy koralowej A tutaj żółwik w przybliżeniu: Kolejnymi bohaterami są Teletubisie ( czego zupełnie nie rozumiem, ale każdy wiek ma swoje prawa ) W skład gangnu teletubisiowego wchodzą: - Lala ( żółty ) - Po ( czerowny ) - Dipsi ( zieolna świeczka ) - Słoneczko - Nono ( niebieski odkurzacz ) - trawki i kwiatki Nono
kawawszklancetort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny. Jeszcze lepiej by mu zrobiła przeleżana tam cała noc, ale nie. Nie pozwolę. Każdemu zdarzają się chwile słabości, prawda? ;) BISZKOPT CZEKOLADOWY – FORMA
Karo in the Kitchenzakochałem się w smaku chałwy, więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami(...)miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu no i przede wszystkim o ostrożności, bardzo łatwo się poparzyć a karmel jest piekielnie gorący. Do sypkiego
Kuba Gotujechoćby dla niej musimy tam trafić! Cukiernia nie jest duża, ale taka całkiem w sam raz - trzy, cztery stoliki, kilka miejsc stojących, dwie lady chłodnicze samych pyszności - ciasta, torty, tarty, praliny, ciastka czy czekolady! Oczy chciałyby zjeść wszystko! Na pierwszy rzut poszła mała malinowa charlotte oraz tartaletka z marakują i mango! Ale dzięki trafieniu do cukierni w pierwszy dzień mieliśmy(...)okazję spróbować jeszcze kilku pyszności przy procentowych bąbelkach- cudnej tartaletki ze śliwką węgierką pod bezą opalaną palnikiem, wilgotnego sernika, a na wynos dostaliśmy przepyszny malinowy tort z białą czekoladą! Tort był tak obłędny, że szliśmy ulicami Warszawy jedząc go paluchami ;) i było nam zupełnie obojętne czy ktoś na nas patrzy czy nie! Warto było :) Ceny w Czekoladowym są chyba
Plate of Joyzakochałem się w smaku chałwy, więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami(...)miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu no i przede wszystkim o ostrożności, bardzo łatwo się poparzyć a karmel jest piekielnie gorący. Do sypkiego
Kuba GotujeTort, któremu trudno się oprzeć ;-) Smak orzechów włoskich doskonale łączy się z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka(...)tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C, na górę formy tortowej zarzucić ręcznik (żeby nie przypaliła się góra tortu) i zostawić biszkopt na 10 minut w piekarniku. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem czekoladowy: Masło musi mieć temperaturę pokojową. Do garnuszka
Passions hobbies lifebrata na urodziny razem z mamą zrobiłam tort skarbonkę Kostkę Rubika. Niestety nie wyszedł nam zbyt ładny, ponieważ był nierówny. To wina tego że mamie nie chciało się upiec jeszcze jednego biszkoptu, tylko podocinała kawałki z jednego i w środek włożyła te kawałki. Po przełożeniu masą te kawałki w środku zaczęły się rozchodzić. Nie pomogło nawet równanie ganche. Drugą warstwę(...)zrobi co w jej mocy żeby choć troszkę to wyrównać. Wszystko ładnie miałam wymierzone, kwadraciki pięknie podocinane, a potem na koniec musiałam je skracać, żeby je dopasować do tortu i też już tak ładnie nie wyglądały jak na początku. To nasz najmniej udany tort z trzech, które z mamą robiłyśmy. Patryk jednak był bardzo zadowolony, bo miał swoją
Lili w kuchniTort, w którym mieszają się smaki słodyczy z kwaskowatością. Z jednej strony słodki krem toffi z drugiej cytrynowa pianka i wiśnie. Tort zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Tort podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Pianka cytrynowa: 2 jajka 200 g cukru pudru
VioletoweKucharzenie