tarta - 42848 przepisów (strona:229/2857)

Kotlety mielone z serkiem topionym 1449

posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek(...)ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie obtaczamy w bułce tartej

My Culinary Art
Tarta z rabarbarem i budyniem 241

Tarta z rabarbarem i budyniem Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki...  :) Składniki: 200 g mąki pszennej(...)dokładnie rozprowadzić. Na budyniu ułożyć rabarbar i posypać cukrem. Piec około 45 min w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić, a najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Po upieczeniu posypać tartę cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Cukrowy zielony groszek w bułce tartej 218

Cukrowy zielony groszek w bułce tartej Jak ja uwielbiam zielony groszek...chrupiące, soczyste, słodkie strączki...smak mojego dzieciństwa...Jako dziecko podjadałam z grządki Babci, sąsiadki, ciotki, teraz sama sporą część ogródka przeznaczyłam właśnie na zielony groszek i chętnie wraz z moją córką robiąc codzienny obchód naszych plonów, podjadamy wprost z grządki chrupiące strączki. Za chwilę strączki dadzą nam przepyszne(...)zielonego groszku 100 g masła 2-3 łyżki mąki tartej sól Sposób przygotowania: Strączki umyć, odciąć końcówki. Masło roztopić na patelni i wrzucić strączki groszku. Posolić. Smażyć około 4-5 minut. Strączki muszą być miękkie, ale nie mogą do końca stracić swojej chrupkości. Pod koniec smażenia wsypać bułkę tartą i jeszcze chwilkę smażyć, aż bułka lekko zarumieni

na moim stole...
Szparagi w bułce tartej. 244

Najprostszy i najlepszy przepis na szparagi, nasz ulubiony! Polecam!!! Składniki na szparagi w bułce tartej 500 g szparagów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sól cukier      W garnku do gotowania szparagów (wąski, wysoki garnek, bo szparagi gotujemy na sztorc) zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wkładamy szparagi(...)gotujemy około 10 minut (pod koniec sprawdzamy widelcem czy się ugotowały). W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, a następnie rumienimy na nim bułkę tartą. Ugotowane szparagi posypujemy bułką tartą i gotowe

Rozpustne gotowanie
Tarta drożdżowa z bobem 266

obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula(...)wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 20-25 minut aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo.  Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 203

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie 2 małe marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee zielona pietruszka kawałek parmezanu sól, pieprz 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg  przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle cukinię zetrzyj(...)Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 273

dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek(...)jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez

DefinicjaSmaku
Tarta z truskawkami i masą budyniową 468

już ostatni moment aby zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka(...)łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż

Jemy Pijemy
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 267

szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej(...)bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy pierożki. Przestygnięte pierogi podajemy polane gorącym masłem z bułką tartą, można posypać cynamonem i brązowym cukrem. Ja lubię pierogi leniwe właśnie z cukrem, cynamonem

Kuchnia Prezydentowej
Burgery z kurczaka 304

pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw(...)wrzucamy natkę z pietruszki drobno posiekaną. Na koniec wbijamy do tego całe jajko i mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała. Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce Smacznego

Kuchenne Wariacje
.667. tarta na śniadanie 145

cukrem/stevią i solą, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko (dodawać stopniowo, bo może będzie potrzeba mniej) i ponownie wymieszać. Masą wylepić brzegi i boki mini foremek na tarty, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do zezłocenia) w 180*C. Jeśli zobaczycie że na spodzie robią się jakieś górki to szybko przebijamy je widelcem(...)proszkiem budyniowym. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy. Wyjmujemy spody tart z piekarnika, do każdej foremki dodajemy pokrojony rabarbar i zalewamy masą jogurtową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 25-30 minut. Wyjmujemy, pozostawiamy w formach aż masa jogurtowa stężeje (ok. 5-10 min.) po czym wyjmujemy tarty z foremek i studzimy do końca na kratce. Smacznego

breakfast of dreams
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 299

łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę(...)pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki

Salonik smaków
Spaghetti z brokułami i orzechami 212

końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti(...)tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz  Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy orzechy oraz bułkę tartą

My simple kitchen
Tarta makowa 177

herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty. Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy. Żelatynę lub agar przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. dwie godziny

My Chcemy Jeść
Kotlety jajeczne 243

kwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą . składniki: 10 jajek 5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej oraz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty(...)szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje