tarta - 42848 przepisów (strona:1181/2857)

Kotlety schabowe z musztardową nutą 199

Zróbcie. Nie tylko na niedzielę. Potrzebujemy: Na kotlety: 4 plastry schabu 1 jajko 4 łyżeczki musztardy saperskiej sól do smaku kolorowy pieprz mielony do smaku około pół szklanki bułki tartej Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie pysznych kotletów schabowych: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa. 2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą(...)pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony. 3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku

Izabelawkuchni
Wołowina w sosie z wolnowaru 223

gulasz wołowy. Poznajcie najlepszy przepis na wołowinę. Przyznam, że taka właśnie pokrojona w plastry wołowina w sosie własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą lub czerwoną kapustą. Wołowinę można przygotować w wielu wariantach smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest(...)garnka, mieszamy. Jak ktoś chce mieć jaśniejszy sos to dodajemy śmietanę i dusimy dalej, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką np. z tartych buraków z cebulą. Smacznego!. The post Wołowina w sosie z wolnowaru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybki placek na maślance z rabarbarem 178

słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem   Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek na maślance z rabarbarem Szybki placek

Kulinarne przygody Gatity
Papryka faszerowana mięsem drobiowym oraz miksem kasz z jogurtowym sosem cytrynowo-miętowym 188

mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii zioła prowansalskie sól, pieprz Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy 190 g jogurtu naturalnego kilka listków świeżej mięty sok z połowy małej cytryny około(...)rozpadną, a cały płyn odparuje z patelni. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Mieszamy. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy. Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około

Smaki Na Talerzu
Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane 390

duża cebula 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 liście laurowe 9 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego Ponad to: 200 ml oleju rzepakowego 6 łyżek bułki tartej  Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa(...)również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszać mięso na jednolitą masę . Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę

Krylowa Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem 132

pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aromatyczny sos.  Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -3 marynowane jalapeno -150 g tartego sera cheddar -100 g kremowego serka typu Philadelphia -1/2 łyżeczki ostrej papryki -7-8 plasterków wędzonego(...)boczku -sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę umyć i oczyścic z błon. Naciąc z jednej strony wzdłóż, nie przekrajając do końca. Opróśzyć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać kremowy serek z tartym cheddarem i pokrojonym jalapeno. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Powstałą masą nadziać polędwiczkę. Całość owinąć plastrami wędzonego boczku. Piec około 45-60 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać

Zielona Kuchnia
Sernik na zimno, bez pieczenia 163

galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi się również jako nadzienie do tart. Wystarczy jedynie upiec kruchy spód w kształcie tarty i wylać serową masę na środek. Znajdziecie dwa sposoby (a może i więcej), na zrobienie takiego sernika bez pieczenia. Jeden to ser, cukier, żelatyna. Drugi sposób zawiera jeszcze śmietanę

Mieszam w Garnku
Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings 151

prażonym słonecznikiem i koperkiem. Mogę długo zachwalać to danie, ale... najlepiej sami wypróbujcie a nie pożałujecie. Obiecuję :) Składniki: (3 porcje) 1 cukinia 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek(...)Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odwracaj krążki na drugą stronę i również ładnie zrumień. Panierowane krążki dodaj do sałaty. Podawaj z sosem. If you like veg recipes

Delicious Place
Zbilansowana dieta 152

rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso(...)poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor dal. Mrożenie w ogóle im nie zaszkodziło

Niedzielny kucharz
Kolorowa Pizza 207

użyłam więcej sosu na brzegach) 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna) ser żółty tarty Sos czosnkowo-koperkowy: 50 ml majonezu 50 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z koperkiem Vegeta  Natur 1-2 łyżeczki posiekanego(...)przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy

Gotowanie...to proste !
Cannelloni z mięsem 153

Beszamel duża łyżka masła łyżka mąki ok. szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Dodatkowo 10-15 rurek makaronu cannelloni 50 g tartego żółtego sera (najlepiej twardy np. parmezan lub Grana Padano) kulka mozzarelli * świeże zioła można zastąpić suszonymi (wtedy dodajemy ich po około łyżeczce) Czas przygotowania 75 minut przygotowania i składania(...)każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia jeszcze

Analiza Smaku
Placek z rabarbarem i truskawkami, czyli klasyka wiosennych słodkości 176

schłodź w lodówce przez 15min. 3. Podziel ciasto na 2 części, małą i dużą.  4. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód i ścianki formy do tarty lub tortownicę. 5. Małą część rowałkuj na koło o średnicy zbliżonej do średnicy formy i wytnij paski, to będzie kratka. Nadzienie: 1. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na kawałki(...)Divide the dough into 2 parts, small one and large one. 4. Roll out a large part of the dough and line the bottom and walls of the tart mold or cake tin with it. 5. Roll out a small part into a circle with a diameter similar to the diameter of the mold and cut out strips, it will

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 179

Sezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z ryżem 186

tylko smaczne ale i ekonomiczne. Składniki: - 1,5 kg mięsa mielonego - najlepiej mieszanego ( wołowo - wieprzowego) - 100 g ryżu - 1 duża cebula - 2 duże ząbki czosnku - odrobinę bułki tartej - sól, pieprz, kurkuma, - natka pietruszki do smaku - olej do smażenia - 2 - 3 jajka kurze Wykonanie : Ryż gotuję do miękkości, studzę i dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek(...)drobno siekam. Podsmażam , trochę studzę i dodaję do mięsa. Dodaję jajka, posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku.  Formuję kotlety i na koniec obtaczam  je w bułce tarte, po czym smażę na złoty kolor

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania