mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli
moj przepis namojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja
moj przepis namojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis namojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i
moj przepis namojeprzepisna.pl | Tort Szwardzwaldzki Ten tort wiążę się z wieloma „pierwszymi razami” ;-). Pierwszy raz robiłam i jadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort limonkowo-miętowy dla alergika Długo się zastanawiałam jaki tort zrobić na drugie urodziny mojego synka, który nie je mleka ani produktów z nabiału. Wymyśliłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto marchewkowe z kremem serowym Przepis jest ze strony Moje Wypieki , starałam się nic nie zmieniać, aby jak najbardziej zbliżyć się od ideału, nie mogłam
moj przepis na早安 . Pewnie zastanawiacie skąd to dziwne powitanie. Otóż, dzisiaj na blogu słodko-kwaśny smak Azji, który podbił prawie cały świat, a tym samym zdobył serca producentów gotowej żywności i jedzenia na wynos. Nic dziwnego, bo chyba każdy kocha to orientalne połączenie słodkiej i kwaśnej nuty, podkreślone świeżym, orzeźwiającym imbirem oraz aromatycznym białym pieprzem z duża ilością lekko chrupiących, jędrnych(...)łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki cukru trzcinowego 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru biały pieprz sól Przygotowanie: 1) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. 2) Marchew obrać i pokroić w dosyć cienkie
Fitsweet.meNa zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis naWieczorem mieli przyjść goście. W tym całym amoku, z tego braku czasu zapomniałam o tym aby coś przygotować. W lodówce jednak zazwyczaj mam ricottę
Mango PapajaHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na SłodkoDziś ma dla Was obiecany przepis w sam raz na piątkowy obiad. Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne. Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko
Ostra na SłodkoOsobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A posmarować sobie kawałek dobrego chleba pastą kalafiorową i położyć na to plasterek pomidora… Niebo w gębie. Pasta jest super prosta w przygotowaniu. Pieczemy kalafiora, blendujemy, dodajemy koperek, migdały i voila! Gotowe. Można(...)jeść. Czas przygotowania: około 50 minut Składniki: kalafior – 1 główka kurkuma mielona – 1 łyżeczka kmin rzymski – ½ łyżeczki papryka słodka – ½ łyżeczki olej do pieczenia – 1 łyżka miód lub cukier – ½ łyżeczki koperek – ½ pęczka płatki migdałów – 20g sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Kalafiora umyj, podziel na małe części. Wyłóż
wiecejwarzyw.pljuż kolejny przepis na blogu na zupę z brokułami, tym razem jednak do brokułów dołączyły bataty (słodkie ziemniaki) oraz bardzo przeze mnie lubiany ser cheddar. Dzięki tym dodatkom zupa wyszła pyszna, z mnóstwem smaków i aromatów. Musicie ją zrobić. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – orientalna pomidorowa – zupa(...)smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM
nietylkopasta.plpotrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki(...)łyżka cukru waniliowego 250g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp. *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem
Blog z Apetytempołowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia(...)cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję. Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babka pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercydżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm. Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn) *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite
Blog z ApetytemZdrowe, pożywne muffiny słodzone miodem gryczanym z orzechami laskowymi HELIO , orzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane(...)muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami 16 muffinek mi wyszło. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie 80 g suszonych jagód
Zasmakuj KuchniSkładniki: po golonce na osobę duża cebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej(...)strony. Zdjąc i i odłozyć na tależ. Na tej samej oliwie podsmażyć warzywa, dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie
stajnia gołębie od kuchnikurczaka trzeba zapanierować i usmażyć w głębokim tłuszczu a potem zanurzyć w słodkim sosie, zrobionym na bazie cukru. My zrobiliśmy zdrowszą wersję, bez smażenia. Kurczaka upiekliśmy, sos jest owszem słodki, ale zawiera niewielką ilość cukru. Chcemy zwrócić waszą uwagę na panierkę do kurczaka. Zamiast żółtka jajka wykorzystaliśmy ubite białko, dzięki czemu upieczone mięso jest jeszcze bardziej chrupkie i przypomina kurczaka(...)pokrojone w paski 1/3 szklanki mąki 4 białka jajek 1 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka soli Kilka łyżek sezamu Sos Sok z 3 pomarańczy 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kilka łyżek wody Przygotowanie
Niedzielny kucharztradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao, cynamonem czy orzechami. Cieplutkie, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące – pyszne! Do domu(...)sobą kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta
Garniec Magaliemarchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli garść słonecznika i maku do posypania Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając(...)czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dopiero solimy. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty - odcedzamy. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Marchew i cebulę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś pierwszy dzień szkoły. Koniec słodkiego lenistwa... Żeby osłodzić go mojej córce, postanowiłam upiec pyszne ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z własnej działki. Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki(...)dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ciasto powinno się wyłożyć z blachy na talerz spodem do góry, wówczas brzoskwinie będą na górze. Posypałam cukrem
potrawyregionalne