obecną można je kupić w specjalnej cenie TUTAJ! Wspaniale komponuje się z deserami i oczywiście tego nie mogłoby tu dziś zabraknąć. Mam dla Was przepis na ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA. Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas wielu cukiernikom krem(...)maślany. U mnie na lekkich, puszystych biszkoptach, z obłędnym czekoladowym kremem. Prawdziwa rozkosz dla fanów czekolady, a zarazem fantastyczny, klasyczny tort na specjalną okazję. Spróbujcie! Ps. krem z wielką przyjemnością będę wykorzystywać również do innych wypieków. Polecam! Ps. w oryginale dekoracja jest z dodatkiem karmelu, ja postanowiłam przełamać smak słodkiego kremu i dodałam kwaśne porzeczki, które świetnie komponują się
Ostra na SłodkoCiasteczka na chrzest w kształcie sukienek do chrztu to idealny, słodki upominek dla gości. Ciasteczka maślane można upiec długo wcześniej i schować je do szczelnie zamkniętego
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek
moj przepis naPiec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować drugie ciasto, ciemne. Składniki na ciemne ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)Piec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować krem (najlepiej dzień wcześniej): 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki
moj przepis nazrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam! Składniki: 3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, u mnie Terravita 10 daktyli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki kakao Do naczynia(...)awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło. Smacznego! Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado
moj przepis namojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek
moj przepis naPiec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować drugie ciasto, ciemne. Składniki na ciemne ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)Piec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować krem (najlepiej dzień wcześniej): 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki
moj przepis nazrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam! Składniki: 3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, u mnie Terravita 10 daktyli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki kakao Do naczynia(...)awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło. Smacznego! Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naPierniki do dekoracji lukrem to moja druga propozycja pierniczków do lukrowania. Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na
Słodki PomysłCiasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti pojawiło się już kiedyś na blogu, w postaci tortu ( zobacz przepis na tort Amaretti – KLIK ) Pomyślałam jednak, że szukając tortu można przeoczyć ciasto, a szukając ciasta można przeoczyć tort. Tak więc podobny wpis (z subtelnymi zmianami) pojawia się w kategorii ciasta/ciasta z kremem;) Jest to nieskomplikowane i smaczne ciasto, które sprawdzi
Smaki Na TalerzuTort na lato. Lekki, z masą z gatunku delikatnych, śmietanowych, może troszkę kremówkowych, bo z dodatkiem żółtek ucieranych na parze. Idealnie pasują do masy brzoskwinie lub mandarynki z puszki. Nie wiem jak sprawdzą się truskawki, lub inne owoce sezonowe, ale w sumie czemu nie. Przyznaję, nie próbowałam jak dotąd. Tort elegancko się prezentuje, nie rozpada się przy(...)krojeniu, nie chwieje na talerzyku już w formie trójkątowej porcji. Nie jest to rodzaj tortu komunijnego - zbyt mało masła w masie i innych dodatków za wykwintne uchodzących. Na każdą inną wiosenno - letnią okoliczność, jak najbardziej. Składniki: Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa
Kronika PiekarnikaPozory bywają mylące. Oto tort. Na pozór pracochłonny. I to zmyłka. Jeśli szukacie ciasta, którym zrobicie wrażenie, z dumą kładąc je na stole - to idealny przepis. Wykonanie kilkuetapowe, ale bez ryzyka popełnienia pomyłki. Kremowa masa serowa, jak z sernika na zimno, intensywnie miodowe w smaku kruche ciasto, wkładka wiśniowo - malinowa. To już trio idealne, ale wplątał się pomiędzy jeszcze(...)minimalnej ilości zimnej wody, odstawiamy do stężenia. Po chwili rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce, wlewamy do ajerkoniaku i mieszamy. Na chwilę wstawiamy do lodówki, by lekko zaczęła tężeć. Składanie tortu: Na dnie tortownicy kładziemy jeden blat ciasta miodowego, nasączamy go mocną, słodzoną, chłodną herbatą. Zakładamy obręcz tortownicy. Wykładamy warstwę masy serowej ( tak około 1/3 całości ), wyrównujemy. Na środku kładziemy wyciągniętą
Kronika PiekarnikaTort. Powinien uświetnić okazję, ważny moment, wydarzenie, przełom, sukces, porażkę, jubileusz, rocznicę, święto. Upieczony, by przy jego kawałku celebrować ważne daty w kalendarzu, lub daty istotne tylko dla nas. Ten tort powstał w związku z datą kalendarzową. Szósty styczeń. Trzech Króli. W tym roku złamałam wszelkie zasady. Tort cytrynowy z bezą - pieczony z reguły na tę okoliczność, nie stał(...)trzema pysznymi warstwami. Siódmy styczeń. Nie pozostał ani jeden trójkąt. Tzn. podejrzewam, że został w śniadaniówce córki, która dostała pomyłkowo do szkoły nie swoje śniadanie, z dołączonym tortem. Dowiem się, gdy wróci. Albo za jakiś czas, odnajdując wspomniany kawałek w miejscu, będącym przechowalnią niedojedzonych fragmentów prowiantu. Czy magazyn spożywczy w swym pokoju posiadają tylko dzieci narażone
Kronika PiekarnikaCzekoladowy tort, odpowiedni na każdą okazję. Na pozór skromny, bez czterech pięter i petardy. Do wykonania w godzinę. Może półtorej. Prosty biszkopt. Masy niewymagające wielu składników i umiejętności ucierania. Bez ryzyka rozwarstwienia. Trafione w punkt połączenie smaku czekolady, kwaskowatości powideł i kawy. Tort jest elegancki, bezsprzecznie pyszny. O gustach się nie dyskutuje, ale to, że mam rację, nie podlega(...)pełnymi łyżkami kremu czekoladowego ( nutellą lub innym, nutelli oczywiście niedorównującym ). Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do uzyskania masy o aksamitnej strukturze. Koniec ucierania - czas na składanie tortu: Z biszkopta ścinamy cieniutko wierzchnią warstwę - wystarczy go wyrównać, ściąć samą skórkę, by nasączyć ciasto. I nasączamy - zaparzoną kawą, nie żałujcie i obficie naponczujcie biszkopt. Na nasączony jak biszkopt biszkopt wykładamy
Kronika PiekarnikaTort z alkoholowym posmakiem, ale bez procentów. Wyraźny aromat kawy dla wielbicieli filiżanki małej czarnej. Czekoladowy spód dla czekoladoholików. Kwaskowata żelka z powideł dla doceniających akcenty owocowe. Nuta smakowa cukierków kukułek, dla uzależnionych od .. no właśnie. Jak więc powstrzymać zapędy stworzenia ciasta, będącego jedną wielką używką? Humanitarnie, by ulgę przynieść tym, którym nic co ludzkie obce nie jest, dzielę się(...)kalorii, więc proponuję nie przesadzać z wielkością porcji. Składniki: na tortownicę o średnicy 22 - 24 cm Proponuję dwie możliwości - skorzystajcie z poniższego przepisu na biszkopt ( ten sam wykorzystuję w torcie czekoladowo - kawowym z nutą powideł ), lub postawcie na swój sprawdzony przepis na biszkopt. W awaryjnej sytuacji można oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki do pieczenia ciasta czekoladowego. Czasem wykorzystuję tą firmy
Kronika Piekarnika