Każda okazja jest dobra, żeby upiec tort. Upiekłam dla mojej siostry z okazji urodzin, a że truskawki i śmietana no to jeszcze beza i trochę czekolady takie skombinowane, a jakie pyszne. Lekki, delikatny nie za słodki tak można poczuć się jak w niebie;). Zapraszam... składniki: na 3 bezowe spody: 8-10 białek – w zależności od wielkości jajek(...)pierwszy bezowy zimny spód. Na krem układać owoce. Drugi bezowy blat posmarować od spodu kremem, przykryć owocową warstwę. Drugi blat bezowy na wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować
Kubki smakuTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody pół
nietadietatorebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero
Kuchnia co dniaminut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) , do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 12-15 minut . Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce. Babeczki cytrynowe dekorujemy czekoladowymi(...)miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył. Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki cytrynowe. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć. Do dekoracji: czekoladowe jajeczka
Słodki PomysłDziś nastał wielki dzień zmian! Od dziś działamy z nowym logiem, które specjalnie zaprojektowałyśmy 💗 Zmiany zbiegły się z naszymi urodzinami, a skoro Pandki mają urodziny to
Candy Pandaswakacje. Świąteczny tort z bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: 250 g dżemu rabarbarowo-pomarańczowego krem maślany na bezie: 165 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką
Krakowskie smaki Animaszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy właśnie dostałam od niej ten przepis. Robi się je bez użycia maszyny, za to bardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem(...)wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie
Arbuziakimalin, 1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić. Krem maślany: 600 ml mleka, 200g masła, 100g margaryny, 2 żółtka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, laska wanilii, 500g malin, 200g bez. W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz(...)minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru, 200g glukozy, 8 łyżeczek żelatyny, 3 krople gliceryny, 140ml wody, kilka kropel ulubionego
Z miłości do słodkościsię jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe
greenscarfkrem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany(...)szklanki do polewy. Resztę ubijamy na sztywny krem. Jeżeli będzie nam się wydawał zbyt rzadki możemy dodać odrobinę żelatyny. U mnie nic się nie rozpływało i krem dobrze się rozprowadzał. Gotowym kremem przekładamy tort. Wstawiamy go na kilka godzin do lodówki. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut
VioletoweKucharzenieskończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem kawowy 2 jajka 135 g cukru 1 łyżka ropuszczalnej kawy 1 łyżka whisky lub wódki(...)koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze raz. Metalową obręcz zmniejsz do 18 cm. Włóż na dno pierwszy placek i posmaruj większością kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki wraz z resztą masy. Po 20 minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan
codojedzeniaśmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego 200 g mandarynek z puszki galaretka: 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g) 200 ml wrzącej wody krem maślany na bezie szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 100 g mandarynek z puszki 1 łyżka soku z cytryny 25 ml soku mandarynkowego z puszki dodatkowo(...)Nasączyć, rozsmarować połowę curdu. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu z mascarpone wymieszanego z kawałkami galaretki. Na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę curdu, na to resztę kremu z mascarpone wymieszanego z mandarynkami (kilka najładniejszych kawałków odłożyć do dekoracji). Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Posmarować kremem maślanym brzeg i wierzch tortu, dowolnie udekorować odłożonymi mandarynkami. Schłodzić przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw. Przygotowanie żywych kwiatów Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy gości. Do przygotowania potrzebujemy tylko białko jajka,cukier,pędzelek i jakieś żywe kwiaty. Białko roztrzepać,bez ubijania
Niespełnione zdolności kulinarnebez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
Wiszniówka