Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście
Niedzielny kucharzproste, niewyszukane, nieskomplikowane. Jeśli macie nagłą ochotę na coś słodkiego to nie idźcie do sklepu po kupne słodycze. Pokombinujcie ze składników i przygotujcie własny słodkości. Będzie zdrowiej, taniej i smaczniej. A ja gorąco polecam Wam szybkie ciastka orzechowe Szybkie ciastka orzechowe przepis na 8 ciasteczek 4 łyżki masła orzechowego 6 łyżek mąki jaglanej 2 łyżki miodu Masło orzechowe i miód
365 dni dookoła kuchniCzas ponownie napełnić michę studenta :), Idealna propozycja dla tych co lubią treściwe posiłki.Smacznie,szybko,tanio czyli to co lubimy najbardziej :)! Przepis na 4-5 porcji. Składniki: kawałek wędzonego boczku puszka zielonego groszku konserwowego opakowanie dowolnego ulubionego makaronu, u mnie świderki (500 gram) pęczek natki pietruszki Kulka mozzarelli (opcjonalnie jeśli lubisz :)) 1 cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz
Studencka MichaMarokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw
Niedzielny kucharznajbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusimy przygotować placki tortilli, przepis i instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ . Oczywiście można też kupić gotowe placki jednak przygotowanie ich samemu nie jest trudne ani bardzo pracochłonne a wychodzi dużo taniej i według mnie także smaczniej *** *** Fileta z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej
Blog z ApetytemBardzo wszystkim smakowała. Smaku i aromatu nadaje panierka z pistacji i chleba, która otula soczystą jagnięcinę. Chrupiąca na zewnątrz, a mięso w środku lekko różowe. Jagnięcina nie należy do tanich mięs, ale może i Wy skusicie się na przygotowanie takiej porcji mięsa. Żródło książka Jamie Oliver "Świąteczne przepisy" Składniki comber jagnięcy (4 szt) 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła
O kuchni z uczuciemLeon. Jak wiadomo, częścią składu jest nikomu do szczęścia niepotrzebny cukier. Taki soczek możemy śmiało przyrządzić w domu, wystarczy 3 składniki wrzucić do blendera i gotowe. Wychodzi nawet taniej niż kupić w sklepie. Idąc tym tropem, wykonałam sobie coś podobnego. Ostatnio miałam małe problemy z gardłem i woda jakoś nie chętnie przechodziła przez przełyk, a wtedy wchodzi w grę picie
Zdrowie i pysznie na talerzuprzepisów w popularnych książkach z tego okresu Monatowej, Disslowej, Kiewnarskiej, Gniewkowskiej... Do przygotowania szynki użyto piwo owsiane, które wówczas było dość popularne, ze względu na powszechną i tanią uprawę owsa. Z owsa produkowano piwo jasne. Obecnie najczęściej są to piwa ciemne, ale jasne też można znaleźć. Szynka przed duszeniem gotowana jest w sianie, podejrzewam że kiedyś było to dość istotne
królestwo garówkilku składników, które na pewno masz w kuchni. Niepozorna, a smakuje przepysznie. Szczególnie drugiego dnia. Ribollita – odgrzewana włoska zupa Od pewnego czasu szukamy prostych, szybkich do zrobienia i tanich przepisów. W ten sposób trafiliśmy na ribollitę, kiedyś zupę biednych włoskich chłopów, którą gotowali w chudych latach. Danie jest niesamowicie proste, a przez to pyszne, sycące i zdrowe
Niedzielny kucharzBardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą, konserwowym ogórkiem , pachnącym koperkiem, czosnkiem oraz jajkami. Składniki: 500g ziemniaków 6 jajek 250g konserwowych ogórków 1 pęczek koperku 100g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Dekoracja 2 jajka natka z pietruszki Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinykażdy z przepisów został pozbawiony nadmiaru kalorii, a więc "odchudzony", przez co przyjazny dla każdego, kto dba o zawartość swojego talerza. Tę książkę oraz inne PORADNIKI znajdziecie na Tania Książka. Twarda oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość. Warto! Robimy pyszną ogórkową zatem! Składniki -400 g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków litr wywaru z jarzyn
Z Kuchni Do Kuchnilodówce.Nic mi się niezmarnowało ,nawet olej z konserw , który wykorzystałam do przepisu na śledzie.Okazało się , że wszystko gościom smakowało i nawet nie zdali sobie sprawy jakim tanim kosztem wszystko zrobiłam.Minimum pracy i kosztów.To było najtańsze i najsmaczniejsze przyjęcie jakie do tej pory zrobiłam dla rodziny ha na .... Na 4 porcje: 2 duże konserwy z makreli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinastępny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia
Jeść, by żyć w zdrowiu