dzisiejszym wypiekiem, oczywiście każdy z osobna pyszny i piękny ale też skomplikowany z robotą. Tu przemielić, tam odcedzić a i 5 jajek dodać - wow - na bogato. Mój jest skromny, tani i szybki w obsłudze. Mała blaszka kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki: 500 g mięsa na gulasz
pieprzny smaczekimbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba je przechowywać w lodówce
Szczęśliwa kuchniaimbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba je przechowywać w lodówce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo dużo zdjęć i uważam, że to jest świetna nauka. Przypatruję się, jakie tła dobrze wyglądają na zdjęciach, jakie kolory i faktury. A później wymyślam, jak to samemu zrobić tanim kosztem. Większość teł to po prostu wykorzystanie materiałów, które gdzieś znalazłam lub dostałam. Korzystam z drewnianych skrzynek, desek ze starego ogrodowego stołu (który nawiasem mówiąc kiedyś sama zrobiłam). Były pomalowane
Chilli Czosnek i OliwaPamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście. Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło
Kuchnia w czekoladzieLigawa- wołowe mięsko. Nie jest to tania część mięska, ale pyszna. Lubię sobie sama zrobić wędlinkę na chlebek. Wiem co jem i satysfakcja duża. Wyszła pyszna i krucha, polecam. Mięso umyć i osuszyć. Do miski wsypać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Mocno natrzeć mięso ze wszystkich stron marynatą. Włożyć mięso do miski i przykryć. Teraz przez trzy dni dwa razy
Kuchnia PokoleńUwielbiam makaron z różnymi rodzajami mięs, ze szpinakiem, ale też z krewetkami. Tan przepis jest wspaniały. Szybkie danie a takie pyszne. Składniki: krewetki argentyńskie około 300 g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła szczypta soli świeżo zmielony pieprz garść pietruszki płatki chilli (mam w młynku- mielę na świeżo) 2 łyżeczki świeżo wyciśniętej cytryny makaron 3 łyżki śmietany 18 % Do rondelka
MojaQchnia.plWitam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w przygotowani, ponieważ z mąk bezglutenowych użyłam jedynie skrobi kukurydzianej. Polecam wypróbować przepis nie tylko osobom uczulonym na glutem. Do przygotowania babki bezglutenowej będziemy potrzebować : Użyłam foremki z kominkiem o średnicy
Uwaga Babcia GotujeChciałam Emilce kupić taki namiot, ale jak zobaczyłam ceny to się za głowę złapałam. Przeanalizowałam, że łatwiej i taniej będzie samemu zrobić. No i proszę takie oto tipi powstało Nie robiłam zdjęć w trakcie szycia więc odsyłam do strony z DIY. Wykroiłam je i uszyłam zgodnie z tutorialem na stronie TWOJE DIY . Dodatkowo zrobiłam okienko żeby można było przez
Mam apetyt na ...jadła i tego w jakim pojemniku zanosiła ten obiad do pracy. Projekt lunch box miał pokazać, że dzięki zabieraniu posiłków do pracy: wiemy co jemy i możemy jeść zdrowiej, taniej i bardziej różnorodnie. Również Gotuj.Skutecznie.Tv radzi nam, żeby przygotować sobie posiłek poprzedniego dnia wieczorem i żeby ugotować większe porcje i zamrozić na później. Drugie śniadania Magdaleny przypominają mi posiłki, które
Ugotowane pozamiatanekażdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich , łatwo-dostępnych składników a przy tym jeszcze robi się je bardzo szybko . Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji
Pobite gary BarbaryKapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania. A ta niepozorna główka jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, witaminy i wbrew ogólnym opiniom jest niskokaloryczna (100g kapusty to tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam
Smak mojej kuchnimożemy poprawić pracę układu krążenia, pokarmowego, odpornościowego. Ja stosuję mąkę orkiszową nie tylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety. U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego, by bułki były bardziej wilgotne i dłużej zachowały świeżość
Smak mojej kuchniLubię ciasta, lubię słodkości. Nie zawsze mam mnóstwo czasu na pichcenie w kuchni. Wtedy biorę się za wykonywanie ciast szybkich, tanich i smacznych. Do takich należy ciasto z majonezem. Czy już mieliście okazję je wypróbować? Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej 1 szklanka cukru olejek śmietankowy, bądź waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
My World by Dagmara RekBakietki ziołowo-czosnkowe bardzo często kupujemy. Jadamy je zazwyczaj na śniadanie, bądź jako przekąska przed kolacją. Stwierdziłam, że taniej i o wiele smaczniej wyjdzie samemu przyrządzić taką przekąskę niż kupić. Dlatego postanowiłam sama zabrać się za zrobienie masła ziołowo-czosnkowego, bagietkę długą kupiłam w sklepie. Ale wciąż przymierzam się do zrobienia swojskiej. Składniki: - 20 g. masła (ja użyłam osełki
My World by Dagmara Rek