fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza(...)pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka łyżek mąki. Zabieramy się za panierowania ryby. Najpierw obtaczamy ją w mące, później zanurzamy w jajku
Niedzielny kucharzdodatek do warzyw lub jako dekoracje do sałatek. Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku Natkę pietruszki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do rozdrabniacza blendera. Wsypać bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie ze sobą zblendować. Bułka tarta musi zmienić kolor na zielony. Przygotowaną masę
Ugotowaćsera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę – takich przepisów jest mnóstwo w Internecie. Są równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam(...)średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie – nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie bazylia) Wykonanie: Jajka roztrzepcie dobrze w misce, popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem, dodajcie tarty
Zasmakuj Kuchninieodłącznym świątecznym elemencie, czyli butelce schłodzonej Coca-Coli. Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce Składniki: 500g polędwiczek z dorsza 100g bułki tartej lub panko 2 łyżki sezamu białego 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki nasion chia Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki(...)jajka Szczypta kurkumy 100g mąki pszennej Sól, pieprz Olej roślinny do smażenia Sposób przygotowania: Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami, siemieniem lnianym, suszonymi pomidorami. Jajka roztrzep z szczyptą kurkumy i odrobiną soli. Dorsza
kuron.com.plpieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Mięso(...)mielone mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą, wodą (woda sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche) i przyprawami na jednolitą masę*** *** Farsz dzielimy na 5 części. Każdą porcje spłaszczamy na cienki placek i nakładamy na nią łyżkę farszu z pieczarek *** *** Kotleciki zaklejamy, tak aby farsz był w środku, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy
Blog z ApetytemPamiętam jak w dzieciństwie mama powtarzała, aby jeść brukselkę bo jest zdrowa! Ładnie rosną po niej włosy. Zazwyczaj przygotowywała zupę lub gotowaną podawała ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Uwielbiam brukselkę, małe, zielone kapustki już ugotowane bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze więcej smaku i przygotowałam zapiekaną z kruszonką. Prosta kruszonka z bułki(...)brukselki 1 ząbek czosnku 1/5 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku sok z cytryny do skropienia Przygotowanie: Brukselki myjemy. Osuszamy. Przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonką. Mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek, parmezanem i doprawiamy
Moja smaczna kuchniabardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 14 kotlecików): 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych(...)odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej. 5. Kotleciki udaje się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej
Kawa z mlekiemjajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy sól, pieprz, słodka papryka zioła prowansalskie Wykonanie: Wątróbkę sparzamy wrzątkiem. Mięso razem z warzywami (marchewka i pietruszką) dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką(...)ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą mamy z gotowania mięsa, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny. Formę do pieczenia posypujemy bułką tartą i przekładamy pasztet do formy. Na wierzch posypać odrobiną bułki tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok 1 godzinę
Olga Piecze i Gotujedrugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 1 : Do trzeciej części dodać sparzony tarty imbir i sparzoną tartą skórkę pomarańczową i mąkę kokosową. Zagnieść. Formować małe kulki ok 10 gramowe Kulki odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem
Mój pomysł na. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i podpiecz przez 15min. w 180*C. Nadzienie: 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia na gładką masę. 2. Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz przez 40min. w 180*C. 3. Podawaj z kleksem jogurtu/kwaśnej śmietany, posypanymi pestkami dyni i dodatkowym cynamonem. Smacznego! Pumpkin pie Ingredients: Crust: 140g flour(...)into ball, wrap in a food foil and place in the fridge for 30 minutes. 3. Roll out cool dough thinly (2-3mm) and place it into a tart form. 4. Make plenty of holes with a fork and bake for 15 minutes. in 180C. Filling: 1. Mix all the ingredients until smooth. 2. Pour the mixture over
Kuchnia w Słońcu Skąpana, jogurt. Zmiksować tak żeby mas miała delikatne grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane zioła. Formować płaskie klopsy i delikatnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Ja przysmażyłam je trochę mocniej, ponieważ tak wolę. Po usmażeniu położyć klopsy na papierowym ręczniczku(...)obroty 2 wyjąć koszyk z kalafiorem, odcedzić wodę zlać do naczynia miksującego dodać kalafiora, pomidora przekrojonego na cztery części, jajka, jogurt, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, kaszę manną, bułkę tartą, pokrojonego w mniejsze kawałki sera, zmiksować 6 sekund, obroty 5 z użyciem kopystki dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać za pomocą kopystki formować
Kuchnia Pokoleńpapryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 3 ugotowane marchewki mała cebula 4 ogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej(...)smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste
Z Majeczką w kuchnimięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku i lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie(...)Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę lub bułce tartej. Do płaskiego naczynia wlewamy olej (do połowy objętości) i dobrze
Pani na deserteż robiąc schabowe z seitana, okary, ciecierzycy lub soczewicy. Ogromna zaletą robienia takich kotletów jest możliwość kontrolowania zarówno smaku jak i konsystencji (dodanie odpowiedniej ilości mąki lub np. bułki tartej) w samej bazie. Kolejnymi opcjami są tofu i seler. W tym przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki(...)wegańskich kotletach schabowych bardzo dobrze sprawdza się papryka, gorczyca czy płatki drożdżowe. "Jajko" W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej
wegujemy