tarta - 42848 przepisów (strona:224/2857)

Mielone serowo cebulowe 270

sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem(...)bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu

VioletoweKucharzenie
„Słoneczna plaża” – deser z karmelizowaną bułką tartą 183

oblizuje łyżeczki i krzyczy: mamo, jeszcze!!! Przyznaję, gruszka w takim wydaniu smakuje doskonale 🙂 Na przepis karmelizowanej bułki tartej natrafiłam kiedyś, przeglądając stare wycinki z kulinarnych gazet. Przypomniał mi się, […] Artykuł „Słoneczna plaża” – deser z karmelizowaną bułką tartą pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 248

dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć się powietrza i rozwałkowujemy na wielkość odpowiadającą średnicy formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych(...)twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się nim pokryły. 7. PIECZENIE (15-20 min) Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest

Nerds Kitchen
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 252

panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora(...)szklanki panierki Panko lub bułki tartej    ok. 100 g startego żółtego sera  Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut różyczki brokuła i kalafiora. Powinny pozostać lekko twarde i sprężyste. Po ugotowaniu odsączamy z wody.  W misce mieszamy pozostałe składniki, tj: panierkę panko lub tartą bułkę, oliwę z oliwek

bistro mama
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ 175

Składniki: 500 g fasolki szparagowej  1/3 kostki masła 1/3 szklanki bułki tartej  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli  Przygotowania: Fasolkę umyj, odetnij ogonki.  Do garnka nalej wody wrzuć fasolkę, dodaj cukier i sól Gotuj około 15 minut. Na patelnię wsyp bułkę tartą, niech lekko się zarumieni.  Następnie dodaj masło i mieszaj(...)się rozpuści.  Fasolę polej bułką tartą. Smacznego

Kukuleczki
Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką 287

delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę(...)Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem

VioletoweKucharzenie
PRZEPIÓRCZE UDKA 173

jajko 1 łyżka bułki tartej                                                                         Dodatkowo :  1 paczka paluszków olej do smażenia 2 jajka  bułka tarta(...)Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułka tartą. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka.  Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach

Kulinarne Fantazje Marioli
Knedle ziemniaczane z truskawkami 228

Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy.  Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości  2 łyżki masła bułka tarta 1-2 łyżki cukru palmowego Przygotowanie(...)uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Masło lekko zrumienić, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej i dosłodzić według uznania cukrem palmowym. *Do knedli wybierać ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi

Ala piecze i gotuje
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 205

łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie(...)podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut

Ciastka - domowe słodkości
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 225

jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Dip: 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego(...)łyżeczki melasy z granatu sól, pieprz  Ugotować (*) kaszę bulgur. Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.) Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć

Di gotuje
Mielone z młodą kapustą i koperkiem 226

mielonego mięsa z łopatki lub szynki 2 duże jajka ¼  sztuki młodej kapusty pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku bułka tarta do obtoczenia olej kokosowy do smażenia Sposób wykonania: Kapustę i koperek, myjemy, osuszamy, drobniutko siekamy na desce nożem, łączymy w misce(...)mielonym mięsem, oraz drobno posiekaną cebulą, wbijamy jajka, wsypujemy sól i pieprz, dodajemy bułkę tartą, masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na czubatej łyżce oleju kokosowego. Podajemy na sałacie z dowolnymi dodatkami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Smażony chleb studencki 237

plastry żółtego sera 1 jajko 1/2 szkl mleka 2 łyżki bułki tartej - czubata 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka masła  ketchup - do smaku Ukroić 2 duże  i grube kromki czerstwego chleba . Do jednej miseczki wlać mleko. W drugiej roztrzepać widelcem jajko. Na oddzielny talerz wysypać bułkę tartą. W międzyczasie rozpuścić na patelni olej wraz z masłem(...)użyć w zastępstwie masła klarowanego . Technologię przygotowania chleba studenckiego oddaje najlepiej metoda taśmowa. Należy poustawiać w rzędzie od prawej do lewej kolejno naczynia ze składnikami: mlekiem => jajkiem = bułka tartą .  Kromkę pieczywa zanurzyć z obu stron w mleku, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Następnie wrzucić na gorącu tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu

Grunt to przepis!
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 253

rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego(...)Smacznego!   Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego

moj przepis na
Burgery (kotlety) z soczewicy 214

kaszą z warzywami.  Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy(...)blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery

Fabryka pomysłów
Kotlety z kaszą gryczaną i płatkami owsianymi (grzybowo-serowe) 242

grzybami 3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 100g żółtego sera   150g pieczarek 2 cebule (średnie) 2/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej/gryczanej/owsianej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżka tymianku czosnek granulowany sól pieprz Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Płatki owsiane wsypać(...)Całość dokładnie zblendować, a następnie dodać pieczarki z cebulą. (Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.) Wszystko ponownie wymieszać blenderem (ale już niedokładnie) i połączyć z bułką tartą, mąką oraz przyprawami. (Jeśli masa jest zbyt "luźna" - należy ją odstawić na około 20 minut, aby mocniej stężała.) Z masy uformować kotlety. Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej

Di gotuje