Od 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na Słodko150g ciasteczek / czekoladowe herbatniki i ciasteczka owsiane 80g masła 2 łyżki miodu krem : 4 średnie cytryny otarta skórka z cytryny 6 żółtek 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 200g masła 82% tłuszczu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Ciasteczka mielimy na pył. Dodajemy miód i roztopione wcześniej masło. Całość mieszamy. Wykładamy na formę do tarty. Ważne jest
KuchcikoweLovesłodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym. Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka . Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: 60g masła 2 szkl(...)łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić
Grunt to przepis!mojprzepisna.pl | Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Przepyszne, szczególnie na ciepło, intensywnie czekoladowe muffiny. Kryją w sobie czekoladę gorzką i białą, słodzone syropem klonowym
moj przepis naUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe
Ciastkozercykremem czekoladowym i orzechami. Pycha! Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 100 g cukru brązowego 1 jajko, rozbełtane 75 roztopionego masła lub oleju kokosowego 170 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 70 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Podłużną formę o długości 24 cm (tzw keksówkę) smarujemy masłem lub olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą. Banany rozgniatamy widelcem
Smakowity Blog Kulinarnynawet przygotować fondue czekoladowe. Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy na gotowym kąsku serowych „glutków”! Tak przygotowany kawałek za pomocą widelca zdejmujemy ze szpikulca na talerz i jemy za pomocą sztućców. Nie wkładamy do ust kawałka nabitego na szpikulec. Po pierwsze, jest to niehigieniczne i nieapetyczne, po drugie możemy solidnie poparzyć, a po trzecie te szpikulce
Kate's Kitchenpolewie czekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do wysypania
Moja Książka Kucharskasmaku czekoladowym HELIO , 50g płatków migdałowych HELIO . PRZYGOTOWANIE 1. Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy
Tradycyjna kuchnia Kasibędzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 2 małe(...)jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych pomidorów szczypta kuminu majeranek curry olej do smażenia bułka tarta + sezam do obtoczenia Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek posiekać
Obiad gotowymasła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy
Gotowanie...to proste !tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe
Codzienna kuchnia niecodziennajest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej. Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm. - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 2 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach(...)Kiedy dobrze się ze sobą połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę, jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła
kawawszklancełyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki) Dodatki i dekoracje: Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami(...)piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta. 4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden
Kuchnia domowa Aniczekoladowy z tofu jedwabistego). Właściwości Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu. Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka i to takie, które zawiera liczne aminokwasy egzogenne. To związki niezbędne do naszego życia, ale takie, których sami nie produkujemy. Musimy je więc dostarczać organizmowi z pokarmem. Po trzecie tłuszcze roślinne w tofu
Fleksitarianizm.pltrzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) Znasz, lubisz? Składniki: 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek pół szklanki mleka pół szklanki cukru pół szklanki bakalii u mnie skórka pomarańczowa i migdały 300 g dżemu truskawkowego 125 g masła 2 czubate łyżki kakao pozostałe: posiekane migdały płatki cynamonowe pokruszone polewa czekoladowa, czyli czekolada
Życie zaczyna się w kuchniwysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki: masło, jajka, cukier waniliowy, 250 g cukru, sól, proszek do pieczenia, mąkę, 40 g mleka. Składniki dokładnie połączyć mikserem na jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać do formy babkowej. 5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować. 6. Ciasto czekoladowe wylać
W mojej kuchnipolewa czekoladowa lub czekolada Sposób wykonania: Wodę, olej i cukier puder miksujemy. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy i cały olejek migdałowy. Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nagrzewamy
Pan i Pani Smith w kuchniczekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski. Dodajemy cukier wanilinowy, masło, cukier oraz pokrojone na drobne kawałki bakalie i wszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki
Pan i Pani Smith w kuchni