tłuszcz - 4436 przepisów (strona:220/296)

Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1595

czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując - spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi) - na spód wyłożyć część herbatników (mogą być ułożone w całości lub pokruszone drobniej, ja zazwyczaj kruszę je na dość drobne kawałki, dzięki temu lepiej nasiąkają

Smakołyki Bereniki
Babka z majonezem 429

proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości - piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe) - ciasto

Smakołyki Bereniki
Torcik makowy 294

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić do piekarnika) - wszystkie składniki

Smakołyki Bereniki
Sernik łaciaty bez pieczenia 83871

rozgnieść wałkiem) - czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników - do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) - masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku

Smakołyki Bereniki
Ciasto styropian 621

dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto - ciasto podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - blachę o wymiarach 24x24cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam osobno spód i boki, przyklejając papier do tłustej powierzchni, dzięki temu papier nie marszczy się w formie i ciasto wygląda ładniej po wyjęciu ) - jedną

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 427

obrać ze skórki) - posiekane orzechy oprószyć dokładnie łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu orzechów na dno ciasta podczas pieczenia) i dodać do ciasta, wymieszać - ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wygładzić wierzch łyżką - piec w 180 stopniach przez około 60 minut, na 10 minut przed końcem tego czasu można sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta - śmietanę wymieszać

Smakołyki Bereniki
Pączki 428

dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 608

proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - na koniec dodać płynne masło i sok, wymieszać do połączenia się z ciastem - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka" - ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować - białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kubuś 4232

ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy - na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno - z soku Kubuś odlać

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 400

żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować - do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 769

stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką - na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut - upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce - wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Smakołyki Bereniki
Sernik krówkowy 6827

jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy - na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą - masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać - na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać - piec w 160-170 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Babka krówkowa 413

zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać - piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem - ciasto wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 372

masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników  - ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując - ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia) - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu

Smakołyki Bereniki
Kostka kawowa 419

około 230ml) gorącej przegotowanej wody - napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT - piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę - do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym

Smakołyki Bereniki