kwaskowaty, smaczny. Owoce deserowe i na przetwory. TALIZMAN - to odmian szkocka. Szeroko rozpowszechniona i ceniona w Polsce za dużą plenność. Owoce duże, stożkowate, barwy jasnoczerwonej. Miąższ jest różowy, słodki, mało aromatyczny, smaczny. Owoce przede wszystkim deserowe, ale nadają się także na przetwory. Za gorsze gatunki uznawane są ananasówki i kartoflanki . Są mniej aromatyczne, z charakterystycznym zielonym lub białym koniuszkiem(...)wykorzystaniem truskawek: Chlebek truskawkowy Deser jogurtowy z mascarpone z truskawkami Puszysty placek z truskawkami Racuszki budyniowo - jogurtowe z truskawkami i bitą śmietaną Sernik na zimno z truskawkami Tarta z masą waniliową i truskawkami Tarta z truskawkami i pianką waniliową Muffiny kakaowe z truskawkami Truskawkowy drink bez alkoholowy Truskawkowe smoothie
Ciastka - domowe słodkościPolsce, na przełomie XIX i XX wieku, budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć(...)miękkiego masła, 120 g cukru, 120 g orzechów włoskich, 10 g bułki tartej, wanilia lub esencja waniliowa, Orzechy zetrzeć na tarce lub zmiksować. Masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, startymi orzechami, bułką tartą i małą łyżeczką esencji waniliowej. Formę do gotowania wysmarować masłem - dokładnie. Masę
królestwo garówmojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej. I tak to dodanie(...)buraczki do carpaccio można zarówno gotować jak i piec, jednak ja zdecydowanie polecam pieczenie ich w piekarniku ponieważ zawarty w nich cukier karmelizuję się i dzięki temu są bardzo słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych. 2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść
Jadło i czytadłozawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć(...)smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g świeżych liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż
Dietolograzem ciasto z rabarbarem. Na pierwszy ogień ciasto na bazie mąki ryżowej a więc całkowicie bezglutenowe: lekko kruche i bardzo smaczne. Łapcie przepis Składniki (na średniej wielkości blachę do tart): rabarbar (około 4 łodyg), 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną(...)oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia), łyżeczka soku z cytryny (lub inny kwasek do reakcji z sodą oczyszczoną), 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie inne słodziwo) – jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki może zwiększyć tą ilość do 4-5 łyżeczek, w tej proporcji smak ciasta wyszedł dość neutralny. Jeżeli używamy sody oczyszczonej, która jest zdrowsza niż proszek do pieczenia, powinniśmy
Gar Zdrowiaowocami, warzywami liściastymi, mlekiem, orzechami czy kakao. Dziś chciałabym Wam je pokazać w wersji sycącego, gęstego shake'a, będącego połączeniem moich ukochanych smaków - kokosa i czekolady. Żeby nadać słodko-czekoladowego posmaku użyłam karobu. Pewnie większość z Was dobrze zna produkt, ale dla niewtajemniczonych mam kilka słów na jego temat. Czym jest karob, jakie ma właściwości, gdzie kupić? Karob jest(...)niego nie zawiera kofeiny ani teobrominy. To oznacza, że nie pobudza, nie powoduje nerwowości czy wzrostu ciśnienia krwi. Może być więc z powodzeniem podawany dzieciom. Ma naturalnie lekko słodki smak, dlatego idealnie sprawdza się w deserach, pozwalając przy tym ograniczyć dodatek substancji słodzących. ****************************** SHAKE BANANOWO-KOKOSOWY Składniki (1-2 porcje): 2 mrożone bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany - przed mrożeniem warto
Powiedz dietom niedodatki z orzechów, kawałków czekolady lub innych owoców. Pomysł ja wniosłam do kuchni, wykonanie tego chlebka, należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;) Składniki 3 dojrzałe, rozgniecione banany 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo nutella do posmarowania(...)oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego
pink envelopemojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny(...)polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru
Na słodko lub wytrawnieserka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy(...)piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach
My Chcemy JeśćStrangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku
Ostra na SłodkoIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla
Mania WypiekaniaLeniwy wieczór filmowy ;) ahh jak fajnie ;) na dobranoc przedstawiam Wam propozycję na jutrzejsze śniadanie ;) Składniki (8 sztuk): 1 jabłko (średniej wielkości) 1 jajko 5 łyżkek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki
Ostra na SłodkoKotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis namojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko
moj przepis nasosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty w smaku ser. Gwarantuje, że na degustacji jednego pieroga się(...)drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 100g pikantnego salami w plastrach pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 mała cebula łyżka oleju pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera – użyłam Cheddara kulka mozarelli sól i pieprz do smaku 50ml czerwonego wina1 Na sos pomidorowy: 2 duże, dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku sól
Smaczna StronaProsty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci. Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci . Jednak czasem lubię poeksperymentować i tym razem postanowiłam, że moja surówka(...)tylko wszystkie warzywa pokroiłam w słupki za pomocą noża. Wiem, że to ciut bardziej pracochłonne, jednak efekt bardzo mnie zadowolił. Zamiast delikatnego pora, użyłam intensywnej w kolorze i lekko słodkiej czerwonej cebuli. Niewątpliwą zaletą czerwonej cebuli jest to, że nie jest tak ostra jak jej biała siostra i nie szczypie w oczy podczas krojenia. W smaku także jest o niebo
DietologCytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi. Składniki: Spód: 100g herbatników pełnoziarnistych 200g cukierków czekoladowych np. michałków Masa serowo-cytrynowa: 1kg sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 30% 160g cukru 16g cukru wanilinowego 6 łyżek żelatyny(...)żółtka 120ml soku z cytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowo-cytrynowa
Szalona Kuchnia Ewelinykostka rosołowa mąka ziemniaczana ewentualnie groszek ptysiowy lub biszkopty Przygotowanie : Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0,5 cm) W 1/4 szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, zagotować ciągle(...)zupę z ognia, wpierw wlać sok- wymieszać, kostkę rosołową, potem utarte żółtko i ponownie wymieszać dokładnie by się nie zważyło Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub bardziej na słodko z biszkoptami Tuz przed podaniem zupy możemy wlać do niej po łyżce lub 2 śmietany. Zupa podawana w sezonie zimowym może być gęściejsza, a latem o lżejszej konsystencji
Proste PotrawyProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Bulliomyślę, że wielu z Was zna to ciasto. Jego nazwa to shrek, dlaczego? jest zielone jak ogr z bajki :-) Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda. No to robimy shreka :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę BISZKOPT: -5 jajek -6 łyżek cukru -3 łyżki(...)solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, olej. Na końcu dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś) 900ml -3 budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNiby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało być tradycyjnie, wyszło niecodziennie. Efekt mnie zaskoczył i myślę, że Wam też się spodoba. Co lubię w tej panierce (bo cały sekret tkwi właśnie w niej): pasuje do każdego rodzaju kotleta: schabowego(...)innych warzyw... Składniki : Mięso schabowe (to jedna z wielu propozycji, ale pamiętaj, że może to być każdy rodzaj kotleta) Ulubione przyprawy, ja dałam: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 jajko Szklanka amarantusa ekspandowanego 3 łyżki mąki Masło klarowane Jak je przygotować : Umyte i osuszone mięso rozbijam tłuczkiem, Posypuję przyprawami i czekam chwilę, aż mięso przejdzie przyprawami
Ale Prosteszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża puszka plastrów ananasa 50g mielonych migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować na gładki mus i również powoli dodawać(...)migdały i mieszamy. Po odrobinie dodajemy do masy cały czas ucierając ją na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy likier pinacolada. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie pieczenia wierzch babki zbytnio się rumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Przestudzoną
Kuchnia w czekoladziewaniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy. WYKONANIE: Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy(...)dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min. Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy
W kuchennym oknie EwyKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)żółtka, wlać ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C . Podpiec spód przez około
maniapieczeniaProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Bullioszybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy Wam na czasie to do zamrażarki. Jabłka, nie mogą zawierać zbyt dużo soku, najlepsze są twarde, nie za słodkie. I teraz ciekawostka, nasza szarlotka zawiera jabłka, z których uprzednio został w sokowirówce wyciśnięty sok. Dwie przyjemności, a jabłka tylko jedne :P Na blachę 40x24 potrzebujemy: 200 g margaryny(...)pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie
MamaOskarkaŚniadanie lekkie ale pożywne, zdrowe ale słodkie, cieszące oko ale szybkie w przygotowaniu... Czy takie śniadanie jest możliwe? Bez dwóch zdań :) Pokażę Ci, co powinno znaleźć się w Twoim pierwszym posiłku, tak by szybko i bezboleśnie poradzić sobie z poranną perspektywą. A także jeden z moich sposobów na uśmiech o poranku ;) TRZY KROKI DO ŚNIADANIA, KTÓRE SZYBKO POSTAWI CIĘ(...)NOGI Po pierwsze białko . Dodaje energii i przyspiesza metabolizm. (JOGURT NATURALNY) Po drugie błonnik. Daje uczucie sytości. (OTRĘBY OWSIANE) Po trzecie węglowodany, witaminy i składniki mineralne. To wszystko zagwarantuje odpowiedni owoc. (MANGO) Do szklanki na przemian wsypujesz płatki owsiane, jogurt, zblendowane mango. I gotowe. Można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki. Tym sposobem rano nie musimy tracić czasu, by przygotować
Mój Smak na Życieniczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany. P.s. Zajrzyjcie do Chantel , Gin i Mirabelki , które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechowe Karithopita(...)blachę 36 x 25 cm czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek (oddzielone białka od żółtek) skórka
Chilli Czosnek i Oliwa