tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:302/562)

MAKARON Z KIEŁBASĄ I CEBULKĄ (SWOJSKI OBIAD W 15 MINUT) 410

Duża, rodzinna porcja swojskiego obiadu - makaron ze smażoną kiełbaską i cebulą, z dodatkiem majeranku i natki pietruszki... 🍝 Ekspresowe danie - jego przygotowanie zajmuje dokładnie tyle, ile gotuje

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche - kakao - dżem truskawkowy - beza 167

Składniki na kruche ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - żółtek - 1 łyżka proszku do pieczenia - 250 g masła - 2 łyżki kakao - 2 łyżki śmietany   Do miski

Receptura smaku
Pulpety w sosie koperkowym 204

Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością! Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w

Ostra na Słodko
Karpatka straciatella z galaretkami 211

dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy   góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita   z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu nikt się nie oprze. Ciasto parzone: 1/2 kostki masła bez laktozy Mlekowita 1 szklanka wody(...)miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, oraz startą gorzką czekoladą   mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Schładzamy w lodówce. Można udekorować polewą z czekolady. Mlekowita- Najlepsza na każdą porę dnia! Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym 165

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przepis na pyszną sałatkę śledziową, w której słone śledzie świetnie komponują się z ostrym chrzanem, słodkimi rodzynkami i kwaśną śmietaną. Połączenie tych intensywnych smaków w tym przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis. Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Składniki(na 4-5 osób): 6 filetów(...)śledziowych solonych a’la matiasy 3 jaja Garść rodzynek mały jogurt naturalny (180g) kwaśna śmietana 18% (200g) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu tartego Pieprz 1 łyżka soku z cytryny Garść siekanej natki pietruszki  Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie przynajmniej raz wymieniamy wodę, następnie

Księga-Smaku
Piątek: Zapiekanka z bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym 129

nieco pokruszony bursztyn, jest orzechowy w smaku, lekko słodki, świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych lub zup. Z resztek bulguru można zrobić pyszne racuchy. W naszej zapiekance słodki, miękki bulgur został wymieszany z lekko twardawym jarmużem i zatopiony w kwaskowym, zawiesisty sosie pomidorowym. Całość przykrywa sernikowa kołderka z jogurtu, jajek i parmezanu. Danie proste do zrobienia o zaskakująco(...)smaku. Gorąco polecamy! Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 400-500 g jarmużu 1 szklanka bulguru 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego Garść posiekanego szczypiorku 2 jajka ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka gęstego jogurtu Sól i pieprz Sos 750 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Szczypta ziela angielskiego sproszkowanego Szczypta cynamonu Przygotowanie

Niedzielny kucharz
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 209

czasie, kiedy na żółtą fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli  fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną  zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań.  Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym(...)brzuszek tak jak  po 2-daniowym obiedzie 😉 Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko

Walijskie Pichcenie
Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 178

Dlaczego? Po pierwsze uwielbiam cukinię i wszystko co można z niej przyrządzić. Cukinia jest po prostu smaczna i basta! Po drugie, cukinia jest dostępna przez cały rok! Po trzecie kocham pesto o przeróżnych smakach. Do cukinii mogę wykorzystać pesto z jarmużu czy pesto z kolendry lub wymyśleć kolejne jak to z bobu i mięty…Dlatego cukiniowe spaghetti będzie smakować(...)każdym razem inaczej i na pewno mi się nie znudzi. Pesto zastępuje tradycyjny sos do makaronu. Baaardzo lubię makaron z pesto , a jak dodam do niego grillowane halloumi i słodkie pomidorki to przeżywam kulinarny orgazm! Zauważyliście piękną serwetę na moim stole? Moja kuzynka robi takie piękne rzeczy! Pamiętam takie dziergane firanki, obrusy i serwetki w domu moich dziadków. Moda wraca

codojedzenia
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym 187

Jako sos można oczywiście użyć dowolnego sosu zakupionego w sklepie. Najcześciej jest to ketchup bądź sos czosnkowy. Przynajmniej dla mnie te dwa sosy pasują do kurczaska najlepiej. Lubię też słodki sos chili i sos tysiąca wysp, gdyż również one fajnie komponują sie z drobiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 500 gr piersi z kurczaka pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano, estragon) 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 4 suszone pomidory olej do smażenia sos czosnkowy według przepisu Sos czosnkowy na bazie jogurtu i fety Piersi kurczaka pokroić na małe paski, długości około 5 centymetrów i grubości

mecooks
Botwinka z jajkiem, czyli wiosenna zupa w 20 minut 173

się zupa ugotuje to już paluchów nie parzą i można obierać. No ekspres! Sezon na botwinkę nie trwa długo - korzystaj, póki jest na wyciągnięcie ręki ;) Aha - możesz też dodać tartą marchewkę czy seler, jak lubisz. Ja na łatwiznę poszłam i rozpuściłam w gotującej się wodzie trochę tej BULIONETKI warzywnej (klik) , dzięki czemu aromatu całość nabrała w mgnieniu(...)minutki na starcie warzyw - stąd w przepisie podaję "bulion". Składniki: 2 pęczki botwinki 3 litry bulionu warzywnego 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) 2 łyżki mąki pszennej + 1/2 szkl. wody 50 g śmietany 30% pieprz i sól do smaku (w przypadku bulionu z domowej bulionetki

Kolorowy Przepisownik
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem 138

formy - rabarbar Przygotowanie: Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, studzimy, miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wykładamy do posmarowanego olejem naczynia na tarte. Układamy na wierzchu pokrojony rabarbar. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 30- 40 minut przy temperaturze 180 ˚C. W zależności od piekarnika. Wspólnie wypiekały:  Na Ciasteczkowych Papierach , Grunt(...)smakuj Smakołyki Asi SzybkoTanioSmacznie.com Moje domowe Kucharzenie  Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni  Moje małe czarowanie Wanilia i Kardamon  Smak Mojego Domu  Z miłości do słodkosci  Słodkie okruszki  Gotowanie .. to proste Izoni pyszne smaki Kuchenne zapiski Edyty Szóste niebo Kuchnia Mniam i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety mielone 174

obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz(...)drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie

blog.moje-pasje.info
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 169

mnie lato chadza w czerwieni, pachnie słodkimi malinami, smakuje kwaśnymi porzeczkami i słodkimi czereśniami, trwa zawsze za krótko i rozczula na myśl o beztroskim dzieciństwie i czasie wakacji. Dziś niektóre wspomnienia trwają nadal, zwłaszcza te związane ze smakami i zapachami. Choć nie biegam już tak często boso po trawie, nie zakładam hodowli ślimaków na kapuście i nie wplątuję sobie rzepów(...)włosy w ogóle, to wciąż kocham lato za tę mnogość owoców. Ta tarta świetnie się sprawdzi nie tylko w przypadku niezapowiedzianych gości, ale równie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie.   Składniki Czas przygotowania: 45 min       1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych

Słodki Kompromis
Brazylijskie coxinhas 427

wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 białej części pora mały kawałek selera 2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 suszone liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki Farsz: mięso z przygotowanego bulionu 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu sok z 1/3 cytryny 250 g serka twarożkowego(...)kanapek) z ziołami Ciasto: 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do podsypywania 4 jajka bułka tarta cytryna lub limonka do skropienia po przygotowaniu Bulion: Do dużego garnka włożyć oczyszczonego i umytego kurczaka pokrojonego na mniejsze części (jedną pierś kroić na 2-3 kawałki). Zalać

Bullio
Spaghetti pomidorowe z rzeżuchą 180

Pięknie pachnące aromatycznymi pomidorami duszonymi z suszonymi pomidorami, lubczykiem i bazylią. Do tego tarty bursztyn i świeża - prosto z domowego ogródka - rzeżucha:) U nas w domu rzeżuchę wykorzystuje się nie tylko w święta i od święta. Często zastępuje nam natkę pietruszki czy koperek. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki(...)czosnku puszka krojonych pomidorów - 400 g 1 suszony pomidor z zalewy przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem - wedle uznania łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek rzeżucha do posypania ser bursztyn do posypania Jak przyrządzić? :) Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką

Zasmakuj Kuchni
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 442

kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.  Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.  Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tosty serowe. 154

prostym, jak otwieranie foliowej torebki ;) Ich kolejną porcję śmiało można przygotować w przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie - pyszne, po trzecie - idealne do piwa (tego, które my lubimy najbardziej!). Składniki: kilka kromek pieczywa tostowego lub innego ulubionego 100 g startego cheddara lub innego ostrego sera 100 g startej mozzarelli 2 - 3 łyżki(...)majonezu kilka korniszonów lub ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę kilka posiekanych suszonych pomidorów kilkanaście kaparów papryczka chili pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie) szczypiorek - pokrojony 1/2 łyżeczki kurkumy lub słodkiej papryki Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pieczywa wymieszać w misce. Z pieczywa zrobić tosty (niezbyt  rumiane). Nałożyć masę na tosty i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać

zadanie-gotowanie
Köttbullar - klopsiki szwedzkie 222

drobno czerwoną cebulę i rozgrzewamy oliwę na patelni. Wsypujemy cebulę i smażymy do miękkości. W dużej misce łączymy mięso, jajko, miód oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma.  Formujemy średniej wielkości klopsiki, układamy je na talerzu. Smażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Z podanej(...)średniej wielkości klopsików. Swoje Köttbullar podałam z purée ziemniaczanym, sosem pieczeniowym i ukochaną borówką leśną. Mogłabym to jeść codziennie - połączenie delikatnego purée, aromatycznych klopsików zanurzonych w sosie i słodkiej borówki jest mistrzowskie - musicie spróbować

Cooking Monster
Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej! 169

Zupa wyszła obłędna, mogłabym ją zajadać kilka razy w tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego(...)listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące. zupa

SMYKWKUCHNI
Szarlotka szybko znikająca 194

zapiekać 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis(...)patelni Kuchenne zapiski Edyty -  Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym Sama słodycz i szczypta chili -  Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia -  Jabłecznik kwietniowy Lidia -  Jabłecznik Słodkie okruszki -  Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi -  Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia -  Jabłecznik na zimno Izioni pyszne smaki -  Jabłecznik z prażonymi jabłkami Cafe amaretto

Ewusiowe Smaki
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 216

Żegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch(...)całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie.  Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych 100 g masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny

Kuchnia Ellie
Ciasto marchewkowe 192

Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 57 ( z małymi zmianami ) 3 jajka 250 g cukru ( następnym razem dam pół szklanki ;)) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe(...)kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę

Atlas Smaków
Oładki ziemniaczane z makiem 130

Oładki to smażone placuszki z tartych ziemniaków i mąki. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 25 dag maku, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować i gorące Utłuc, a drugą połowę zetrzeć na tarce.  Sok odcisnąć, połączyć z ugotowanymi ostudzonymi ziemniakami, dodać jajko, mak i sól do smaku. Wyrobić masę dokładnie. Formować placuszki(...)smażyć na oleju. Podawać z maślanką lub na słodko z konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 152

koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę(...)odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Mamy nadzieję, że ten przepis choć

vegetanie
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 180

koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę(...)odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Rybka smażona w cieście naleśnikowym 245

Odkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje)   0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki  1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać

Kto ugości moich gości?
zupa cebulowa- zapiekana 87

zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min. Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto Smacznego. ale można(...)mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone

w mojej kuchni
Biszkopt niezawodny 343

ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam.  Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.  Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest(...)najlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem

Na słodko lub wytrawnie