Lubicie podróże kulinarne ? Ja osobiście pokochałam kuchnię chińską i tajską, uwielbiam ten smak i aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej restauracji, ale zrobiona samodzielnie(...)ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki chili krążki zielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso
Kuchnia Prezydentowejsmak, biorąc pod uwagę możliwość dostępnych składników. Zresztą obecnie można dostać już prawie wszystko, a sama zupa nie wymaga karkołomnych, egzotycznych zakupów dlatego j ą zrobiłam. Zupa Tom Yum jest prawdopodobnie najbardziej znaną tajską potraw ą , a istnieje jej tyle wersji ile w polskich domach pomidorowych. Ja poniżej przedstawiam jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych wersji. Jako pierwowzór wykorzystałam przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyły duże i najedliśmy się do syta. Więcej opcji z menu Ahimsy zdecydowanie jeszcze przed nami :) Baszta ul. Kraińskiego 14 Baszta to tajska wegetariańska i wegańska knajpka. Mieści się niedaleko Wyspy Słodowej. W swojej ofercie ma zupy, drugie dania oraz desery. Miejsce jest całkiem przytulne i ciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku. Na stronie lokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję
Bananowe PoleBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wciągu paru dni zrobiło się cholernie zimno. Zimno, buro i nieprzyjemnie. W takim razie trzeba się rozgrzać. Znamy rożne sposoby rozgrzewania się, ale akurat taki, który
slodkokwasnaplPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu
Tajskie smakiczas kiedy próbuje przyrządzone jedzenie, kiedy z uśmiechem spogląda znad okularów i w błysku jego oka widać jakie to jest dobre. Ostatnio Nigel Slater zrobił w programie szybką tajską zupkę - zapowiadała się świetnie więc szybko chwyciłam za kartkę i długopis. Proporcje są moją miarą, więc w razie potrzeby dostosujcie ją do siebie. Zapraszam na zupkę :) Składniki: imbir - u mnie(...)oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili
Plate of JoyKuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru
Tajskie smakiobiady, które kojarzą się z końcem lata i początkiem jesieni. Warzywne zupy, pierogi, potrawki, bezmięsne kotlety , obiady z grzybami i wiele innych! Zainspiruj się Poniżej znajdziesz 20 polecanych przepisów na wrzesień, a wśród nich: zupa z kurkami i fasolką szparagową grzybowe risotto cebula faszerowana ryżem ziemniaczana zupa krem bitki z kotletów sojowych dyniowa potrawka potrawka z włoską kapustą pierogi(...)pracy na zimno PRZEPISY NA OBIADY DO ZROBIENIA WE WRZEŚNIU Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Zupa z fasolki szparagowej z kurkami Przepis na prostą zupę, w której wszystkie składniki świetnie się ze sobą łączą! Zupa z fasolki szparagowej i kurek to… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS Przepis na wyjątkowe
Via Gustochińską. Co prawda prawilny ramen robi się z długo gotowanego bulionu, ale zapewniam Was, że wielu nie poczuje różnicy, co zostało wyśmiane w tajskim filmie Hunger, gdzie najlepszy w kraju szef kuchni wcisnął klientom zupę w proszku za dużą kasę. Niestety ta druga tradycja wynikła raczej z potrzeby, bo zupki były po prostu tanie i dawały poczucie sytości
Kryzysowa Książka KucharskaZrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące
Kuchnia PokoleńOryginalny tajski makaron ryżowy polecany jest w diecie niskokalorycznej. Jest idealny do zup, sałatek, oraz wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Warto po niego sięgać!. Znajdziecie go u sprawdzonego sprzedawcy www.naSushi.pl Składniki: 20 dag makaronu ryżowego 1 zielony ogórek 3 jaja 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól pieprz olej kujawski o aromacie bazylii jako dressing świeża natka pietruszki 1. Makaron
Apetyczna babeczkaBania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze
Chop w kuchniProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata