siekane kotleciki drobiowe . Filety z ryby należy pokroić w małą kostkę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych kotlecików możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką(...)rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów z dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby, 2 małe jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka), 70 ml mleka, mała cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól (około 1/2 łyżeczki lub trochę mniej), pieprz Siekane kotleciki rybne, przygotowanie
Lekcje w kuchniBardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad. 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody lub mleka duża szczypta soli Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać(...)pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz. Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały. Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru. Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego
Andzia PichciKruche ciasto wypełnione cząstkami jabłek a następnie zapieczone i na koniec posmarowane dżemem morelowym. TARTA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej; pół łyżeczki soli; pół łyżeczki sody oczyszczonej; 3-4 jabłka winne (np. szara reneta); 1 łyżka mielonego cynamonu; 6 łyżek cukru; 125 gramów zimnego masła (prosto z lodówki); roster lub dżem morelowy (alternatywnie brzoskwiniowy);... Artykuł Tarta z jabłkami na cały rok pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkamasła lub margaryny -2 łyżki śmietany kwaśnej 18% -1/2 szkl cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -ok 2 kg jabłek -2 łyżki cukru pudru -3 łyżki bułki tartej -łyżka mąki ziemniaczanej -cynamon Składniki na ciasto dajemy do miski, masło polecam sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lepiej będzie się zagniatało ciasto. Zagniatamy. Ciasto dzielimy(...)powidłami Jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki lub kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do jabłek cukier puder (chyba ze macie słodkie jabłka to nie ma potrzeby) dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach lub urywamy placami i wykładamy na jabłka. Szarlotkę wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuStarte na grubych oczkach tarki ziemniaki, doprawione i smażone w formie placków na oleju. PLACKI ZIEMNIACZANE GRUBO TARTE SKŁADNIKI NA PLACKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; mąka pszenna; 2 średnie cebule; 2 jajka; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; olej rzepakowy rafinowany do smażenia; przepis na placki ziemniaczane grubo tarte Artykuł Placki ziemniaczane grubo tarte pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazostał pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny. W 2012r. po raz pierwszy upiekłam chleb z dodatkiem tartego jabłka . Wpis dodany z nieistniejącego bloga. Jednak użyłam tartych jabłek do zaczynu, w którym był również tradycyjny zakwas. Wówczas radziłam domowym piekarzom, aby wspomagali swój zakwas, jeśli(...)pewni co do jego mocy. Te kilkanaście godzin fermentacji zaczynu z dodatkiem tartego jabłka sprawiało, że zaczyn szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce jabłka wspomagały proces fermentacji. Szukając nowych inspiracji chlebowych w sieci, wpadłam na przepisy na chleb bez użycia drożdży piekarskich i bez tradycyjnego zakwasu, ale w zamian na wodzie z fermentowanych jabłek
Leśny ZakątekCiasto musowe - rewelacyjne, puszyste i uzależniające już od pierwszej łyżeczki. Przygotowane na cieście mocno czekoladowym a'la brownie, z lekkim musem o smaku orzecha laskowego z
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki
Kuchnia MagdaLenyCo najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. Tort
Kuchnia MagdaLenybułka pszenna 1 sztuka + zimna woda do moczenia, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 12% 100 gram, czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżeczki, tarta bułka 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/4 kostki Do mielonej łopatki dodać posiekaną cebulę, jajka, kucharka, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, gęstą śmietanę, tartą bułkę i bułkę wymoczoną w wodzie i z wody odciśniętą, wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę. Na patelni mocno rozgrzać/stopić smalec. Formować nie duże i nie grube kotlety dłońmi zwilżonymi w wodzie, kotlety obtaczać w mące i kłaść na smalec, na rumiano z każdej strony smażyć na średnim ogniu. Patelnię nakryć przykrywką lub talerzem
W Mojej Kuchni Lubięsię i u Ciebie i będziesz cieszyć się smakiem najlepszej carbonary. Na 3-4 osoby: około 300 g makaronu spaghetti 4 żółtka 100 g boczku lub pancetty 2 łyżki tartego parmezanu + opcjonalnie, do posypania sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Wysmażamy na chrupko (ja daję na zimną patelnię i dopiero podgrzewam). Po usmażeniu boczku(...)włożę makaron do wody . Żółtka mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do nich 3-4 łyżki wody spod makaronu ( daję bezpośrednio z garnka, pod koniec gotowania makaronu ) oraz około 2 łyżki tartego parmezanu, mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i/lub pieprzu. Na patelnię z boczkiem wykładamy odcedzony, gorący makaron. Po około 1-2 minutach zalewamy całość żółtkami. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze
Smaki Na TalerzuTort zazwyczaj przygotowuje się na specjalne okazje, takie, jak różne rocznice czy urodziny. Osobie, która go piecze najczęściej zależy na tym, aby był pyszny, a przy
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy
Kuchnia MagdaLenyPicie kawy rano to nic niezwykłego. Większość z nas chętnie sięga po kubek tego gorącego napoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne
Kuchnia MagdaLeny