tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:80/142)

Zebra przekładana śmietaną 127

Długo myślałam co za ciacho do kawy przygotować , i tym razem wypadło na pyszną zebrę , przełożoną bitą śmietaną , oraz polewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki  2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mleka  2 łyżki kakao  300 ml śmietany 30 %  olejek śmietankowy  4 łyżki cukru pudru  łyżka bułki tartej  łyżkę masła Wykonanie   Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie

Mój Smak
Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 188

tortowej PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody  -5 łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany 36% -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu DODATKOWO -1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu -ozdoby  Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy(...)oraz mąkę. Delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Składniki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tartalettki czekoladowe 177

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy(...)dowolnie, np. owocami lub bakaliami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego! tartaletka czekoladowa

Humanistka w kuchni
DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ CUKRU 2431

bardziej przypomina dobrą orzechową czekoladę. Niemniej zdrowiej już być nie może. Same zdrowe składniki: kakao, orzechy, ksylitol, olej kokosowy, mleko ryżowe. Jednym słowem bardzo zdrowy zamiennik dla spragnionych niezdrowych czekoladowych słodyczy. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji. Składniki na 1 porcję: - 100g orzechów laskowych - 2 czubate łyżki kakao - 1/4-1/3 szklanki mielonego ksylitolu lub 1/4 szklanki syropu z agawy(...)trzeba) Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.6-10 minut (termoobieg). Następnie przełożyć je na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórki. Czym mniej skórki na nich zostanie tym więcej słodyczy uzyska gotowy produkt. Wyłuskane orzechy zalałam w misce wodą

Smaczne Zdrowe
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 262

białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody(...)daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu)   pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego)  Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Moja pierwsza dyszka! 148

był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną skorupką na wierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy- jest to bardzo łatwe, niektóre wręcz "wyskakują" ze skóry. Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną (wolę ją od bułki tartej, bo jest drobniejsza). Rozpuszczamy czekoladę. My robimy to w metalowej misce na małym ogniu, możecie zrobić to też

les mirabelles
Jogurtowe z nutellą 223

kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa. Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund. Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund. Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę(...)koniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy

Ostra na Słodko
Wilgotny Piernik Z Buraczkami 194

opakowania przyprawy do piernika (10 g ) 2 czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina) Polewa czekoladowa 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej Ciasto 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę(...)starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Polewa W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Serowa babka z żurawiną 253

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA: 3 łyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć. Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując(...)pieczenia i zmiksować. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić. Przygotować owocowy lukier rozcierając soki

https:KKuchniaMniam
Czekoladowe tartaletki z daktylami i marmoladą z pigwy 223

Łasuch to słowo które do mnie pasuje, potem muszę myśleć jak zrzucić parę kilogramów ale oprzeć się takiemu deserowi nie sposób. Pobiegam godzinę dłużej i spalę

Moje Małe Czarowanie
pyszny, lekki sernik z czekoladową pianką 256

końcu mamy lato, więc cóż...:-) Mimo upału postanowiłam upiec dziś ciasto, na które trafiłam kilka dni temu. Mowa o pysznym, lekkim serniku, upieczonym na ciemnym biszkopcie, i pokrytym czekoladową pianką.  Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha.  Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html   Bardzo często korzystam z tego0 bloga i przepisów(...)masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.  na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka. PONCZ: -4 łyżki wódki -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki cukru -pół szklanki wody Wszystkie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik 194

łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka (ok. 20 ml) Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy(...)mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min. 7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej). Piernik jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu, -  magnez (zawarty

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI BEZGLUTENOWE 268

Dziś gratka dla miłośników czekoladowych smaków w połączeniu z sezonowymi , pysznymi owocami. Ciasto jest lekkie i kruche i co najważniejsze BEZGLUTENOWE. Wypróbujcie koniecznie ! POTRZEBUJEMY: CIASTO 150 gram mąki bezglutenowej 250 g amarantusa ekspandowanego 175 g masła 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 30 g cukru (niekoniecznie) WYPEŁNIENIE 1/2 kg truskawek 2 łyżki powideł truskawkowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ze wszystkich(...)składników zagniatamy ciasto . Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty (22-23 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min w temp 180 stopni z termoobiegiem.  Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy truskawki czubkiem do góry. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki , ścieramy na grubej

WYSPA SZCZĘSLIWA
Czekoladowa pychotka z morelami. 119

Czekoladowa pychotka z morelami. Składniki :                       ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru  25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych(...)łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać

Przepisy i porady kulinarne
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 218

czekoladowe ciasto, z wierzchu chrupkie i spieczone, w środku miękkie, lepkie i właśnie zakalcowate. Niewielu osobom to odpowiada, jednak niemniej smak jest bardzo, bardzo dobry. A przede wszystkim - niesłychanie czekoladowy! Dzisiejsza wersja - buraczana, z dodatkiem żurawiny. Przepis znaleziony na Vegelicious , nieco zmieniony. BURACZANE BROWNIE Z ŻURAWINĄ /źródło: Vegelicious :/ 3-4 średnie surowe buraki (około 400g) 1 banan 1/3 szklanki oleju(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę, sól, cukier

W kuchni Karmel-itki
Torcik W-Z jak z PRL 224

mojprzepisna.pl |Torcik W-Z jak z PRL Ostatnio miałam przyjemność uczesniczyć w imprezie tematycznej. Tematem były czasy PRL. Wszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na

moj przepis na
CIASTO CHAŁWOWE 794

sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka 300 g chałwy ( u mnie waniliowa(...)piana stanie się błyszcząca a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka a gdy się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać

Pieguskowa Kuchnia
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 293

jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej  smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.   Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki.   Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym(...)salami należy uprzednio przekroić na pół.  Nie mogą być większe o kromki chleba. Przykładowe propozycje krokietów/roladek: -  z serem i szynką ( klik ) - z pasztetem ( klik ) - z kremem czekoladowym ( klik

Di gotuje
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 170

piekarnika  Gorenje  i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy. Czekoladowe ciasto majonezowe z  malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 duże wiejskie jajka 100 ml  majonezu 100 g mąki ziemniaczanej(...)pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy

Kulinarne przygody Gatity
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 435

Uwielbiam maliny! Od dziecka się nimi zajadałam, ponieważ rosły blisko stawu. Mogłam godziny spędzać w tych zaroślach, z czerwoną buzią i rączkami.  Spód: 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych 150 g masła 4 łyżki adwocatu Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Masa(...)rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę

VioletoweKucharzenie
Zebra... 176

połowę mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika i pozostałą mąkę. Wszystkie części dokładnie wymieszać, każdą oddzielnie. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian po 3 łyżki: jasne, kakaowe i czerwone, aż do wykończenia się ciasta. Zebrę pieczemy w temperaturze(...)Jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, nie oblepiony ciastem, to zebra jest upieczona. Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową

In my kitchen