tajska zupa - 786 przepisów (strona:37/53)

Kokosowa zupa z krewetkami. 137

krótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy przejść się morskim brzegiem w jakimś spokojnym miejscu poza sezonem, by przekonać się, że i w naszym szarym Bałtyku są krewetki. PPS Moja tajska bazylia ma się dobrze i znalazła się w zupce. Dzisiaj

zadanie-gotowanie
Współpraca z "Soligrano" 117

jego struktury, zwiększenie objętości. Ten proces odbywa się w urządzeniach zwanych armatkami.  W paczce znajdowało się: soczewica czerwona musli - orkisz, jagły gryczotto tajskie ryżotto meksykańskie  vege burger racuchy jaglane z jabłkiem i cynamonem falafel zupa krupnik Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów

Truskawkowa Fiesta
Placki z kukurydzą 85

kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami. W tym przypadku mamy czerwoną pastę

Blendman
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 277

pełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz

Dietolog
Krewetki po tajsku 131

Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła

Gotowanie i blogowanie
ZUPA TAJSKA 95

stron świata? U nas jest o tyle problem, że mąż mógłby jeść tylko bardzo ostre dania a jak łagodniejsze. Przygotowałam więc tą zupę bardziej pod niego ponieważ jest ostrzejsza w smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego imbiru(...)Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente. Zupę przyprawić z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem brązowym oraz makaronem. Wierzch posypać koprem oraz posiekanym chilli

Kuchnia w oparach
Tajska zupa z pastą Tom Yum 184

potrafię wybrać ulubionej. Tajska kuchnia jest w pierwszej trójce kuchni, które uwielbiam. Nieprawdopodobny zapach, smak. Orzeźwiający, rozgrzewający. Działa mocno na wyobraźnię. Już po pierwszej łyżce na języku pojawia się cudowny smak. Dostarcza mnóstwo wrażeń smakowych. Od razu myślę, zgaduję jakie smaki się w niej znajdują? I nic nie dominuje. Balans smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego

AZgotuj!
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 184

inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym

SzczyptaSmaQ
Zupa Kalafiorowa z Curry 73

Zupa Kalafiorowa z Curry i lekką nutą cytryny. Jest to moja wersja zupy, którą znalazłem kiedyś na grupie kulinarnej na Facebook. Grupę tę miałem przyjemność założyć jakiś czas temu i na nią Cię serdecznie zapraszam ⬇️ „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” Twórcą tej właśnie potrawy są ⬇️ „Tajemnice Smaku”. Zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewająca. Zwłaszcza w mojej(...)sztuka sok i skórka Bulion warzywny 500 ml Mleko 150 ml Śmietana kwaśna 150 ml Świeża pietruszka Tajskie zielone curry do smaku Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Zupę Kalafiorową Po pierwsze kalafior podziel na małe różyczki 😉. Włóż je do rondelka, wlej bulion i mleko i gotuj na średniej

RafalCook
Kokosowe ciasta, ciasteczka i desery – 15 PRZEPISÓW 97

mleka krowiego i stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które nie tolerują laktozy. Kokos jest także ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w szczególności w kuchni tajskiej, indonezyjskiej i indyjskiej. Można go znaleźć w różnych daniach, w tym w zupach, curry i sałatkach. W kuchni zachodniej kokos jest często używany jako składnik wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i babeczki. Jakie można zrobić desery

Via Gusto
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 156

krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa

Pełny talerz
DYNIA PO TAJSKU 167

pełni, króluje w knajpach, na blogach, w każdej kuchni. W mojej nie mogło być inaczej, ale że zupa dyniowa wychodzi mi bokiem, za słodyczami ostatnio nie przepadam, a pogoda taka, że trzeba się rozgrzewać, to zaserwowałam dynię w ostrym, tajskim wydaniu, jest pyszna :) Wprawdzie w Tajlandii używa się innej dyni, nazywa się kabocha, ale nigdzie jej nie znalazłam więc skorzystałam

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pasta curry zielone 42

wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Pasta ta może być wykorzystana

To co kocham