Strucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie
Kuchnia MagdaLenyłyżeczek kawy naturalnej Polewa do babki kakaowej: 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 30 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego 4 łyżki mleka Dodatkowo: bułka tarta lub mąka do oprószenia formy mało do posmarowania formy posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie i intensywne mieszanie sprawi, że babka po upieczeniu będzie dość twarda. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W formie bez komina babkę na pewno trzeba piec dłużej
Kuchcik gotujeProsty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui
Kuchnia MagdaLenyDieta bezglutenowa wprowadza ograniczenia w kwestii składników jakie używamy do komponowania swoich posiłków. Szczególnie mocno dotyka to pieczywa. Z czego mogą być produkowane bezglutenowe bułeczki? Na
Kuchnia MagdaLenygotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni) 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki cukru POLEWA: 250 serka mascarpone 1 opakowanie białej czekolady do formy: masło i bułka tarta Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche(...)składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą
Smaczny zeszytdynii ? 300 dkg makaronu kolanka ? 1/2 szklanki rodzynek ? 3 jajka ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki masła ? sól do smaku ? 1 łyżeczka cynamonu ? 2 łyżki cukru brązowego ? tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić(...)minut. ? Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochammasa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą
To co kochampieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Usmażyć naleśniki wg przepisu. ? Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo(...)Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć, aż cała woda odparuje. ? Zemleć w maszynce do mielenia o małych oczkach najpierw kapustę, pieczarki, na końcu kurczaka. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i zemleć, aż cała zawartość wyjdzie przez sitko. ? Masę wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. ? Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać
To co kochamSkładniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie
To co kochamfarszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można(...)garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. ? Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. ? Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei
To co kochamTrochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: ? 4 filety śledziowe w oleju ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajko ? 4 łyżki bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety śledziowe przekroić(...)wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. ? Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. ? Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamłyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały Wykonanie: – Białka ubić(...)powoli cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać. – Wbijać po jednym żółtku, następnie wlewać powoli olej. – Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną
To co kochamjajka – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka masła – łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – bułka tarta – masło do smażenia jajek – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając, by nie połamać skorupki(...)musztardę, majonez, chrzan i posiekaną natkę pietruszki. – Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. – Masę jajeczną włożyć do skorupek, lekko ugnieść i docisnąć na talerzyku z bułką tartą. – Jajka smażyć na maśle, aż bułka uzyska złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
To co kochamMakaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że
Kuchnia MagdaLenyproszku do pieczenia 1/3 łyżeczki 1/3 słodkiej papryki 1/3 łyżeczki 1/3 suszonego oregano 1/2 łyżeczki 1/2 soli SOS POMIDOROWY 1/3 puszki 1/3 pomidorów cukier, pieprz i sól DODATKI tarty ser żółty kukurydza z puszki ananas z puszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SPÓD DO PIZZY Do miski przełóż 2 serki wiejskie, wbij jajka, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy(...)pieczenia","1\/3 \u0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki","1\/3 \u0142y\u017ceczki suszonego oregano","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","1\/3 puszki pomidor\u00f3w","cukier, pieprz i s\u00f3l","tarty ser \u017c\u00f3\u0142ty","kukurydza z puszki","ananas z puszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SP\u00d3D DO PIZZY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do miski prze\u0142\u00f3\u017c
ProstePesto.pl