tarta - 42848 przepisów (strona:1176/2857)

Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami 150

proszku do pieczenia 2 - 3 krople aromatu cytrynowego Masa z jabłek na jabłecznik: 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 - 4 łyżki cukru 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić jabłecznik — przepis na ciasto z jabłkami? Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą(...)prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor.  Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułki tartej. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły

Kuchcik gotuje
Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem 134

porcje): około 200g ulubionego makaronu (u mnie pół na pół gryczany i razowy), 100g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 12 pomidorków koktajlowych, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego parmezanu, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy makaron według przepisu z opakowania. W tym czasie drobno siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko(...)straci swą objętość. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy na patelnię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wrzucamy także pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Gotowe danie posypujemy tartym parmezanem. Smacznego! Spróbuj także: omlet szpinakowy z fetą, makaron z fasolką i parmezanem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku

Natka Pietruszki
Dynia z chilli con carne 144

ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka płatków chilli oliwa do smażenia, sól i pieprz Dodatki: 1 świeże awokado pół czerwonej cebuli kilka małych pomidorków koktajlowych pół szklanki tartego sera cheddar świeże listki kolendry dodatkowe sosy: czerwona salsa, opcjonalnie guacamole, kwaśna śmietana, inne Przygotowanie : Dynię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki z gniazda nasiennego i pokrop(...)dań. Do wydrążonej dyni dodaj chilli con carne, zapewne zostanie ci jeszcze 1-2 porcje. dodaj pomidorki przekrojone na pół, możesz dołożyć też ostre papryczki np jalapeno, wszystko posyp tartym serem cheddar. Wstaw dynie ponownie do piekarnika i zapiekaj około 10-12 minut aż dynia będzie ciepła a ser się stopi i zarumieni. Wyjmij dynie, posyp listkami świeżej kolendry

nietylkopasta.pl
Zapiekane tortellini z prosciutto 315

koniecznie wypróbujcie je z tym przepisem! Składniki (na 3 małe porcje): opakowanie gotowych tortellini nadziewanych prosciutto 1 mała cukinia połowa cebuli 150g kremowego serka 100ml śmietanki 3 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła oraz trochę do wysmarowania foremek   Zagotowujemy garnek wody, aby mieć już gotową aby ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)tego dodajemy świeżo odcedzone tortellini, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.   Całość z patelni rozkładamy równomiernie do naczyń do zapiekania. Na wierzch posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia na 10-15 minut. Z wierzchu danie powinno być zarumienione.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 175

ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżka majonez ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki wina (opcjonalnie, ale warto) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Siekana natka

Niedzielny kucharz
Zdrowe pulpety z Ikei 159

ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżka majonezu 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (panierka) ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki wina (opcjonalnie, ale warto) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Siekana

Niedzielny kucharz
Migdałowa tarta z gruszką 121

Będąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześ Artykuł Migdałowa tarta z gruszką pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Schabowe kieszonki niedzielne 148

osoby: 4 dość grube plastry schabu, dobrej jakości, bez żył, tłuszczy itp. 1 jajko 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki 1 szklanka kefiru 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka drobno pokruszonych, płatków śniadaniowych, kukurydzianych 4 łyżeczki ostrej musztardy chili lub innej o dowolnym smaku, jeśli tej nie lubisz lub nie masz sól do smaku 8 plastrów(...)kiedy mięso się kurczy Złóż w zgrabną kieszonkę, dociśnij żeby wypuścić powietrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczaj w jajku roztrzepanym z kefirem, wędzoną papryką i brązowym cukrem. Następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno zmielonymi (pokruszonymi) płatkami. Czynność tą powtórz dwukrotnie, gruba panierka lepiej utrzyma zawartość w ryzach i będzie bardziej chrupiąca Smaż najlepiej na klarowanym maśle ale możesz też

Ogrodnik w podróży
Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 213

Magda Nie musicie wcale wykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika(...)chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka cukru sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy

Smaczna Strona
Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym 172

klopsiki. Mielone mięso z indyka z dodatkiem siekanych pieczarek staje się wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku. Do tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną(...)smakoszy. A potem znów można się puścić w szeleszczącą, złotą jesień! :) Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym Potrzebujesz: Klopsiki 300g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 100g pieczarek 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 mała cebula 250g świeżych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety mielone z cielęciny 143

Składniki:       400 g cielęciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 bułka wrocławska 2 szklanki mleka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz       Przygotowanie:     Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy.   Cebulę i czosnek siekamy.   Mięso mielimy.     Składniki wyrabiamy z jajkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem(...)masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziem 133

pół selera (z gotowania bulionu)  - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania)  Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki(...)Seler kroimy w plastry o grubości około 0,5-1 cm. Posypujemy je solą i pieprzem, panierujemy w mące pszennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 5) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony. 6) W międzyczasie do sałatki dodajemy olej z pestek dyni i posiekany szczypiorek.  7) Sznycle

Roślinożerni urlopowicze
CALAMARI Z SOSEM ALFREDO 135

grana padano. Całość dobrze wymieszaj. Ser się rozpuści i wraz z masłem stworzy idealny kremowy sos. 6. Na koniec dodaj garść rukoli, zamieszaj. Serwuj na talerzach dodatkowo posypane tartym serem grana padano oraz czarnym świeżo mielonym pieprzem. Print CALAMARI Z SOSEM ALFREDO Calamari z sosem alfredo! OH YAH! Jeśli szukacie czegoś pysznego, świeżego, szybkiego i do tego(...)tarce ser grana padano. Całość dobrze wymieszaj. Ser się rozpuści i wraz z masłem stworzy idealny kremowy sos. Na koniec dodaj garść rukoli, zamieszaj. Serwuj na talerzach dodatkowo posypane tartym serem grana padano oraz czarnym świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO! Artykuł CALAMARI Z SOSEM ALFREDO pochodzi z serwisu Globus Kulinarny

globuskulinarny
Zapiekanka meksykańska z ryżem 162

mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona papryka 2 duże łyżki przecieru pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Pęczek natki pietruszki ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno(...)oraz dwie łyżki przecieru. Wymieszaj. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość. Posyp tartym parmezanem. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw rondel na środkową półkę. Zapiekaj przez 20 minut. Podawaj. Smacznego! Artykuł Zapiekanka meksykańska z ryżem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania