dodatku cukru- również krem nie został dodatkowo dosłodzony- a jego słodki smak został delikatnie przełamany gorzką czekoladą- co sprawia, że tort ala Ferrero Rocher dostojnie podkreśla smak czekolady- ale zdecydowanie nie należy do zbyt słodkich tortów! W mojej rodzinie zdetronizował on Tort Snickers , który do tej pory uchodził za ulubiony Mam nadzieję, że tort ala Ferrero Rocher równie mocno posmakuje(...)PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, nakładamy warstwe kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami
Domowe Tortyjabłkami i konfiturą pigwową. Tort jabłkowy nie jest za słodki, orzeźwiający, dlatego na wierzchu korona z bezy, która osładza całość. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA JABŁKOWA: 1kg jabłek słodkich 1/2 szklanki konfitury z pigwowca 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki cynamonu KREM Z PIGWOWCA: 1 szklanka konfitury(...)kremu wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia, a kiedy zacznie tężeć wylać na krem z jabłek. Z papieru ostrożnie zdjąć bezę i położyć na prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :) RADA: Bezę i biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta
https:KKuchniaMniamtort jarmużowy z cudownym truskawkowym kremem 🍓 Zielone-szpinakowe biszkopty goszczą u nas dość często więc poznajcie jeszcze ten z dodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego(...)minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość udekorować i zajadać :) Uwaga: Tort ze zdjęcia wykonany jest z połowy składników podanych w przepisie
Candy Pandaskrem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie taką ogromną ilość cukru. PODSTAWA – MASŁO Krem maślany zaczyna się od masła – wybieramy czyste, wysokotłuszczowe, niesolone masło o zawartości przynajmniej 82% tłuszczu. Do kremu nie nadadzą się żadne maślane miksy ani tłuszcze roślinne. Wszystkie mają zbyt dużą ilość wody – krem nie będzie zwarty i jednolity, nie utrzyma formy(...)barwnika (dosłownie – na koniec drewnianej wykałaczki) mieszam bardzo dokładnie z łyżką kremu, a następnie taką pastą zabarwiam pozostały krem na wybrany kolor, bardzo, bardzo dokładnie go mieszając. Pamiętajcie, że łatwiej krem przyciemnić niż rozjaśnić, dlatego nie dodawajcie na raz ogromnych ilości barwnika. Barwniki w proszku bez problemu można ze sobą mieszać – niebieski z żółtym dadzą zielony, żółty
Karo in the Kitchenciasta, zapewne mają już wypracowane własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko. Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części
Kuchcik gotujeokoło 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu (temp. 180°C ) po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i gorące (ale bez przesady, żeby się nie poparzyć) nadziać kremem. Użyć szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem. * suche wystarczy wymieszać z mąką
Posadzone i zjedzonestudzimy. Następnie wlewamy ją do miski z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać(...)Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał) kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową, kolorową posypką, czym tylko chcecie. Smacznego (: (function
Symfonia Smakówtort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej(...)lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. BLATY: 8 białek (czyli 280g) szczypta soli 420 g cukru pudru 400 g orzechów 2 łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy 300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy
Rozpustne gotowanieŚmietanowo serowy, bez owoców, bez żadnych udziwnień. Ozdobiony kwiatami dla nadania mu piękna i powabu. Pomysłem na taka dekorację zainspirowałam się na blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami. Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona(...)cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu
Z Majeczką w kuchniciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży
Mieszam w GarnkuDziś proponuję coś zupełnie innego. Pyszny i zaskakujący tort z blatami pieczonymi na bazie gotowanego, brązowego ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła
Cakes By Kejtdomu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła(...)sztucznym barwnikiem - wykorzystałam sproszkowanego malinowego fruppa, a boki obsypałam ekspandowaną kaszą jaglaną. Pewnie brzmi to nieco kosmicznie, ale tak naprawdę nie ma tutaj niczego dziwnego ;) Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać
FitKotmną owładnęły, że postanowiłam przypomnieć ten wspaniały smak. Tort składa się z dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami. Jakiś czas temu na blogu już się ukazał jeden przepis na tort Napoleon , ten natomiast jest nieco inny, bez kajmaku, ale za to z orzechami:) Pyszny po stokroć! Uwielbiam go! Składniki: 500g mąki 200g masła 200ml wody(...)łatwo dało się złuszczyć skórki). Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Co 2-3 blat posypać odrobiną orzechów. Pozostawić trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków. Ponieważ same blaty są wysokie, podzieliłam je na 3 torty, a gdy nieco zmiękły i opadły (po ok 2 godzinach), złożyłam
Obiad gotowyręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie
W kuchni u Monikiżelatynę i dalej ubijać. Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem. Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić
Mix smaku