tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:92/142)

Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami 138

temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam... Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej(...)Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę

Czerwień i błękit
Ciasto bounty 237

cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie

Delicious Titbits
Czekoladowa szarlotka z budyniem 208

Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej,ale jak zawsze nie pamiętam na jakiej. Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i

charlotte gotuje
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9186

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je partiami do czekoladowej mikstury, najlepiej na trzy razy, a całość delikatnie mieszamy łyżką tak, by piana nie opadła. Czekoladowy mus wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Ponownie wstawiamy do lodówki. Obie galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0,5 l wody. Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku, odstawiamy na chwilę(...)ostatni raz wstawiamy formę do lodówki. Tym razem na minimum 2 godziny. Po tym czasie kroimy ciasto np. w kostkę lekko zwilżonym nożem. Przed samym podaniem posypujemy wierzch tartą czekoladą lub posypką. PS. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu jednego, maksymalnie dwóch dni od przygotowania. PPS. Jeśli nie będziecie podawać całego ciasta od razu

Ratunku obiad
Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku 151

pieczenia KASIA nie wpadła bym sama na taki pomysł.  Kochani do dzieła! Wypiekajcie coś pysznego i pędźcie do ukochanej osoby wręczyć jej wypiek. Koniecznie spróbujcie przepis na Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku  Składniki: Ciasto I  1 kostka do pieczenia Kasia  3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru  2 opakowania cukru wanilinowego  ciasto(...)ciasto II  W misce ubijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy na gładka masę. Ciasto przelewamy do zaokrąglonej keksówki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Do środka przesypujemy ciasto I grudkowe, delikatnie mieszamy, aby jasne grudki rozprowadziły się równomiernie po całej keksówce.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C góra-dół przez

Niezły Młynek
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 145

więcej na temat książki, która urzekła mnie od pierwszej chwili. Okładka od razu zadziała jak magnez, przepiękna fotografia autora Brenta Parkera Jones'a, na której dumnie prezentuje się tort czekoladowy przyozdobiony płatkami kwiatów i owocami. W jednej chwili sięgnęłam po tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie(...)mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy

SMYKWKUCHNI
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 178

Kolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało  budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden(...)maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2  budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się nie lepi

kruche babeczki
Murzynek Mamy 149

przepisu, lecz niestety nie podam źródła, ponieważ już wtedy mała Di interesowała się książkami kucharskimi - czego dziś efektem jest brak okładki.  Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba nic w nim zmieniać! (Mała keksówka)  1 szklanka mąki(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.   Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka".) Masę na polewę lekko podgrzać

Di gotuje
Torcik orzechowo - czekoladowy 162

kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około 15 minut

My simple kitchen
Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką 173

Naleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około(...)wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (mają wyglądać jak gruba bułka tarta). Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, mleko, olej i syrop klonowy. Zmiksować. Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło warstwą dno. Smażyć

Oryginalny smak
METROWIEC 127

Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.  Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać równomiernie masy ciast. Zaczynając od środka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40- 45 min., do suchego patyczka.  KREM: Krem(...)przemian, przekładając je masą karpatkową tzn. stawiamy jasny plaster ciasta, ciemny smarujemy masą karpatkową i przykładamy do jasnego. Tak postępujemy do końca. Na sam koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej kroić z ukosa

Kuchnia Paulettes
Babka kokosowa z morelami 164

dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 mielonych orzechów laskowych   200 g masła 120 g ksylitolu/cukru 5 jajek(...)misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek bez miksera 152

wszystkie składniki łyżką (polecam drewnianą), wstawić do piekarnika i ciasto gotowe. Odkąd mam bobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam! MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Składniki w temp. pokojowej: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy

Zasmakuj Kuchni
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 192

Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz 100% z owoców extra gładkie) ok. 50 g (kilka łyżek)  Słonecznik:  80 g margaryny (tu: masło roślinne(...)Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać . Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30 min (do suchego patyczka) 2. Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, gdy się rozpuści dodajemy słonecznik, mieszamy i czekamy aż zbrązowieje

Malowane smakiem
Piernik wyborny siostry Anieli 219

przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy(...)lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia Polewa czekoladowa: 150g czekolady np. deserowej 150ml śmietany słodkiej Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje

Smakowy Raj
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 187

pyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową(...)trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę

Dieta bez mleka
Tarta z malinami i białą czekoladą 98

mleka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasol(...)kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut

Receptura smaku
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 180

książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną(...)Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Babka dyniowo-czekoladowa 144

drugiej niesamowicie klasyczne i smakowicie brzmiące. W każdym razie na pewno wypróbuję wybrane przepisy i nie będę się bała zaznaczać ołóweczkiem i dodawać swoje notatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru(...)Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika

Przepysznik - BLW i nie tylko
MOCNO CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 184

Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe.  Do tego dojrzałe czereśnie.  Idealny duet.  Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :)))  Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Walijskie Pichcenie
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 242

Lekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto.  Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym.  Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem.  Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru(...)koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut. Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta. Mus malinowy: 400g malin

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania