Myślę, że zdałam egzamin, a Mamie przesyłam buziaki! Krokiety z białą kapustą / 10 krokietów Składniki: 10 naleśników, według przepisu, podany jest tutaj 1 mała główka białej kapusty bułka tarta 3-4 jajka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Smażymy naleśniki według podanego powyżej przepisu (w składnikach znajdziecie link do przepisu). Białą kapustę szatkujemy, odcinając twarde części(...)wykładamy na deskę. Białą kapustę nakładamy na cały naleśnik. Następnie zakładamy do środka dwa boki przeciwległe i zwijamy całego naleśnika. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Powtarzamy, aż do ostatniego naleśnika. Całość smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą chrupiące z zewnątrz. Najlepsze są na ciepło
Moja smaczna kuchniaPieprz · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Całą powierzchnię każdego kawałka(...)mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3. Układamy plasterek szynki i plasterek sera żółtego. 4. Składamy w kształt kopertek. 5. Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. 6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżka majonezu 2 płaskie łyżki bułki tartej ok. 100ml zimnego mleka sól, pieprz do smaku mąka owsiana do panierowania pulpetów olej do smażenia łyżka masła 2 marchewki 1 mały por listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego(...)się trochę zezłociły. Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na cienkie kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z połową cebuli. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, majonez, bułkę tartą, mleko, przyprawę włoską, sól i pieprz i wyrobiłam wszystko dokładnie ręką na jednolitą masę mięsną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping
Waniliowe Improwizacjemałe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta do panierowania sól, pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1szkl. wody 0,5szkl. cukru 150ml ketchupu (użyłam z cukinii) 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)używacie świeżej ryby należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam
Waniliowe Improwizacjesoli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 0,5szkl suchej soczewicy płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta majeranku szczypta słodkiej papryki w proszku 1 cebula 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam(...)Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy. Pyzy odkładałam na deskę
Waniliowe Improwizacjeporcje): - 1 kg startych na najdrobniejszych oczkach ziemniaków - 0.5 kg gotowanych ziemniaków - 200 g marchewki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka maku - 1 łyżka bułki tartej - sól - olej (do gotowania i serwowania) - kilka łyżek mąki do obtoczenia przed gotowaniem Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy (0.5 kg), gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy purée(...)samym dole powinna osadzić się skrobia. Dodajemy ją do ziemniaków. Dokładnie mieszamy purée ze startymi ziemniakami, aż powstanie jednolita masa. 4) Do marchewki dodajemy olej, cukier, mak i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. 5) W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy trochę soli i oleju. 6) Z ziemniaków formujemy okrągłe placki wielkości dłoni. Na środek nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi
Roślinożerni urlopowiczeprzygotowania kotlecików będziesz potrzebować: torebkę ryżu Basmati, filet z piersi kurczaka, cebulę, 2 jajka, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy (do smażenia), tarta bułka (do panierowania). 1. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1,2-5 (1 porcja ryżu na 1,5-2 porcje wody), dodaj sól i gotuj(...)Posiekaj cebulę. 4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę. 5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju - pamiętaj, nie wkładaj kotletów na zimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia. 6. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, żeby
Z notatnika dietetykaduża cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól(...)minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce
Kulinarne przygody Gatityłyżkę płatków drożdżowych. Całość zmiksuj dokładnie aż masa połączy się. Tortownicę wysmaruj oliwą, posyp ją lekko bułką tartą (w wersji bezglutenowej użyj płatków drożdżowych lub bezglutenowej bułki tartej). Masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej
365 dni dookoła kuchnignocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię i oregano. Chwilę podsmażamy(...)Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy według przepisu gnocchi. Gnocchi przekładamy na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Na talerzu posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego
Maminek kulinarnyszybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać! Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików 1/2 małego pora 1 niewielka marchewka olej do smażenia(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z ApetytemSmażone kulki ziemniaczane - przepis składniki krokiety: ok 200 g ugotowanych ziemniaków 50 g startego twardego sera (dałam parmezan) 2 żółtka Sól i świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo tarta bułka białko z 2 jajek dodatkowo Olej roślinny do smażenia przygotowanie Jajka rozbić, oddzielić żółtaka od białek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 13 kulek. Każdą kulkę zanurzyć w białku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób
Stare GarySkładniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym: 1400 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 2 małe jajka 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka majeranku Sos pomidorowy z warzywami: 1 marchewka(...)passaty pomidorowej 2 łyżki oleju. Jak zrobić pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym? Do mięsa dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, jajka i bułkę tartą. Przyprawić kolendrą, papryką, majerankiem, pieprzem i solą. Mięso wyrobić i uformować z niego pulpety wielkości piłeczki do pingponga. Pulpeciki krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami
Kuchcik gotuje