tarta - 42848 przepisów (strona:235/2857)

Tortellini ze szpinakiem i ricottą 109

mięsnym albo z kapusty kiszonej i grzybów. Często spotkamy je w wersji ze szpinakiem i ricottą, albo z serem gorgonzola, albo szynką. Zazwyczaj podaję to danie z oliwą i tartym parmezanem. Jest pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na domowe tortellini, ale możecie kupić – gotowe przygotowane tortellini w jednym z marketów. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko(...)żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera ricotta 150g szpinaku szczypta soli 1 jajko szczypta pieprzu pieprz 2 łyżki bułki tartej Tortellini ze szpinakiem i ricottą – przepis Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastycznie. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kiedy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem 102

kajzerka czy sznytka) – świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki mrożonego groszku (jeśli nie lubicie, można zastąpić małą tartą marchewką) panierka panko do obtoczenia (ewentualnie tradycyjna bułka tarta) olej do smażenia Bulkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż całkowicie namoknie. W tym czasie rybę rozdrabniamy(...)koniec dodając groszek. Na patelni rozgrzewamy 2 mm warstwę oleju. Dłońmi zanurzonymi uprzednio w zimnej wodzie formujemy kotlety (są dość lepiące) i od razu obtaczamy w panko (lub bułce tartej). Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron (po ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ziemniaki z wody i fasolka). Będą pyszne także z surówką

Poezja smaku
Kalafior gotowany smażony w panierce 114

Kalafior gotowany smażony w panierce. Kalafior smażony na patelni w bułce tartej i jajku. Gotowany kalafior z bułą tartą to najpopularniejszy przepis. Ostatnio zapanowała moda na coś takiego jak ”schabowy z kalafiora ”. I ja postanowiłam wypróbować ten pomysł na kalafiora z patelni. Schabowy z kalafiora, schabowy z kani, schabowy z kurczaka. Może ja się czepiam(...)mnie) już nie smakuje tak samo jak latem. Teraz wystarczy warzywo ugotować z odrobiną soli, koperku czy czosnku. Taki gotowany kalafior doskonale smakuje sam, bez dodatków. Kalafior z bułką tartą to już prawdziwa rozpusta, a ” schabowy z kalafiora ” to istne szaleństwo. 😉 Kalafior gotowany Jak ugotować kalafior? Kalafior gotowany w całości około 10 – 15 minut

Dieta moja pasja
Tarta mocno cytrynowa 120

łyżeczki skrobi ziemniaczanej – 120 g drobnego cukry zwykłego – 150 ml soku z cytryny (ja wykorzystałam gotowy produkt marki Limmi ) Przygotowanie: Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę, aż ciasto się lekko zarumieni(...)podpieczony spód wyłożyć delikatnie nasze cytrynowe nadzienie. Nadzienie : Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstanie gładka, rzadka mieszanka. Tartę pieczemy z nadzieniem ok. 30 minut aż masa się zetnie i stężeje. Wyciągnąć i ostudzić. A następnie chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną. Artykuł Tarta mocno cytrynowa pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Placuszki z tuńczyka 87

Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki(...)Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe

KuchniaWeDwoje.pl
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 103

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 111

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć

moj przepis na
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 102

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 94

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć

moj przepis na
Tarta z kremem czekoladowym i żelką malinową 108

blat i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Naczynie do tarty wysmarować niewielką ilością masła. spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około(...)wystudzenia powinna jednak zostać płynna. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem na gęsty krem następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników.. Krem czekoladowy wyłożyć na wystudzoną tarte zostawiając około pół centymetrowe miejsce na żelkę. Wstawić do lodówki. Żelka malinowa Galaretkę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić. Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i pozostawić na 5 minut

Andzia Pichci
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 81

Składniki: – 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 300g makaronu spaghetti – 1 cebula – 1 jajko – 1 łyżka bułki tartej – 1 łyżka posiekanej bazylii – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sos: – 800g pomidorów krojonych (2 puszki) – 1 cebula – 3 ząbki(...)czosnku – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oliwy – garść listków bazylii – szczypta cukru – sól, pieprz Dodatkowo: tarty parmezan do posypania, mozzarella kulki Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. SOS: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

Be Fit Be Strong
Cytrynowa tarta sernikowa z żurawiną 112

Tarta sernikowa, to nic innego, jak po prostu taki bardzo niski, płaski serniczek ;). Smakiem niczym nie odbiega od tradycyjnych serników, więc na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ten rodzaj wypieków :). Moja tarta jest w klimacie cytrynowym, co czyni ją bardzo orzeźwiającą, a dodatek kwaśnej żurawiny świetnie przełamuje słodycz masy serowej. Żurawina oczywiście nie jest(...)konieczna; tartę możecie wykonać z dodatkiem innych drobnych owoców ( teraz rzecz jasna mrożonych ), możecie też owoce całkowicie pominąć. Ja wykorzystałam żurawinę, ponieważ miałam jeszcze zamrożoną jej niewielką ilość, pozostałą z innych wypieków. To moja propozycja na sylwestrową, słodką przekąskę. Polecam :).   Kruchy spód: 220 g mąki pszennej tortowej 120 g masła, zimnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody

Opowieści z piekarnika
TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha! 116

taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami(...)ofercie dostępne są 4 smaki: pokazane niedawno MANGO oraz JABŁKO , BRZOSKWINIA i BANAN . Spróbujcie i znajdźcie swój ulubiony smak! A teraz zapraszam na obiecaną szarlotkę! SKŁADNIKI: ( na 1 dużą tartę – średnica 30 cm lub 1 mniejszą – średnica 26 cm i 4 tartaletki ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 420 g * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 2 pełne

Ostra na Słodko