Tego typu słodki wypiek jest także dobrym rozwiązaniem, gdy w mamy mało jaj- tutaj użyłam zaledwie jednego. Kawowe muffinki są niezwykle aromatyczne i wilgotne w środku dzięki chałwowej wkładce, a posypka z kawy to w tym przypadku wisienka na torcie i dopełnienie kompozycji. Pozdrawiam i zapraszam do pieczenia: ) Składniki: sypkie: szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół
Domowe ciastapiernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania. Przykładowa dekoracja: Na bokach tortu za pomocą
Ciastka - domowe słodkościniesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy
greenscarfTorcik dla wielbicieli kawy i czekolady. Nie jest mocno słodki. Raczej mocno kawowy ze szczyptą chilli. Smakował Panu mężowi bardzo, a nie jest on
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Orzechowe babeczki Ciasto marchewkowe z kremem Cytrynowiec Ciasto Góra Lodowa Ciasto bajeczne Ciasto Kinder
Domowa cukiernia EwyZakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy(...)minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy
słodki bratekkrem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki: biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia 160 ml ostudzonej mocnej kawy 80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki(...)zmiksować. Wykonanie : Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych. Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna
Wypieki Ulinadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej pasuje mi do dziecka ;) Składniki na tort o śr. 18cm Biszkopt(...)formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 4 krążki. Pierwszy i trzeci krążek przed nałożeniem kremu kawowego smarujemy odrobiną dżemu malinowego . Krem kawowy: Kawę rozpuszczalną zalewamy 1½ łyżki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Łączymy z kawą, ale tuż
Kuchnia w czekoladziePaleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) Keto kulki z awokado, jajka i boczku (Paleo, LowCarb) Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) Keto smoothie czekoladowe (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Zielone keto sushi (Paleo, LowCarb, AIP) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto brownie (Paleo, LowCarb) Zastosowanie awokado w pielęgnacji Jednak możliwości awokado nie kończą się
Modern Cave Girlczekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik
Moje Qulinariawszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową nutką: ok. 150 ml śmietanki kremowej 30% ok. 150 g serka mascarpone(...)mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Blondynka GotujeKolejny majowy tort. Choć może nie do końca majowy, przepis czekał na publikację dość długo. Innym przepisom nadawałam miano " na już ". A ten czekał. Dziś zajmuję ręce i myśli zaległymi sprawami, by zmobilizować się do odganiania pesymistycznych prognoz. Trudnym czekanie na decyzje, na które nasz wpływ - znikomy(...)metoda wpisowego nadrabiania zaległości okazała się skuteczna :) Wytłumaczona z opieszałości prezentuję elegancki, orzechowy tort. Intensywny w smaku, choć nie intensywnie słodki. Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami. Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa, wyłożona na słodkim kawowym karmelu. Ciasto biszkoptowe z bezą: 5 jajek rozmiar L 300 gram cukru 125 gram roztopionego masła 120 gram mąki
Kronika PiekarnikaWspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco. Blaszka 25/20 cm Ciasto czekoladowe; 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej
Wanilia i Kardamonzdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła(...)pół kieliszka wódki, wymieszać i nasączyć ostudzone i przekrojone już blaty. Krem czekoladowo-kawowy: Masło musi mieć temperaturę pokojową. Do garnuszka włożyć czekoladę, dodać kakao, kieliszek wódki i esencję kawową. Całość rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia (żeby nie stwardniało za bardzo warto od czasu do czasu wymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy
Passions hobbies lifeKawa latte to mleczny napój kawowy, który pokochały miliony osób na całym świecie. To nic innego jak kawa z mlekiem, która charakteryzuje się delikatnym smakiem, kremową
Kuchnia MagdaLenyKrem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypka
Tradycyjna kuchnia Kasi