Świetna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Przepis wynaleziony w mojej starej stercie wycinków z gazet niewiadomego pochodzenia ;-) Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji 'Warzywa w słodyczach' . Składniki -24 dag mąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru(...)stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zielona Kuchniaszybko lecieć, że żyję od Świąt do Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma. Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo. Składniki: ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut. lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz
Niezły Młynekdodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich(...)żółtko i porządnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy na formę do tarty o średnicy 21 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego! Artykuł Wilgotny placek dyniowy z jabłkami bez tłuszczu pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongOkazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił(...)ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 100 g mąki pszennej 30 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 65 g cukru trzcinowego 85 ml jogurtu naturalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeflour) 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z dwóch cytryn lub ulubiony aromat Formę (2,6 litra) wysmarować i wysypać bułką tartą (bezglutenowcy nap. mielonymi migdałami) Całe jajka dobrze ubić na puszysta masę- (należy się przyłożyć do ubijania bo od tego(...)spiecze się a w środku będzie surowa. Po kilku minutach od upieczenia wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjuż nie mam wymówki. Położyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się do roboty. Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest(...)czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia. Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką
W poszukiwaniu inspiracjimojprzepisna.pl | Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w otwarciu kawiarni moich przyjaciół. Co więcej zostałam poproszona o fotorelację z otwarcia
moj przepis napiernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową. Oprócz orzechów i migdałów można go wzbogacić rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochłonne wypieki! Składniki: 800 g marchwi(...)końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 3 łyżkach wody) 1 szkl maślanki 200g masła 1 łyżka nutelli listonic_name = "Ciasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 szkl mąki (ok. 311g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao 1 łyżka cynamonu 1,5 szkl cukru(...)jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Krok 3 Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Krok 4 Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi . function load(url, callback
CoolinarniePLborówki i delikatnie mieszamy całość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić(...)góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka lub wody. Nie można ani na chwile przestać jej mieszać. Czekoladową polewę nakładamy na babeczki i przyklejamy dekoracje z masy cukrowej. Eleganckie babeczki z bananami Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli
królestwo garówTrzeci rok z kolei miałam okazję i wielką przyjemność przygotować kolorowe garden party na działce. Świętowaliśmy trzecie urodziny naszej córeczki i dziś chciałam Wam przedstawić urodzinowe menu, a także kilka aranżacji tej małej imprezki. Ogromnie się ucieszyłam, gdy znów trafiliśmy na idealną pogodę i mogłam poszaleć z organizacją zabawy w ogródku działkowym moich rodziców. Pewne ograniczenia wpłynęły na dobór menu(...)działkę, to w tym roku zrezygnowałam z takiego tradycyjnego. Po pierwsze córka świętowała już torcikiem, kilka dni wcześniej w przedszkolu, a po drugie każdy w rodzinie uwielbia sernik czekoladowy, a ja miałam przy nim mniej pracy i mniej stresu, że mógłby roztopić się w upale. Sernik czekoladowo-kokosowy przygotowałam z tego przepisu —>KLIK. Z tą różnicą, że zrobiłam
Mienta blogSoczyste maliny z połączeniu z czekoladowym ciastem i odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?! Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością! Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I! SKŁADNIKI: - mąka(...)powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy warstwą malin. Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodkowzroku. Coś takiego w wersji na bogato-z bitą śmietaną i czekoladą. Ale jednak zdrowego i nie naładowanego mnóstwem cukru i chemii ;) Zakasałam więc rękawy i stworzyłam swoją wersję czekoladowego shake'a na bogato. Wyszło zdrowo, pysznie i...legalnie ;) Nie znajdziecie tu laktozy czy białek mleka, nie ma też dodatku białego cukru. Jest za to spora dawka białka i zdrowego(...)produktów oraz przez własne przekonania. Jeśli nie dokuczają Wam alergie czy nietolerancje, możecie zastąpić syrop z agawy i daktylowy np. miodem. Do dekoracji możecie użyć roztopionej czekolady, wiórków kokosowych, tartej czekolady, ulubionych orzechów, migdałów i innych rzeczy, na które będziecie mieć ochotę :) Składniki na 2 duże porcje (lub 4 mniejsze): 150 g silken tofu (ostatecznie możecie użyć zwykłego tofu
Zawsze głodna!Czytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak na przykład słynne tarta Tatin czy doskonała przyprawa Pimenton. Dość podobne sprawy się mają z hiszpańskimi churros - narodziły się bowiem z silnej potrzeby szybkiego i łatwego jedzenia, a ich początki sięgają pastwisk(...)bardziej powszechnych w kanonie hiszpańskiego Street food, pakowane w pudełka są sprzedawane praktycznie wszędzie. Churros najczęściej jada się na śniadanie, maczając te złote pręty w filiżance wypełnionej sosem czekoladowym, nazywają się wtedy chocolate con churros jednak w Urugwaju podaje się churros ze stopionym serem. Churros mimo smażenia w głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura
Słodki Kompromiscałym domu! Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana(...)roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut
Ostra na Słodko