Różowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka... Artykuł Różowy tort truskawkowy pochodzi z serwisu
AleTorciktort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna(...)możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż
Quinoa Raz!Tort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki którymi nikt nie pogardzi! Biszkopt: 10 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao(...)część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu. Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć
Via Gustodłuższej przerwie zapraszam na tort z owocami: truskawkami, malinami, borówkami. Właśnie taki tort przygotowałam na urodziny swojej córki. Składniki : Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki(...)galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy ponczujemy. Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie. Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem. Boki obsypujemy startą skórką z biszkoptu. Na wierzchu tortu tworzymy wianuszek z kremu, na środku wykładamy owoce i zalewamy galaretką. Smacznego
Pyszności Słodkościkiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam, trzeba naprawdę się nagimnastykować, by skusić go choćby(...)czasie wyjąć i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia przez folię spożywczą, pilnując, by kształtem były ciut mniejsze od foremki (można pomóc sobie np. talerzykiem 20 - 22cm) - wtedy tort ma równe brzegi i wygląda oryginalnie. Blaszkę do pieczenia posmarować kostką do pieczenia Kasią, położyć na niej wcześniej przygotowane krążki ciasta (nie zdejmujemy papieru - kładziemy z nim, powinien się przykleić
Poezja Smaków - blog kulinarnymiesiącem, w którym wiele bliskich mi osób obchodzi swe urodziny. Sezon rozpoczynają moja wspaniała dziewczyna – 4.05, w związku z tym postanowiłem zmierzyć się po raz pierwszy z przygotowaniem tortu z prawdziwego zdarzenia. Kilka dni namysłów, różne koncepcje, jaki smak, zawartość, wizja poganiała wizję, aż w końcu bang! Mam! :D I oto w taki właśnie sposób powstał pomysł na poniższy(...)tort. Jego skład zdecydowanie nie wkomponuje się w koncepcje bloga, tona czekolady, jeszcze więcej kalorii, ale raz w roku…cheatday należy się każdemu! Jednak mimo to nie zapominajmy o próbach przemycenia zdrowej żywności nawet to takich rzeczy jak tort urodzinowy. Zdecydowanie pomoże nam w tym sklep https://biogo.pl/ Składniki [użyłem tortownicy 18cm] : Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko i mak - to jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D Tort
Moje Pyszne Siódme Niebotort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista ♨ 😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia(...)jedzenie 🍴 się wzięłam. Uśmiech 👄, błysk w oku 👀, zadowolenie 😍, za to właśnie lubię moje pichcenie, że nawet dziwne dania, nadają się do zjadania. Telefon ☎📞 w dłoń ✋, rodzinę 👴👵👳👲👱👯👮👷👸 zwołałam i na tort 🎂 🍰 pozapraszałam. Ale ich uprzedziłam, że do słodkich go nie zaliczamy, że kalorii w nim dużo mniej mamy. Zaskoczenie 👀 💓 się udało, ale czy im smakowało? Odpowiem za nich sama, TORT 🎂🍴 został
Moniki SmakołykiKolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10 dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)whisky skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić
Słodkie inspiracjetalerzu za sprawą tego kolorowego torcika z malinowym kremem. Prosty, klasyczny ale bardzo nam smakował. Bazowałam na malinowej konfiturze ale latem koniecznie dodajcie do kremu te świeże owoce. Formuła tortu jest bardzo lekka, niezbyt słodka więc świetnie się sprawdzi np. na dziecięcych urodzinkach. *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanka mąki(...)śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 300 g konfitury malinowej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 150 g czekolady deserowej kwiatki z opłatka 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka z czekolady. Czekoladę połamać do miski i rozpuścić nad wrzątkiem. Rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt długiego pasa o szerokości około 10 cm. Odstawić. Kiedy czekolada
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)gotowe :). Przed ścieraniem czekolady polecam włożyć ją do zamrażarki na 30-40 minut żeby się schłodziła, będzie lepiej się ścierała i nie będzie tak mocno roztapiać w rękach :). "Składanie" tortu: Na paterę lub jeśli robicie na typowej podstawce pod ciasto robimy malutkiego kleksa pod biszkopt, dzięki temu podstawa biszkoptu nie będzie się zsuwać, a będzie się trzymać podstawy
Gotuj z MąkąDziś propozycja na słodko :). A jest to tort na urodziny/imieniny. Miał być szwarcwaldzki, ale minimalnie zmodyfikowany, więc po prostu jest to przepyszny tort, nie jest za słodki, więc chętnie się go je. Nie przedłużając już zapraszam poniżej na przepis :) Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)wykładamy ¼ masy śmietanowej , przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy maliny. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Gotuj z Mąkątort jest pełen aromatu i wielu smaków – rozpoczynając od smaku bananów, po czekoladę, aż po kokos i wanilię. Ciasto jest wilgotne, mało słodkie, jednak krem, którym przełożone zostały porcje ciasta jest słodki i posiada lekko orzechowy smak. Sekretnym składnikiem, jest… awokado! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ten przepis nada się idealnie. Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale końcowy(...)efekt i głównie smak jest tego wart. Przekonajcie się sami. Tort czekoladowo-bananowy tortownica około 25 cm Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700 3 jajka 150 ml oleju kokosowoego 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego ( lub ksylitolu) szczypta soli 6 bananów kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu
JaglusiaWIŚNIOWY TORT LODOWY Z MIGDAŁAMI to wyjątkowy deser, który sprawi,... Artykuł Wiśniowy tort lodowy z migdałami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINETort Ambasador to duma późnej komuny. Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy(...)Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
Poezja smaku