Wspaniała, delikatna i pachnąca cynamonem z dużą ilością jabłek.. Uwielbiam takie ciasta.. Polecam, naprawdę jest przepyszna. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej, A Woźniakowskiego z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuszczonego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Łyżkę cukru zmieszać z jedną łyżeczką cynamonu i posypać pokrojone jabłka a następnie wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę
Na słodko lub wytrawniepotrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze(...)łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka dni temu chodziły za mną dwa smaki: ostry i słodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby(...)kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę
Kuchnia po mojemuJeśli czyimś adwentowym postanowieniem jest ograniczenie słodyczy, to przedstawiam wam alternatywę. Może nie jest to w 100% ciasto bez dodatku cukru, ale idealne dla osób dbających
Słodki ZakątekJak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki. Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was
Ostra na Słodkoorzechowy i dokładnie mieszamy. Jeśli używacie masła, to warto je rozpuścić, ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała. Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy. Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli używacie żelatyny, zagotowujecie tylko(...)przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy tabliczka czekolady, by go osłodzić :) Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki
Kucharzycapieczarki, · słodka śmietanka 30%, · sól, pieprz, · masło klarowane. Przygotowanie(...)przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej 125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 cytryna Słony
La grande e la piccola cuocazgodzić. Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko. W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM” 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania Forma na babkę Przygotowanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu unikniemy zakalca. Szklanka w moich przepisach zawsze ma 250 ml. Białka
Życie zaczyna się w kuchni75 g mąki owsianej 25 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej 2 większe marchewki 2 jajka 60 g słodziwa 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka
Kucharzycanajlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami. Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły
Słodki ZakątekMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryNadszedł najwłaściwszy czas na przygotowanie mini serniczków! Po pierwsze- jagody są świeże i jeszcze w nie najgorszej cenie, choć domyślam się, że 24zł za kg
Kuchnia w czekoladzieMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji(...)Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek oraz mąkę
Trzeci talerz