kolejny tort w mojej skromnej kolekcji. Tym razem kawowy z kakaowym biszkoptem. Jak dla mnie ta masa jest strzałem w dziesiątkę. Smakiem przypomina mi popularne cukierki Kopiko, uwielbiam je;) Jej wielką zaletą to, że trzeba się naprawdę postarać aby ją popsuć, udaje się każdemu, naprawdę ;) Przepis na krem pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek
Krakowskie smaki Aniogromną ochotę na upieczenie czegoś, a że akurat wypadały urodziny najmłodszej siostry C. i jej małżonka stwierdziłam, że to doskonała okazja. Tort nie jest trudny w przygotowaniu: klasyczny kakaowy biszkopt, warstwa chrupiącej bezy i dwa musy - karmelowy i kawowy. Wbrew pozorom - wcale nie jest za słodki. Moim zdaniem smaki świetnie się uzupełniają, a biorąc pod uwagę, że zniknął niemal(...)stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej 25 g kakao beza
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, intensywnie czekoladowy tort, z lekką masą śmietankowo - waniliową, dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie. Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz. Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu, ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą wiele. Jak właśnie ta, miniona już noc - wznoszenia toastów z nowym(...)stopniach około 30 - 40 minut. Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć. Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie. Kroimy na trzy równe blaty. Składniki kruchego ciasta kawowego: 50 gram miękkiego masła 1 żółtko 25 gram cukru 120 gram mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka przyprawy piernikowej Wykonanie: Miękkie masło
Kronika Piekarnikazmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach! Składniki(...)Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 5-6 batoników marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem
Mango PapajaTort prosty w wykonaniu, choć przyznam się Wam, że trochę pobłądziłam, ale w końcu garkotłuk ze mnie ;) Chciałam wykonać zewnętrzne dekoracje tortu z kawałków czekolady, ale pokruszyła mi się, więc zewnątrz jest posmarowany czekoladowym ganache. Możecie pójść na skróty i obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka. Chrupiąca pralina(...)ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować na stabilny krem. Poncz do nasączenia. 1/2 szklanki likieru kawowego Ganache do posmarowania tortu z wierzchu. 400 g czekolady deserowej 200 g śmietany kremówki. Śmietanę podgrzać, dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia - powinna zgęstnieć (można wstawić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChoinki bezowe. Kokosanki Mini bezy. Jak zrobić mini beziki Beza – mini beza Pavlova z owocami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową tort bezowy Ciasteczka Amaretti Piegusek Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami Tort bezowy z kremem kawowym Raffaello na biszkopcie z białek to co lubie gotuje i polecam Artykuł Raffaello na biszkopcie z białek. pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamKoreańska kawa Dalgona podbiła, w ostatnim czasie, świat. Jeśli poddaliście się już temu kulinarnemu trendowi i kawa Wam smakowała, spróbujcie tego ciasta. Szaleństwo na ta pyszna
Pani M - kuchnia smakowitaMoja mama zawsze przygotowuje ten tort w wersji z kremem kawowym. Ja też planowałam go zrobić właśnie w takiej wersji, ale w jednej z sieciowych kawiarni "przemówił" do mnie podobny tort tyle, że z kremem mascarpone i pomarańczami. I zakochałam się w takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam
Kulinarne InspiracjeTort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej
Pani na deserDziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
Gotuj z MąkąCiasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem
Trzeci talerzbylejakość” w smaku. Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić lokal na ulicy Piwnej. Na osobny akapit zasługują wspomniane wcześniej misterne „rzeźbo-bukieciki
karmelowyDawno nie było ciasta z kremem , zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort . Tym razem biszkopt jest kawowy , ale delikatnie i krem kajmakowy też nie jest nachalny tylko lekki, śmietankowy , całość ładnie się uzupełnia, zatem serdecznie polecam :-) Krem zrobiłam w nadzwyczaj prosty sposób, po prostu ubiłam śmietanę i w trakcie ubijania dodawałam kajmak prosto z puszki
Kawa z mlekiem