tarta - 42848 przepisów (strona:239/2857)

Kuleczki ziemniaczane 143

nadmiar tłuszczu. Składniki: 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych) 3 jajka 1 łyżka masła 30 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki pszennej 70 g startego sera Sól, pieprz Zioła Bułka tarta Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy, możemy też użyć praski do ziemniaków. Do tego dodajemy ser, 1 jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz oraz zioła. Zagniatamy ciasto(...)odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta ziemniaczanego formujemy niewielkie kulki w dłoni. W miseczce roztrzepujemy w 2 jajka, a do oddzielnej wsypujemy bułkę tartą. Każdą kulkę obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Po usmażeniu papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar tłuszczu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z winogronem i zieloną galaretką 167

spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty   o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Krem waniliowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać(...)żelatynę przełożyć do serka waniliowego i całość dokładnie wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Winogrono umyć, osuszyć i obrać z gałązek. 5. Tartę wypełnić kremem waniliowym, wierzch wygładzić i na całości ułożyć kulki winogrona. Wstawić do lodówki i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi 220

Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany SERNIK GOTOWANY: 500 g twarogu zmielonego (wiaderko) 100 g masła(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez

https:KKuchniaMniam
Tort makowy z kwaśną śmietaną 206

talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka(...)migdałowy oraz orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy mak przestygnie, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 170 st. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mieszaninę makową, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i bułkę

My sweet a life
Makrony 312

przysmak. Makrony to śląski przysmak - spod "budów", czyli straganów odpustowych. Podstawowym ich składnikiem (poza białkami oczywiście),  jest coś co praktycznie zawsze gości w naszej kuchni - bułka tarta(...)brzmi może dla niektórych zabawnie, ale warto spróbować. Składniki: 3 białka 150 g bułki tartej* 150 g cukru 5-6 olejku migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsypać bułkę tartą i wlać olejek, delikatnie wymieszać.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

My sweet a life
Kopytka 223

około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć(...)garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając, Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor.  Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem z bułką. Można posypać dodatkowo cynamonem. Smacznego

My sweet a life
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią 232

użyłam  Oleju Wielkopolskiego ) Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć ciasto francuskie, jeśli zostanie nam kawałek ciasta zostawić na wierzch tarty. Ciasto podpiec 5 minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię(...)oraz poukładać przekrojone pomidorki na pół (skórką do dołu). Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu tary. Jeśli zostało trochę ciasta, pokroić w paseczki i wyłożyć na tartę. Piec około 40 minut w temp. 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić czy na środku masa się zsiadła.  Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga.  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

talerz przyjemności
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 253

trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g(...)smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, szczypiorek, czerwoną paprykę, olej sojowy i mieszamy. Nadzienie z boczniaków wykładamy na upieczony spód i zalewamy jajkami ze śmietanką. Na wierzchu tarty układamy sery Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 40 minut.   Smacznego

Kuchenny Double Trouble
Tarta z grzybami i kiełbasą 195

jakby były jakąś skomplikowaną potrawą do przygotowania tylko dla wtajemniczonych. Sama nie wiem dlaczego tak sądziłam, ale przełamałam się, zakupiłam formę do tarty i tadam! Zrobiłam pyszną tartę z grzybami leśnymi, kiełbasą i grubą warstwą ciągnącego się sera. Udało się, nawet z niemowlakiem dzielnie asystującym przy boku, a jak ja mogłam to każdy może, spróbujcie ;) Składniki: Ciasto(...)tłuszczu podsmażyć najpierw kiełbasę, następnie dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić wrzucić na patelnię przecedzone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i oregano, smażyć przez kilka minut.    Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.    W miseczce wymieszać jajko

Simply Food
Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone i czekolady 166

Tarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby

Kuchnia Pokoleń
Struklji - rolowane pierogi z serem 241

mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka + 2 łyżki) 0,5 szklanki wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg(...)ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut ostrożnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z udka kurczaka 170

zwykłe udka z kością to bez problemu możecie przygotować takie kotlety, jednak będzie to bardziej czasochłonne. Składniki 4 udka z kurczaka bez skóry i kości 1 jajko Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie(...)rozbijamy je przez folię spożywczą lub woreczek, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Nasze mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się panierki

Programista w kuchni
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 209

tarta grzechu warta ! Kruchuteńkie ciasto na spodzie i śmietankowo-serowy farsz ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną. Mam nadzieję, że się skusicie na takie pyszności. W tej tarcie wykorzystałam pyszny ser, wędzony oscypek, a konkretnie małe serki, które nazywają się redykołki. Oczywiście plastry większych serów, oscypka czy gołki, też się nadadzą. Ostatecznie można też wykorzystać jakiś żółty(...)wędzony. Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem , zielonymi szparagami, wędzonym oscypkiem i słodką żurawiną to moja propozycja na letni obiad lub kolację. Zróbcie ją dla rodziny lub dla znajomych i zaskoczcie ich pysznym daniem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym 196

minutach jak mus zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone, wymieszać. Spód tarty posmarować kremem. Schłodzić. Kawałki tarty polać musem truskawkowym bezpośrednio przed podaniem, na talerzykach

Smakołyki Asi
TARTA Z JAGODAMI 179

szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa  WYKONANIE Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Krem(...)ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.   Talerzyk, na którym zaserwowałam tartę pochodzi z  Galerii Cuda Świata

słodki bratek