tort bez kremu - 1208 przepisów (strona:41/81)

Tort z małych pączków z dziurką 182

Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany 30% 100 g gorzkiej

Mama Gotuje
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 278

dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo chociażby nasza wuzetka - te desery z pewnością są wszystkim znane, ale nie każdy wie, jak powstały i kto pierwszy je wymyślił. Dlatego postaram się przybliżyć Wam ich słodkie historie, a także podzielę się przepisami(...)font-family:"Times New Roman",serif;} Szwarcwaldzki tort, Blach Forest Cake, Schwarzwälder Kirschtorte, tort Czarny las - to jedno z ciast, które są znane niemal na całym świecie. Mocno czekoladowe blaty nasączone wiśniówką, bita śmietana oraz wiśnie – któż chociaż raz nie spróbował tego połączenia? I choć nazwa sugeruje, że tort wywodzi się ze Schwarzwaldu, historia jego pochodzenia nie jest tak oczywista

Obiad gotowy
Piątki z piłką. Jeden 218

poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces.  Tort piłka czekoladowy Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 65 g surowego marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej(...)przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać ekstrakt i sól, połączyć. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Kremem maślanym obłożyć tort. Jeśli miska nie była idealnie okrągła, skorygować kształt tortu. Obłożyć białym marcepanem. Część pozostałego marcepanu zafarbować na czarno. wyciąć z niego pięciokąty, ułożyć na torcie tak, aby uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy śmietanowy z owocami lata 147

Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Piec w nagrzanym do 110st. w piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc)-ja piekłam 3 blachy jednocześnie(...)Krem: 1 litr śmietany 36% 2 śmietan fixy twaróg delikatny naturalny 350 g. -użyłam President ok. 2 szkl. cukru pudru- można dodać mniej   250 gram borówek 350 gram malin

Kubki smaku
Ciastka truskawkowa chmurka 231

Ilość cukru pudru w przepisie jest orientacyjna i zależy od potrawy do jakiej dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw

Gotowanie-uk
Francuski tort Malakoff 205

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy

Słodkości i nie tylko
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #4 Ciasto z czekoladą i bananami 9878

Ciasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką

Relaxtime
Tort bezowy czekolado-śmietankowy z owocami lata 209

Tort bezowy czekoladowo-śmietanowy z owocami Poziom trudności:       średni Czas przygotowania:  4-5 h             Przygotowanie i składniki: Blaty bezowe: ·          6 białek z dużych jaj (zimnych) ·          300g(...)dołu i może wtedy się wszystkie wysuszą na biało. Po około 2,5h sprawdzamy czy bezy są sztywne od spodu na całej powierzchni. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy do wystygnięcia piekarnika. Jeśli nie, zostawiamy jeszcze aż się dosuszą. Krem czekoladowy: ·          250g serka mascarpone

Bazując na smaku
Malinowa chmurka 202

Ciasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku(...)pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez

Idę coś wszamać
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 278

dietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego(...)boków nie smarujemy). Górę posypujemy pozostałymi wiórkami. Blaty są same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy z kremem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort „Owocowy Raj” 476

ładnie się prezentuje. Jeśli będziemy używać mrożonych owoców, proszę je wcześniej rozmrozić. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort „Owocowy Raj” Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g schłodzonego masła 1 żółtko 1-2 łyżeczki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru Biszkopt: 2 jajka(...)wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru

Mała Cukierenka
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 164

mojej rodzinie to miesiąc urodzin i imienin. Dlatego też w najbliższym czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na moje 18 urodziny. Był tak piękny, że długo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej(...)wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy i jeżyny.  Tort można przygotować dzień wcześniej, ale dekorację wykonujemy dopiero przed podaniem.  Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com

Chocolate Muffin Blog
Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik 214

 U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się

Cynamonowe szczęście
91. Tort z okazji I Komunii Św. 170

jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy dwa ciemne biszkopty w odległości od siebie ok. 7 cm . Placki smarujemy kremem budyniowym(...)kładziemy już bliżej siebie, czyli w odległości ok. 5 cm. Również smarujemy kremem budyniowym i dżemem. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma plackami. Ostanie dwa placki muszą już być tak blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka. Boki tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy białym jajecznym kremem

Jadło i czytadło
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 222

jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska ).     Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g naturalnego miodu 120g cukru pudru 100g zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody 1 łyżka wody Krem orzechowy: 180-200g cukru pudru 200g masła w temperaturze pokojowej 150g zmielonych(...)masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich i posypać zmielonymi orzechami

Mała Cukierenka