Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 102farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można(...)garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. ? Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. ? Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei
To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 89Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: ? 4 filety śledziowe w oleju ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajko ? 4 łyżki bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety śledziowe przekroić(...)wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. ? Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. ? Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju
To co kocham
Babka biszkoptowa z olejem 126łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały Wykonanie: – Białka ubić(...)powoli cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać. – Wbijać po jednym żółtku, następnie wlewać powoli olej. – Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną
To co kocham
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku 106jajka – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka masła – łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – bułka tarta – masło do smażenia jajek – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając, by nie połamać skorupki(...)musztardę, majonez, chrzan i posiekaną natkę pietruszki. – Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. – Masę jajeczną włożyć do skorupek, lekko ugnieść i docisnąć na talerzyku z bułką tartą. – Jajka smażyć na maśle, aż bułka uzyska złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
To co kocham
Tradycyjne włoskie makarony - rodzaje i właściwości 113Makaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że
Kuchnia MagdaLeny
Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego 223proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki 1/3 słodkiej papryki 1/3 łyżeczki 1/3 suszonego oregano 1/2 łyżeczki 1/2 soli SOS POMIDOROWY 1/3 puszki 1/3 pomidorów cukier, pieprz i sól DODATKI tarty ser żółty kukurydza z puszki ananas z puszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SPÓD DO PIZZY Do miski przełóż 2 serki wiejskie, wbij jajka, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy(...)pieczenia","1\/3 \u0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki","1\/3 \u0142y\u017ceczki suszonego oregano","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","1\/3 puszki pomidor\u00f3w","cukier, pieprz i s\u00f3l","tarty ser \u017c\u00f3\u0142ty","kukurydza z puszki","ananas z puszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SP\u00d3D DO PIZZY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do miski prze\u0142\u00f3\u017c
ProstePesto.pl
Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono 202nadzieniami. Mogą być również wypełnione kremem, owocami lub czekoladą, a ich małe rozmiary sprawiają, że są idealne na przyjęcia czy na słodką przekąskę do kawy. Innym pomysłem są mini tarty, które można wypełnić owocami, kremem lub czekoladą. Ciasto francuskie nadaje im chrupiącą konsystencję, która idealnie kontrastuje z delikatnym nadzieniem. Ciasto francuskie można również wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków(...)cienkie paski, posmarować oliwą, a następnie upiec w piekarniku, aż staną się chrupiące i złociste. Mogą być podawane solo lub jako dodatek do różnych sałatek czy dipów. Mini tarty z ciasta francuskiego – przekąska słodka lub słona, która może być wypełniona owocami, kremem lub serem. Ciasto francuskie nadaje im chrupiącą konsystencję, która idealnie kontrastuje z delikatnym nadzieniem. Croissanty
Via Gusto
Kwadratowa czy okrągła? Jaką zastawę stołową wybrać? 125Obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni jest zastawa stołowa. Może być ona mniej lub bardziej rozbudowana, co należy dopasować do swoich potrzeb. A w jakim kształcie występuje? Przedstawiamy
Kuchnia MagdaLeny
Biały Lion z kawą inką 139Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa
Kuchnia MagdaLeny
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – jak wybrać najlepszy? 108Wyposażenie lokalu gastronomicznego musi być dostosowane do skali produkcji, jego zadaniem jest także ułatwianie pracy osobom zatrudnionym w kuchni. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, aby przygotować wysokiej
Kuchnia MagdaLeny
Jak zadbać o pielęgnację podczas częstego gotowania? 110Z pewnością niejednokrotnie podczas gotowania zauważyłaś, że twoje ręce i usta są strasznie suche i wymagają dodatkowej pielęgnacji. To zupełnie normalne. Częste mycie rąk, narażenie na
Kuchnia MagdaLeny
Placek wytrwany z boczkiem i porem 141Wytrawny placek z dodatkiem pora, boczku oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki(...)mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i majeranek. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek. Do ciasta dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty cheddar oraz podsmażony boczek z porem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem (u mnie 24 x 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLeny
Torcik śmietanowy z truskawkami 226Torcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie
Kuchnia MagdaLeny
Babka zebra 148wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Polewa 100 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo odrobina tłuszczu do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy(...)jednej dodajemy wcześniej odłożone 3 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki kakao i również mieszamy do połączenia. 5. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy na przemian: 2-3 łyżki jasnej masy i 2-3 łyżki masy ciemnej. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Przepiski.pl
Sałatka z kapustą pekińską i makaronem chińskim 304Prosty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków
Kuchnia MagdaLeny