postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało(...)dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj. Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko. SKŁADANIE TORTU: Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię. Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki. Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i obkrawając
Słodko-Słony Świat Ilonybiszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy. Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły(...)Dodać serek, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć jeden blat biszkoptu, wyłożyć żurawinę. Na to nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka
Krakowskie smaki Aniświąteczne potrawy jak faszerowane jajka, żurek, wieprzowe polędwiczki i oczywiście wielkanocny deser. Uwielbiam proste wypieki na Wielkanoc . Do nich niewątpliwie należy murzynek z kawą. To ciasto jest mocno kawowe. Kawę, mocne espresso caprissimo dodałam do ciasta i do lukru. Ciasto jest też mocno czekoladowe, bo zawiera sporo kakao. Mimo wszystko kawa jest mocno wyczuwalna. Jeśli ciasto z kawą to powinno(...)zdecydować, więc wybrałam komplet z czterema rodzajami kawy. Jestem prawdziwym smakoszem kawy. Uwielbiam jej smak i zapach. Lubię też wypieki pachnące kawą. Często piekę z dodatkiem kawy jak tort cappuccino , czy kawowy sernik . Najbardziej jednak lubię tiramisu . Ten włoski deser smakuje przepysznie. Zawsze przyrządzam go z espresso. Moj ekspres do kawy ma wbudowany młynek, więc ja zawsze kupuję kawę ziarnistą
codojedzeniaulubione. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezę: Beza pavlova z kremem bazyliowym Pavlova, beza z owocami Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki
Kulinarne przygody Gatitybyły raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza
Kulinarne przygody Gatityvery sharp knife to slice it. Store in the fridge up to 2 days. __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Perfekcyjna beza - To się musi udać! Tort bezowy kokosowo - kawowy
maniapieczeniabyło trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo-kawowy Bananowce bez pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieświątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro
W mojej kuchnilodówce. Beza stopniowo stanie się bardziej miękka i piankowa ale nadal pyszna. __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Perfekcyjna beza - To się musi udać! Lemon curd - krem cytrynowy Tort bezowy kokosowo - kawowy
maniapieczeniaprzełożyć na paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście nadzieję, że bardziej ;) Pomysłów w głowie kłębi się jeszcze pełno, więc zaglądajcie, będzie mi Was niezmiernie miło gościć. A jak na urodziny przystało, nie może zabraknąć tortu. Zapraszam na kawową Pavlovą, w malinowo truskawkowej aranżacji. SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
Kuchnia w opałachŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała. Składniki : 370 ml mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao
Weekendy w domu i ogrodziegotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzieżelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik
Weekendy w domu i ogrodzietheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczenia