jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu) 5 łyżek kakao Kawa
Humanistka w kuchnimogło obyć się bez tortu. Długo myślałam co by tu upichcić. Jestem fanką tortów czekoladowych, mąż natomiast woli takie z owocami. Postanowiłam więc zaspokoić upodobania nas obojga i przygotowałam taki oto czekoladowo - wiśniowy tort. Inspirację znalazłam w kolekcjonowanych przeze mnie ulotkach z Lidla a konkretnie spodobał mi się deser Wiśniowy Sad . Postanowiłam wykorzystać krem z tego przepisu i połączyć
happycreatiff.blogspot.comciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem
królestwo garówweszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik. Na szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone
Passions hobbies lifebywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort smakował
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię obsmarować nim boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach
Blondynka Gotujewiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto
Mania WypiekaniaTort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według uznania :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćOstatnio jestem zakochana w bezach. Próbuje różne desery z ich udziałem i każde mnie zaskakuje i zachwyca. Tort bezowy to próba przed wypiekiem, który będę musiała zrobić w Antonówce. Chyba się udało :) Wymyśliłam sobie pieczenie blatów w tortownicy, żeby były równe, przyznam, że całkiem nieźle wyszło :) Pierwotnie tort miał mieć trzy placki bezowe, jednak przy zdejmowaniu papieru jeden się złamał(...)wierzchu. I tak wyszło bardzo, bardzo smacznie, letnio i słodziutko :) Składniki: (na średnicę 20cm) BLATY: 3x po 2 białka jajek M 3x po 100g cukru drobnego kryształu sól KREM: 400ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie) owoce - borówki, maliny, czereśnie Przygotowanie: BLATY: Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać
Cakes By Kejtsię za dekorację tortu masa miała dalej taką samą konsystencję 1. Zawsze trzeba użyć glukozy, bez niej się nie uda. 2. Nie powinno nakładać się masy cukrowej na bitą śmietanę, gdyż ona powoduje rozpuszczenie się masy cukrowej, no chyba, że od razu zjemy tort 3. Ozdoby można przyklejać na masę za pomocą: – lukru (przygotowanego z cukru pudru(...)wałek lub wsuwając całe ręce (nie tylko dłonie) 6. Można dodać do lukru odrobinę masła lub margaryny, wtedy jest bardziej plastyczny. 7. Masę najlepiej nakładać na tort posmarowany kremem maślanym. 8. Ja schłodziłam tort w lodówce przed nałożeniem masy i był bardziej stabilny. Polecam, fajna zabawa function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plsię go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – 375g mąki(...)zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło z cukrem utrzeć na puszystą
Szybko Tanio SmacznieTort Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (zawiera gluten) pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju
nietadietajakieś wewnętrzne światło. I co robimy? Sięgamy po coraz to nowe kosmetyki. Na ich opakowaniach są wizerunki pięknych kobiet. I załącza się nam sygnał – jeśli będę stosowała ten krem, ten balsam, to będę tak wyglądać. Będę piękna. Efekty? Same wiecie. Ale próbujemy dalej. Patrzymy na naszą skórę. Tu kurze łapki, tu plamki jakieś, do tego blizny czy rozstępy. Dlaczego(...)końcu i w skórę twarzy. Olejek, a jak nie olejek. Nie kleił się, nie zostawiał nieprzyjemnego uczucia lepkości i tłustości. Pięknie się wchłaniał i działał. Cichutko, bez rozgłosu […] Artykuł Tort karmelowy dla solenizanta. Dla Bio-Oil. Konkurs + Przepis pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokiłyżeczki żelatyny ok. 6 łyżek cukru pudru Do kremu śmietankowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO ): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia(...)Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu: Konfiturę
Ratunku obiadTorcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może
Niezły Młynekkakao DODATKOWO: 1 słoiczek powideł śliwkowych 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami(...)PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ubity krem śmietankowy
Calzonella.com