jeść takiego tłustego kremu. Bardzo trudno już mojej mamie jest przypomnieć sobie jak to kiedyś piekła. Robiła ten tort na specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą(...)Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu czekoladowo kawowego – dobrą kawę wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i zostawić aż ostygnie. Odcedzić kawę. Powinno pozostać nam około 1/4 czystej mocnej kawy. Budynie rozmieszać w pół szklanki
Kuchnia Pokoleńdużo pomysłów w głowie:) Dlatego pomyślałam, że w najbliższych dniach pokażę kilka tortów, które ostatnio zdarzyło się mi piec. Tort na urodziny Weroniki miał być... no właśnie... miał być. Ale jaki? Myślałam o Pavlovej, o orzechowo-kawowym, o miodowniku, o jeszcze kilku innych... Nie mogłam się zdecydować:) A i Weronika nie ułatwiła mi zadania, mówiąc, że niech to będzie
Obiad gotowyWczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W tle widać kwiaty, które otrzymałam :) BISZKOPT - Składniki: 8 jajek 1 szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki(...)cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi
Bon Appetit Małgorzatypierwszych tortów w mojej kulinarnej “karierze”, który zaczął mi wychodzić. Swego czasu piekłam ten tort na okrągło, na wszelkie możliwe okazje. Nie da się właściwie opisać jego smaku, bo brakuje słów w słowniku 😉 Zapraszam na polską wersję Tiramisu (moim zdaniem smaczniejszą […] Artykuł Torcik mleczno-kawowy, czyli Tiramisu bez Mascarpone pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasię urodziny moich dzieci i męża. Teraz, gdy tylko mam okazję, to ćwiczę. I tak z okazji imienin mojego Taty powstał tort "Pieniek". Jest przy nim trochę pracy, ale efekt jest wspaniały i jestem z niego bardzo dumna :) Tort "Pieniek" Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 25 mąki ziemniaczanej(...)krem truflowy i przykrywamy drugim blatem. Kolejny blat delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy dżemem wiśniowym i układamy na nim krem kawowy. Na koniec układamy ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy wodą z cytryną. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził (najlepiej na całą dobę). 8. Przygotowujemy masę do otynkowania
Na kulinarnym poligoniestrzałem w dziesiątk ę - delikatny smak wafelkowego kremu łagodzi czekoladową intensywność całego tortu . Aby kubkom smakowym było jeszcze przyjemniej, jeden z blatów posmarowałam kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Ten tort, to propozycja dla fanów czekolady :) Ale nie wyłącznie - myślę, że posmakuje każdemu :) I to nie tylko zakochanym...;) Polecam. Krem z wafelków należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Również dzień wcześniej można upiec(...)koniec dodać alkohol ( jeśli używacie ) i zmiksować. Gotowy krem włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Nasączenie: Kawę ( wystudzoną ) i likier kawowy wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( łatwiej będzie dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem wafelkowy wyjąć z lodówki i ubić do otrzymania gęstego, sztywnego kremu ( nie nale ż y ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył
Opowieści z piekarnikaPowoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie
Kulinarne przygody Gatityznalezionej pod stołem starej kartce :) Ciasto jest proste w wykonaniu, wygląda bardzo elegancko i myślę, że nada się nawet na tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao
chili & sugarbezowo-migdałowe z białą czekoladą . Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru
Mania GotowaniaDo kawy najlepsze ciasto z nutą kawy :) Pysznie czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g
Mienta blogprzygotowaniu. Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta: Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny Ciasto Słodki Zazdrośnik – pyszny biszkopt z kremem kawowym Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Artykuł Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneWczoraj zrobiłam wersję waniliowo-kawową i waniliowo- kawowo-kakaową prezentowanego już Wam musu... Gościom bardziej smakowała ta druga... Przepis znajdziecie tutaj .
Humanistka w kuchnibiszkopcie ze śmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre czekoladowe torty będziecie zachwyceni. Na różne okazje nie tylko urodzinowe. Tortownica o śr 21-22 cm Biszkopt: 5 jajek 15 dag cukru
Wanilia i Kardamonkokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznice.... Dziękuję wszystkim
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam dla Was HIT! Pieczony sernik kawowy z pianką ajerkoniakową . Połączenie kawy i ajerkoniaku to strzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja! Idealny na wszelkie uroczystości, ale tylko dla dorosłych Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować Składniki: Spód: 180 g ciastek kakaowych 70 g masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka(...)wstawić do lodówki, aż stężeje. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Tort ajerkoniakowy → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką → Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami Artykuł Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak