przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: torebkę ryżu Basmati, filet z piersi kurczaka, cebulę, 2 jajka, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy (do smażenia), tarta bułka (do panierowania). 1. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1,2-5 (1 porcja ryżu na 1,5-2 porcje wody), dodaj sól i gotuj(...)Posiekaj cebulę. 4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę. 5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju - pamiętaj, nie wkładaj kotletów na zimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia. 6. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, żeby
Z notatnika dietetykaduża cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól(...)minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce
Kulinarne przygody Gatityłyżkę płatków drożdżowych. Całość zmiksuj dokładnie aż masa połączy się. Tortownicę wysmaruj oliwą, posyp ją lekko bułką tartą (w wersji bezglutenowej użyj płatków drożdżowych lub bezglutenowej bułki tartej). Masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej
365 dni dookoła kuchnignocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię i oregano. Chwilę podsmażamy(...)Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy według przepisu gnocchi. Gnocchi przekładamy na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Na talerzu posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego
Maminek kulinarnyszybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać! Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików 1/2 małego pora 1 niewielka marchewka olej do smażenia(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z ApetytemSmażone kulki ziemniaczane - przepis składniki krokiety: ok 200 g ugotowanych ziemniaków 50 g startego twardego sera (dałam parmezan) 2 żółtka Sól i świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo tarta bułka białko z 2 jajek dodatkowo Olej roślinny do smażenia przygotowanie Jajka rozbić, oddzielić żółtaka od białek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 13 kulek. Każdą kulkę zanurzyć w białku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób
Stare GarySkładniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym: 1400 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 2 małe jajka 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka majeranku Sos pomidorowy z warzywami: 1 marchewka(...)passaty pomidorowej 2 łyżki oleju. Jak zrobić pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym? Do mięsa dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, jajka i bułkę tartą. Przyprawić kolendrą, papryką, majerankiem, pieprzem i solą. Mięso wyrobić i uformować z niego pulpety wielkości piłeczki do pingponga. Pulpeciki krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami
Kuchcik gotujejajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym
VioletoweKucharzeniewielkości kostkę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, roztarty w dłoniach tymianek oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy suszone pomidory, tarty ser oraz śmietanę. Całość zagniatamy, aż do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielimy na osiem kawałków. Każdy z nich spłaszczamy w dłoniach
Smaki Na TalerzuGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: ok. 16 szt kuleczek winogrona, dowolnego 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz(...)olej do smażenia dodatkowo: wykałaczki wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików. Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania w jajku i bułce powtarzamy (panierujemy dokładnie aby podczas smażenia ser nie wyciekał). Smażymy z każdej strony na rumiano w dużej ilości oleju. Usmażone układamy na ręcznikach
Domowy Smak Jedzeniapieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli. Pasztet, ser camembert dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cebulę, bułkę tartą, pieprz, chili i całość krótko miksujemy. Dodajemy
Moniki Smakołykimakaronu- dowolnego u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone obsmażamy z cebulami(...)jajka i 100g sera Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki: żółtą i czerwoną i mieszamy raz jeszcze. Wylewamy do formy- u mnie prostokątna blacha Posypujemy pozostałym tartym serem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy pół h w 190 stopniach. Lekko studzimy, aby się zapiekanka nie rozpadała i zajadamy! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest
Latosiowydommielonego mięsa z piersi indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę oraz natkę pietruszki bardzo drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku
jakszef.plłyżek bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów San Marzano 5 szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Cebulę i jabłko obierz i pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą
RafalCookbulionu warzywnego opcja: 50 ml białego wina spora łyżka masła 1 mała cebula lub 1 mały por posiekany drobno (jasna część) sól, świeżo zmielony pieprz do podania: tarty grana padano, parmezan lub inny ser długo dojrzewający, świeża bazylia, tymianek lub koper SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 1 puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 3 małe ząbki czosnku lub suszony(...)risotto mieszać. Przypraw solą i pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy (po około 16-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę do połączenia. Risotto pomidorowe podawaj z tartym serem grana padano, udekoruj świeżymi ziołami. Risotto nie nadaje się do odgrzewania. Smacznego Źródło: A. Starmach, Pyszne 25 , z moimi zmianami
Zasmakuj Kuchni